accesskey_mod_content

El futur dels data commons: cercant l'equilibri entre oportunitats i desafiaments

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

14 febrer 2025

El concepte de data commons o béns comuns de dades sorgeix com un enfocament transformador per a la gestió i l'intercanvi de dades que serveixin a finalitats col·lectives.

El concepte de data commons o béns comuns de dades sorgeix com un enfocament transformador per a la gestió i l'intercanvi de dades que serveixin a finalitats col·lectives i com a alternativa al creixent nombre de macrosilos de dades d'ús privat. En tractar les dades com un recurs compartit, els data commons faciliten la col·laboració, la innovació i el accés equitatiu als mateixos, emfatitzant el valor comunal de les dades per sobre de qualsevol altra consideració. A mesura que naveguem per les complexitats de l'era digital -marcada en l'actualitat pels ràpids avanços en intel·ligència artificial (IA) i el continu debat sobre els reptes en la governança de dades- el paper que poden jugar els data commons és ara probablement més important que mai.

Què són els data commons?

Els data commons es refereixen a un marc cooperatiu on les dades són recopilades, governats i compartits entre tots els participants de la comunitat mitjançant protocols que promouen l'obertura, l'equitat, l'ús ètic i la sostenibilitat. Els data commons es diferencien dels models tradicionals d'intercanvi de dades, principalment, per la prioritat que es dona a la col·laboració i la inclusió sobre el control unitari.

Un altre objectiu comú dels data commons és la creació de coneixement col·lectiu que pugui ser utilitzat per qualsevol pel bé de la societat. Això els fa particularment útils a l'hora d'afrontar els grans desafiaments actuals(Obre en nova finestra) , com els reptes del medi ambient, la interacció multilingüe, la mobilitat, les catàstrofes humanitàries, la preservació del coneixement o els nous desafiaments de la salut i la sanitat.

A més, també és cada vegada més freqüent que aquestes iniciatives per compartir dades incorporin tot tipus d'eines que facilitin la seva anàlisi i interpretació aconseguint així democratitzar no només la propietat i l'accés a les dades, sinó també el seu ús.

Per tot l'anterior, els data commons podrien considerar-se avui dia com infraestructura digital pública(Obre en nova finestra) crítica a l'hora d'aprofitar les dades i promoure el benestar social.

Principios dels data commons

Els data commons es construeixen sobre una sèrie de principis simples(Obre en nova finestra) que seran clau per a la seva correcta governança:

  • Apertura i accessibilitat: les dades han de ser accessibles per tots els autoritzats.
  • Governança ètica: equilibri entre la inclusió i la privadesa.
  • Sostenibilitat: establir mecanismes de finançament i recursos per mantenir les dades com a béns comuns al llarg del temps.
  • Col·laboració: fomentar que els participants contribueixin amb noves dades i idees que habilitin el seu ús per al benefici mutu.
  • Confiança: relacions basades en la transparència i la credibilitat entre partícips.

A més, si volem assegurar-nos també que els data commons compleixin el seu paper com a infraestructura digital de domini públic, haurem de garantir altres requisits mínims addicionals(Obre en nova finestra) com: existència d'identificadors únics permanents, metadades documentades, accés fàcil a través d'interfícies de programació d'aplicacions (API), portabilitat de les dades, acords d'intercanvi de dades entre parells i capacitat de realitzar operacions sobre els mateixos.

L'important paper dels data commons en l'era de la Intel·ligència Artificial

La innovació impulsada per la IA ha incrementat exponencialment la demanda de conjunts de dades diverses i d'alta qualitat, un ben relativament escàs(Obre en nova finestra) a gran escala que pot donar lloc a colls d'ampolla en el desenvolupament futur de la tecnologia i que, al mateix temps, fa dels data commons un facilitador molt rellevant a l'hora d'aconseguir una IA més equitativa. En proporcionar  proporcionar conjunts de dades compartides governades per principis ètics(Obre en nova finestra) , els data commons contribueixen a mitigar riscos freqüents com els biaixos, els monopolis de dades i el accés desigual als beneficis de la IA.

A més, l'actual concentració dels desenvolupaments en l'àmbit de la IA representa també un desafiament per a l'interès públic. En aquest context, els data commons compten amb la clau necessària per habilitar un conjunt de sistemes i aplicacions de IA alternatius, públics i orientats a l'interès general, que puguin contribuir a rebalancear aquesta concentració de poder actual. L'objectiu d'aquests models seria demostrar com es poden dissenyar sistemes més democràtics, orientats a l'interès públic i amb propòsits ben definits, basats en els principis i models de governança de la IA pública.

