accesskey_mod_content

Les directrius de l'ONU per impulsar les dades estadístiques estatals en obert

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

22 juny 2020

La Comissió d'Estadística de l'ONU va crear en 2018 un Grup de Treball sobre Dades Obertes, centrat a proporcionar suport per a la aplicació dels principis de dades obertes a la informació estadística, de manera que es faciliti el seu accés universal i gratuït.

Les dades estadístiques estan considerats  dades d'alt valor(Obre en nova finestra) , a causa dels seus amplis beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia. Les dades estadístiques ens proporcionen informació sobre indicadors demogràfics i econòmics (per exemple, dades sobre el PIB, el nivell educatiu o l'edat de la població), una informació imprescindible a l'hora de prendre decisions i formular polítiques i estratègies.

Tal és la seva importància per al conjunt de la societat que la Comissió d'Estadística de l'ONU va crear en 2018 un  Grup de Treball sobre Dades Obertes(Obre en nova finestra) , centrat a proporcionar suport per a la aplicació dels principis de dades obertes a la informació estadística, de manera que es faciliti el seu accés universal i gratuït. Aquest grup de treball està format per representants de diferents països, organismes internacionals i associacions, com el Banc Mundial, l'Open Data Watch, l'Institut Internacional d'Estadística o representants de la pròpia ONU a través d'agències com la FAO.

A primers de març, aquest grup va elaborar un  informi  amb la finalitat d'orientar a les oficines nacionals d'estadística sobre les pràctiques en matèria de dades obertes en la producció d'estadístiques oficials. Aquest document es divideix en dos aparatados: 

  • Un document d'antecedents sobre l'aplicació de les dades obertes en les oficines nacionals d'estadística 
  • Un document d'antecedents sobre les estadístiques de nivell local en forma de dades obertes 

L'aplicació de les dades obertes en les oficines nacionals d'estadística

L'informe ofereix directrius en els següents àmbits: 

  • Dades obertes per defecte: El document se centra en els aspectes jurídics de les dades obertes per defecte, posant l'accent en la necessitat de comptar amb estàndards de llicències obertes. Segons el “ Open Data Inventory(Obre en nova finestra) ”, en el període 2018-2019 solament 14 de 180 països analitzats van publicar totes les seves dades amb una llicència oberta. Existeixen molts tipus de llicències reconegudes a nivell internacional. Les més habituals són les Creative Commons i Open Data Commons, encara que molts països tendeixen a personalitzar-les. L'informe recomana aprovar una llicència oberta internacional en la seva forma original o preparar una llicència personalitzada, però que s'ajusti a les directrius formulades per  OpenDefinition (Obre en nova finestra) . A més de llicències obertes, és necessari que els països també comptin amb un marc jurídic amb lleis sobre l'accés a la informació i la rendició de comptes. 
  •  Dissenys centrats en l'usuari: L'informe ressalta la necessitat d'involucrar als usuaris en el desenvolupament de plataformes i la difusió de dades per garantir que es respon a les seves necessitats. Alguns dels mecanismes que es poden utilitzar són la realització d'enquestes, entrevistes o grups focals. També és necessari mesurar l'ús de les dades a través d'anàlisis de llocs web per poder prendre mesures que incrementin la seva utilització. Atès que tots els països necessiten crear estratègies de participació d'usuaris, seria recomanable fomentar l'intercanvi de plantilles i directrius o la impartició de tallers conjunts.  
  • Plataformes nacionals de presentació d'informes: Les plataformes de dades han de basar-se en quatre principis: claredat, idoneïtat, sostenibilitat i interoperabilitat. Perquè aquests principis es compleixin és necessari impulsar la coordinació i cooperació dins del sistema estadístic nacional, i que l'oficina nacional d'estadística assumeixi el lideratge.  
  • Correlació del Model Genèric de Processos Institucionals Estadístics amb les directrius d'interoperabilitat: Per facilitar que les diferents oficines intercanviïn enfocaments innovadors relatius a la recopilació i difusió d'estadístiques és bé comptar amb un marc de bones pràctiques i una terminologia normalitzats. El Model Genèric de Processos Institucionals Estadístics descriu el conjunt d'accions necessàries per produir estadístiques oficials, garantint la millora constant. Aquestes etapes són: a) especificar les necessitats; b) dissenyar; c) construir; d) recopilar; i) tractar; f) analitzar; g) difondre; i h) avaluar. A fi d'incorporar la interoperabilitat en el Model, s'haurien d'incorporar les pràctiques d'interoperabilitat més pertinents en les diferents fases de disseny.  
  • Desenvolupament d'una cultura de dades obertes: L'adopció de principis de dades obertes en el dia a dia de les institucions estadístiques pot suposar un canvi de mentalitat. De vegades cal “convèncer” sobre la necessitat d'obrir aquest tipus d'informació. Per això és fonamental dur a terme accions de comunicació interna i externa, analitzar les capacitats existents i realitzar tasques de formació concorde, i establir responsabilitats.

Les estadístiques de nivell local en forma de dades obertes

altre de comptar amb oficines nacionals d'estadística, és recomanable engegar iniciatives locals, que puguin proporcionar informació sobre espai geogràfics concrets com a barris, zones rurals o districtes censales i electorals. Aquesta informació pot mostrar disparitat entre regions i ajudar a la formulació de polítiques locals. També resulta útil perquè la societat civil, els sectors privat i les ONGs puguin prendre millors decisions. 

Perquè es puguin establir comparacions, l'informe recomana que aquestes dades es produeixin i difonguin seguint les mateixes directrius en tot el país. A més, insta al fet que les oficines nacionals investiguin quin contingut estadístic interessa més als usuaris i proporcionin una sèrie de recomanacions, que abastin des dels mecanismes de divulgació fins a les eines de visualització més útils. La posada en pràctica podria dur-se a terme amb un enfocament gradual, on es fomenti la interacció entre els diferents actors implicats.  

En l'informe també es fa referència a el  document d'antecedents presentat en el 50º període de sessions de la Comissió d'Estadística(Obre en nova finestra) , que inclou orientacions per entendre les pràctiques en matèria de dades obertes en les estadístiques oficials. Un document que mereix la pena revisar a l'hora d'engegar una iniciativa d'aquest tipus.  

En definitiva, estem davant un tipus de dades de gran importància, que han de ser compartits amb la societat a través d'un ecosistema de publicadors i respectant sempre l'equilibri entre obertura i privadesa.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Govern obert, Informes i Estudis