accesskey_mod_content

Obert el termini per presentar candidatures als Premis Protecció de Dades 2020

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

30 juny 2020

Com tots els anys, els guardons lliurats per l'AEPD reconeixen les bones pràctiques en diversos camps que, al seu torn, conformen les categories dels premis.

L'Agència Agència Espanyola de Protecció de Dades(Obre en nova finestra) (AEPD) vol reconèixer amb aquests premis el treball realitzat per difondre aquest dret fonamental en àmbits com l'educatiu, l'empresarial, la recerca cientificotècnica, el realitzat per Administracions Públiques i l'efectuat per mitjans de comunicació, així com premiar les bones pràctiques en un àrea tan sensible com la protecció de les víctimes de violència de gènere. Per tot això, ha publicat les bases per presentar-se als ‘Premis Protecció de Dades Personals 2020’.

Aquesta edició inclou les següents categories: Emprenedoria en protecció de dades ‘Ángela Ruiz Robles’; Bones pràctiques per a una major protecció en internet de la privadesa de les dones víctimes de violència de gènere; Proactividad i bones pràctiques en el compliment del RGPD i la LOPDGDD; Comunicació, Bones Pràctiques Educatives per a l'ús segur/segur d'internet pels menors, i Recerca ‘Emilio Aced’. El termini per a la presentació de candidatures finalitza el 15 de novembre.

Les Categories d'aquesta edició

Són, com s'ha assenyalat, sis:

  1. El Premi d'Emprenedoria en protecció de Dades Personals ‘Ángela Ruiz Robles’(Obre en nova finestra) té per objecte premiar el desenvolupament una activitat empresarial, producte o servei creatiu, innovador i amb impacte social en relació amb la protecció de dades i la garantia dels drets i llibertats de les persones.  En aquesta edició s'han prioritzat, entre unes altres, aquelles activitats relatives a l'aplicació de la responsabilitat proactiva establerta en el RGPD i la gestió dels riscos i solucions quan s'utilitzen tecnologies disruptives; que tractin sobre categories especials de dades; tractaments considerats d'alt risc o que afectin a una part significativa de la societat o a col·lectius vulnerables.
  2. El Premi a les bones pràctiques en relació amb iniciatives de l'àmbit públic i privat dirigides a una major protecció en internet de la privadesa de les dones víctimes de violència per raó de gènere(Obre en nova finestra) premiarà una activitat, producte o servei de l'àmbit públic o privat destinat a la sensibilització i prevenció de les diferents formes de violència de gènere a l'entorn d'internet. Es  valoraran especialment les apps, guies, eines o materials que les entitats públiques o privades desenvolupin per prevenir la violència de gènere en internet, tant en l'àmbit dels menors com de persones adultes.
  3. El Premi a la proactividad i bones pràctiques en el compliment del RGPD i la LOPDGDD(Obre en nova finestra) reconeix les accions dutes a terme per complir amb el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals (LOPDGDD) que contribueixin a reforçar les garanties d'aquest dret fonamental. A l'hora de valorar candidatures es tindran en compte les propostes que presentin una especial dificultat als subjectes obligats per al compliment del RGPD i la LOPDGDD per referir-se a tractaments de dades d'alt risc per als drets i les llibertats de les persones. El premi, que consisteix en un esment honorífic i la difusió de les bones pràctiques, es convoca en dues modalitats:
    • Iniciatives engegades per empreses, associacions i fundacions del sector privat per complir amb el RGPD i a la LOPDGDD.
    • Iniciatives per adaptar-se al RGPD i a la LOPDGDD dutes a terme per institucions, entitats, organismes, òrgans i departaments del sector públic.
  4. El Premio Protecció de Dades de Comunicació 2020(Obre en nova finestra) té per objecte reconèixer els treballs periodístics de mitjans i professionals de la comunicació que suposin una aportació destacada a la promoció de la privadesa entre els ciutadans i les entitats que tracten informació personal. Podran optar al mateix els treballs individuals dedicats a la matèria objecto de la convocatòria −com un editorial, notícia, reportatge, o programa de radi o televisió− o projectes periodístics i campanyes audiovisuals que defineixin un compromís amb la promoció de la protecció de dades −tals com a sèries de notícies, seccions o peces especialitzades− que hagin estat difoses entre el 16 de novembre de 2019 i el 15 de novembre de 2020. Es prioritzaran els treballs que hagin contribuït a difondre en major mesurada la protecció de dades, tant entre els ciutadans com entre aquells que tracten dades, així com a difondre tant les accions recollides en el Pla de Sostenibilitat de l'Agència, com a guies, materials i eines realitzades per aquest organisme.
  5. El Premi a les Bones pràctiques educatives en privadesa i protecció de dades per a un ús segur/segur d'internet pels menors(Obre en nova finestra) té per objecte premiar l'adopció de bones pràctiques que promoguin el coneixement del dret fonamental a la protecció de dades entre els alumnes d'Educació Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional, i que contribueixin a conscienciar als alumnes sobre el valor de la privadesa i l'ús responsable de la informació personal que comparteixen en internet, tant pròpia com de tercers. El guardó −al que poden presentar-se projectes, accions de promoció i conscienciació, tallers o materials de difusió, entre uns altres− es convoca en dues modalitats:
    • Bones pràctiques dutes a terme per centres educatius d'Educació Primària, Secundària, Batxillerat i Formació Professional. El premi inclou una dotació de material escolar per valor de 3.000 euros.
    • Compromís de persones, institucions, organitzacions i associacions, públiques o privades, que s'hagin distingit de manera destacada en l'impuls i la difusió de l'ús segur/segur d'internet entre els menors, relacionat fonamentalment amb la informació personal i amb el valor de la privadesa. Aquest guardó és honorífic.
  6. El Premi de Recerca Emilio Aced(Obre en nova finestra) reconeix treballs i projectes amb un enfocament estrictament pràctic realitzats en l'àmbit d'una Universitat o institució de la Unió Europea o Iberoamèrica que promogui o financi estudis de recerca en el context de la recerca cientificotècnica -així com els realitzats per qualsevol investigador individual o grup d'investigadors- en els quals s'analitzi l'aplicació dels principis de protecció de dades amb la finalitat de garantir els drets i llibertats de les persones. El premi de Recerca inclou una dotació econòmica de 3.000 euros i la difusió del treball premiat. Es prevaldran els treballs relatius a l'aplicació de la responsabilitat activa establerta en el RGPD i la gestió dels riscos per als drets i llibertats en solucions relatives a tecnologies disruptives; les solucions per a la lluita contra la pandèmia de la Covid-19; aquelles que tractin sobre categories especials de dades; sobre tractaments considerats d'alt risc o que afectin a una part significativa de la societat o grups més exposats com a situacions de violència de gènere o altres situacions d'assetjament.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics