accesskey_mod_content

Publicado el informe sobre administración pública digital e interoperabilidad en Europa 2021

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

22 desembre 2021

Espanya destaca un any més per les seves bones pràctiques, que la situen en la majoria d'indicadors per sobre de la mitjana europea

Europa Interoperable(Obre en nova finestra) , a través de l'Observatori Observatori del Marc Nacional d'Interoperabilitat(Obre en nova finestra) ( NIFO , en les seves sigles en anglès), ha publicat l'edició 2021 del seu informe sobre l'estat (State-of-play) de l'administració pública digital i la interoperabilitat a Europa durant 2020 i 2021.

L'informe llança llum sobre les iniciatives nacionals, tant vinculants com no vinculants, engegades o modificades pels 35 països europeus al llarg d'aquests dos anys, així com una visió general de la situació actual de la interoperabilitat a Europa dins del Marco Europeu d'Interoperabilitat(Obre en nova finestra)  ( EIF ). Un capítol específic proporciona comparacions amb els resultats dels països en 2019, a fi de trobar correlacions i punts comuns, així com possibles àmbits de millora per ajudar als països europeus a aplicar millor el EIF .

L'informe demostra que, si bé la majoria dels països europeus ja havien començat a digitalitzar els seus sectors públics, el brot de la pandèmia de Covid-19 solament ha accelerat el ritme d'aquesta transformació digital, fent de les tecnologies i els serveis digitals un imperatiu per a tots. En aquest context, la Comissió Europea ha demostrat un ferm compromís per fomentar l'adopció per part dels seus Estats membres de solucions digitals i sobre com fer-los sostenibles a llarg termini. Per tant, l'informe també té per objecte oferir una visió general de la situació de l'administració pública digital i la interoperabilitat en UE la mitjançant l'examen de l'àmplia gamma d'iniciatives polítiques i legislatives presentades per la Comissió Europea en aquest àmbit en el període 2021-2021, però també donant compte dels nombrosos programes de finançament de la UE destinats a impulsar la transformació digital del sector públic en tota Europa.

Finalment, l'edició d'aquest any de l'informe també té per objecte proporcionar als lectors informació sobre les iniciatives mundials més recents desenvolupades des de 2019 per diverses organitzacions internacionals per recolzar als governs i a les administracions públiques de tot el món en el seu camí cap a la transformació digital.

Espanya

Espanya destaca un any més en l'acompliment de l'administració pública digital i la interoperabilitat, situant-se en la majoria d'indicadors clau avaluats per sobre de la mitjana dels països europeus.

Així, dins de l'avaluació de l'eficàcia i eficiència l'informe posa com a exemple de bones pràctiques la creació de la Plataforma d'Intermediació de Dades (PID), que ha experimentat un important creixement tant en nombre com en tipus de serveis de consulta i verificació de dades als quals poden accedir les autoritats públiques de forma online. Entre les iniciatives nacionals per a la millora de la governança d'interoperabilitat l'informe posa en relleu l'espanyola, on el Sistema d'Interconnexió de Registres (SIR) ha observat una gran millora l'últim any amb prop d'11 milions d'intercanvis entre administracions públiques.

En la implementació del model conceptual del Marc Europeu d'Interoperabilitat, l'informe destaca dos casos espanyols: el Sistema d'Informació Administrativa ( SIA ), que permet disposar d'un únic catàleg d'informació sobre procediments i serveis administratius per a ciutadans; i l'ús de fonts i serveis externs, com per exemple serveis en el núvol per proporcionar accés a registres basi, identificació digital, signatura digital i pagament digital.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

Informe sobre l'estat de l'administració pública digital i la interoperabilitat 2021(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat
  • Secretària General d'Administracion Digital i Observatori d'Administracion Electronica