accesskey_mod_content

Universitat oberta: obertura de la informació acadèmica a Espanya

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

18 setembre 2014

Logo datos.gob.es

Conscients del potencial de les dades obertes i interessades a impulsar la reutilització de la informació acadèmica, les universitats espanyoles s'han submergit en la cultura open data oferint accés obert a les seves dades i resultats científics; obrint processos participatius i, fins i tot, desenvolupant els seus propis portals de dades obertes.
 

Des que presentés la versió beta de la seva plataforma en les II Jornades de Govern Obert i Opendata Sevilla al novembre de 2012, la Universitat Pablo d'Olavide s'ha convertit en un referent nacional en matèria d'universitat oberta.


Inclòs en l'III Pla Estratègic de la UPO 2014-2016(Obre en nova finestra) , l'entitat va presentar al febrer de 2014 la versió definitiva del portal, desenvolupat amb plataforma de codi obert CKAN(Obre en nova finestra) , que explica, actualment, amb onze conjunts de dades en format CSV i RDF que estan també accessibles des de datos.gob.es. Així mateix, la institució ha creat el seu propi pla d'acció en matèria de reutilització de les dades (Pla RISP)(Obre en nova finestra) , incloent pautes per identificar, seleccionar, publicar i mantenir la informació reutilitzable així com les condicions de reutilització i els procediments necessaris per preparar els diferents conjunts de dades.

A l'abril d'aquest any, la Universitat d'Alacant va llançar el seu propi canal(Obre en nova finestra) , el qual, malgrat tenir solament 5 mesos de vida, ja compta amb 42 conjunts de dades. A més, l'entitat ha engegat la seva 1ª concurs d'idees d'aplicacions open data amb la finalitat d'estimular l'emprenedoria i complir amb el seu compromís de transparència amb la comunitat acadèmica.

El concurs, obert fins al dia 30 de setembre, ofereix un premi de 800 euros per a la idea guanyadora i 4 accésits de 300 euros per a les millors propostes que donin utilitat als conjunts de dades publicades al portal o a qualsevol altre conjunt de dades de l'entitat que resulti interessant obrir.

A les dues anteriors iniciatives se sumen quatre portals més: la plataforma de la Universitat Pompeu Fabra(Obre en nova finestra) , que ofereix el major nombre de datasets (55) del conjunt universitari nacional i forma part de l'aliança europea per impulsar les dades enllaçades, Linked Universities(Obre en nova finestra) ; la Universitat Jaume I de Castelló(Obre en nova finestra) , que a més de disposar d'un portal de dades obertes, disposa en els seus estatuts que “fomentarà l'ús de formats informàtics oberts en la comunicació interna i externa, promourà el desenvolupament i l'ús de programari lliure i afavorirà la lliure difusió del coneixement creat per la comunitat universitària”;la Universitat de León, que al seu portal, disposa d'un panell de visualització de dades que ofereix la informació de forma gràfica i amigable i, finalment, la Universitat de Granada(Obre en nova finestra) que ha estat l'última entitat a publicar el seu propi portal de transparència.

El teixit universitari a Espanya avança amb pas ferm cap a l'obertura de la informació acadèmica. Com recolzo en la seva marxa, la Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE-TIC)(Obre en nova finestra) va publicar al juny una guia on s'estableixen les bases perquè les entitats acadèmiques desenvolupin les seves polítiques open data i construeixin una universitat oberta a Espanya.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert
  • Infraestructures i serveis comuns