A continuació, recollim alguns exemples de les propostes que s'han llançat durant aquest estiu relacionades amb les dades obertes.
Novedades de l'ecosistema de dades obertes durant l'estiu 2020
"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".
17 setembre 2020
Durant els mesos estivals hem assistits tant a l'obertura de nous continguts, com a la creació d'interessants projectes de reutilització. A nivell estatal, ens trobem amb iniciatives pioneres relacionades amb àrees com la sostenibilitat i les smart cities, les humanitats i la cultura o les dades geogràfiques.
Llançament de nous portals, repositoris i eines per promoure l'accés a les dades obertes
Els reutilitzadors cada vegada tenen més contingut al seu abast. Cada dia són més les iniciatives que s'animen a posar les seves dades a la disposició dels usuaris, així com els organismes que van un pas més enllà i llancen repositoris temàtics:
- El Ajuntament de Terrassa va estrenar al juliol un nou portal de dades obertes . El portal inclou un catàleg de dades amb 133 datasets sobre demografia, transport, urbanisme i infraestructures, etc. A més inclou una secció d'aplicacions, amb exemples de reutilització.
- També la Generalitat Valenciana ha engegat un nou portal de dades obertes , que permet consultar i descarregar dades de diversa índole: educació, salut, infraestructures… i compta amb un espai amb informació per a reutilitzadors.
- El Ajuntament de Sant Sebastià ha obert el portal GeoDonostia , en el qual allibera totes les dades geogràfiques i 300 gràfics -que s'aniran ampliant- perquè ciutadans i professionals els puguin consultar.
- En l'àmbit econòmic, el Institut d'Estudios Econòmics de la Província d'Alacant, INECA, ha llançat, gràcies a les dades obertes, la major base de dades econòmics de la província.
- Pel que fa a les iniciatives referents al sector de l'alimentació, els grups AGR127 i RNM322 de la Universitat de Còrdova que formen part de el Grup Operatiu ‘Cereal Agua’ investiguen noves tècniques i tecnologies per aconseguir un cultiu de cereal més sostenible. Totes les dades generades es compartiran pròximament a través de la seva plataforma.
- Pel que fa a el art i humanitats, el Museu Guggenheim de Bilbao , va obrir les seves portes de manera online mitjançant mostres i recorreguts digitals que permetien accedir a les seves obres.
On més avanços s'estan experimentant és en el camp de la sostenibilitat i la cerca de ciutats smart i eficients. Un bon exemple és la ciutat de Onda, el projecte de la qual va resultar ser el guanyador de la XII Convocatòria dels Premios Aslan . El projecte promou la obtenció de dades en temps real referents a transport públic i incorpora un assistent virtual que resol els dubtes veïnals.
La reutilització de dades en les administracions públiques
Però els organismes públics no solament estan obrint la seva informació, també estan creant serveis per impulsar la seva reutilització:
- El Ajuntament de Múrcia ha presentat MUDATAlab, un laboratori que promou la producció i divulgació humanística i patrimonial relacionades amb el patrimoni de Múrcia, basant-se en l'ocupació de dades obertes.
- El estiu ha estat l'època escollida per diverses iniciatives de dades per engegar concursos encaminats a promoure la creació de solucions basades en la reutilització de dades. La Junta de Castella i León ha obert el termini per participar la quarta edició del seu concurs de dades, que aquest any inclou com a novetat un premi destinat al periodisme de dades. El Govern d'Euskadi ha aprovat una nova convocatòria els seus premis, la convocatòria dels quals es obrirà al setembre, igual que la nova edició de el Reto Barcelona Dades Obertes .
Les administracions públiques no solament publiquen dades, sinó que també són reutilitzadores de serveis d'informació, com hem vist en aquest recent informe . Alguns exemples d'aquestes reutilitzacions desenvolupats durant els últims mesos són:
- Andalusia ha tret una aplicació a través de la qual es pot consultar informació geolocalizada sobre els punts d'accés lliure a Internet.
- Amb la finalitat de millorar l'habitabilitat a la ciutat, el Ajuntament de Santiago de Compostel·la ha anunciat que introduirà un sistema de tráfico que assenyalarà la disponibilitat de places en els pàrquings utilitzant dades obertes del seu portal open data.
- El Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ICGCat, ha publicat un visor de rutes a la província amb dades extretes del portal de dades obertes de la Generalitat Catalana. En la mateixa comunitat, la Conselleria d'Agricultura ha publicat un mapa de explotacions agrícoles de Catalunya.
Propostes internacionals que promouen l'ús de dades obertes
Però les iniciatives que es basen en l'ús de dades obertes no solament se cenyeixen a l'àmbit estatal, sinó que també hi ha propostes interessants en l'àmbit internacional que poden servir d'inspiració:
- Uruguai ha creat un sistema de dades obertes d'intel·ligència comercial i de negocis que proporciona informació d'utilitat a pequeño i mitjos comerços.
- La Agència Digital d'Innovació Púbica de Ciutat de Mèxic , ha presentat una eina digital que es basa en dades obertes i mitjançant la qual es podrà explorar, consultar i descarregar informació del cadastre territorial.
- El Institut Tecnològic de Massachuetts ha col·laborat amb Toyota per llançar dades obertes que accelerin la recerca en el camp de la conducció autònoma.
- Argentina ha llançat una plataf orma de educació que inclou aules virtuals, un repositori de continguts educatius i un mòdul de seguiment i recerca, elaborat a partir de dades obertes.
- Govern obert, Informes i Estudis
- Serveis electrònics