accesskey_mod_content

Publicada la nova versió de la Guia d'Aplicació de la NTI de Recursos d'Informació del Sector Públic

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

13 gener 2017

El Esquema Nacional d'Interoperabilitat (ENI) estableix un conjunt de normes tècniques per a la interoperabilitat de la informació del sector públic, de compliment obligat per part de les administracions públiques a Espanya.

Com a part d'aquest esquema, es troba la  Norma Tècnica d'Interoperabilitat de Reutilització de Recursos d'Informació del Sector Públic(Obre en nova finestra) , la qual engloba una sèrie de condicions sobre la selecció, identificació, descripció, format, condicions d'ús i posada a la disposició de les dades públiques.

Amb l'objectiu de facilitar la implementació d'aquesta norma tècnica, està a la disposició dels usuaris una  guia d'aplicació(Obre en nova finestra)  on s'explica detalladament les directrius perquè les AA.PP elaborin les seves pròpies polítiques de reutilització de les dades i recursos que custodien dins dels seus àmbits competencials.

Una  nova versió d'aquest document(Obre en nova finestra)  ha vist la llum recentment, el qual inclou nous materials que complementen i optimitzen l'assessorament que proporciona aquesta guia. Així, s'inclouen dues seccions addicionals dedicades a exemplificar a partir de bones pràctiques diferents apartats i aspectes de la Norma Nacional d'Interoperabilitat:

Bones pràctiques del Grup Share-PSI

El  Share-PSI és una xarxa temàtica(Obre en nova finestra)  que ha vingut recolzant la implementació de la normativa europea de reutilització d'informació del sector públic. Aquest grup engloba a un nodrit nombre d'organismes públics, institucions acadèmiques, entitats independents i experts que, a través de diferents tallers, revisen i ofereixen  bones pràctiques en la matèria(Obre en nova finestra) .

En aquesta nova versió de la guia d'aplicació de la NTI, el Annex III inclou dotze exemples d'aquestes pràctiques recollides pel Share-PSI relacionant-les amb el document nacional i la directiva europea 2013/37/UE  relativa a la reutilització de la informació del sector públic, tals com a elements per establir un ecosistema open data, estàndards per a dades geoespacials o característiques d'un dataset, entre uns altres.

Bones pràctiques de dades a la web del W3C

Al seu torn, també es mostra una taula en el quart Annex on es recullen les millors  pràctiques de dades documentades des de la W3C(Obre en nova finestra) ,  aplicables i relacionades amb els apartats de la guia, entre les quals es refereixen la importància en:

  • L'ús persistent d'URIs com a identificadors dels conjunts de dades, de les seves versions i sèries associades, així com de les dades;
  • La reutilització de vocabularis per a les metadades, preferentment aquells estandarditzats;
  • L'accés en temps real i a dades actualitzades
  • L'enriquiment constant de la informació.
  • La possibilitat de descàrrega massiva de dades i la utilització formats estàndards i llegibles per màquines.

Aquesta última actualització de la guia d'aplicació de la Norma Tècnica suposa una oportunitat per conèixer i analitzar les pràctiques reeixides realitzades en altres països, servint com a referència per al sector nacional i, per tant, per millorar tant les polítiques com les iniciatives d'obertura d'informació pública al nostre país.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE
 
Subscriu-te al canal de youtube de l'OBSAE