No obstant això, l'era la IA generativa també presenta nous desafiaments per els data commons(Obre en nova finestra) com, per exemple i potser el més destacat, el risc potencial d'una explotació descontrolada dels conjunts de dades compartides que podria donar lloc a nous desafiaments ètics per el ús indegut de les dades i la vulneració de la privadesa.

D'altra banda, la falta de transparència quant a l'ús dels data commons per part de la IA podria també acabar desmotivant a les comunitats que els gestionen posant en risc la seva continuïtat. Això es deu a la preocupació que al final la seva contribució pugui estar beneficiant principalment a les grans plataformes tecnològiques, sense que hi hagi cap garantia d'un repartiment més just del valor i l'impacte generats tal com es pretenia inicialment."

Per tot l'anterior, organitzacions com Open Future advoquen des de fa ja diversos anys per una Intel·ligència Artificial que funcioni com un ben comú(Obre en nova finestra) , gestionada i desenvolupada com una infraestructura pública digital en benefici de tots, evitant la concentració de poder i promovent l'equitat i la transparència tant en el seu desenvolupament com en la seva aplicació.

Per a això proposen una sèrie de principis que guiïn la governança dels béns comuns de dades en la seva aplicació per a l'entrenament de la IA(Obre en nova finestra) de manera que es maximitzi el valor generat per a la societat i es minimitzin les possibilitats de potencials abusos per interessos comercials:

  • Compartir tantes dades com sigui possible, però mantenint les restriccions que puguin resultar necessàries per preservar els drets individuals i col·lectius.
  • Ser completament transparent i proporcionar tota la documentació existent sobre les dades, així com sobre el seu ús, permetent a més distingir clarament entre dades reals i sintètics.
  • Respectar les decisions preses sobre l'ús de les dades per part de les persones que han contribuït prèviament a la creació de les dades, ja sigui mitjançant la cessió de les seves pròpies dades o a través de l'elaboració de nous continguts, incloent també el respecte cap a qualsevol marc legal existent.
  • Protegir el benefici comú en l'ús de les dades i un ús sostenible dels mateixos per poder assegurar una governança adequada al llarg del temps, reconeixent sempre la seva naturalesa relacional i col·lectiva.
  • Garantir la qualitat de les dades, la qual cosa resulta crític a l'hora de conservar el seu valor com bé d'interès comú, especialment tenint en compte els potencials riscos de contaminació associats al seu ús per part de la IA.
  • Establir institucions fiables que s'encarreguin de la governança de les dades i facilitin la participació per part de tota la comunitat creada entorn de/entorn de les dades, anant així un pas més enllà dels models existents en l'actualitat per als intermediaris de dades.

Casos d'ús i aplicacions

Existeixen en l'actualitat múltiples exemples reals(Obre en nova finestra) que ens ajuden a il·lustrar el potencial transformador dels data commons:

  • Data commons sanitaris: projectes com la iniciativa del National Institutes of Health als Estats Units - NIH Common Fund(Obre en nova finestra) per analitzar i compartir grans conjunts de dades biomèdiques, o el Cancer Research Data Commons(Obre en nova finestra) del National Cancer Institute, demostren com els data commons poden contribuir a l'acceleració de la recerca i la innovació en salut.

  • Entrenamiento de la IA i machine learning: l'avaluació dels sistemes de IA depèn de conjunts de dades de prova rigorosos i estandarditzats. Iniciatives com OpenML(Obre en nova finestra)  o MLCommons(Obre en nova finestra)  construeixen conjunts de dades obertes, a gran escala i diversos, ajudant a la comunitat en general a oferir sistemes de IA més precisos i assegurances.
  • Data commons urbans i de mobilitat: las ciudades que aprovechan plataformas compartidas de datos urbanos mejoran la toma de decisiones y los servicios públicos mediante el análisis colectivo de datos, como es el caso de Barcelona Dades(Obre en nova finestra) , que además de un amplio repositorio de datos abiertos integra y difunde datos y análisis sobre la evolución demográfica, económica, social y política de la ciudad. Otras iniciativas como el propio OpenStreetMaps(Obre en nova finestra)  poden també contribuir a proporcionar dades geogràfiques de lliure accés.
  • Preservació de la cultura i el coneixement: amb iniciatives tan rellevants en aquest camp com el projecte de Common Voice(Obre en nova finestra)  de Mozilla per preservar i revitalitzar els idiomes del món, o Wikidata(Obre en nova finestra) , l'objectiu de la qual consisteix a proporcionar un accés estructurat a totes les dades provinents dels projectes de Wikimedia, incloent la popular Wikipedia.

Desafíos en els data commons

Malgrat la seva promesa i potencial com a eina transformadora per als nous desafiaments en l'era digital, els data commons afronten també els seus propis desafiaments:

  • Complexitat en la governança: arribar a aconseguir un equilibri correcte entre la inclusió, el control i la privadesa pot resultar una tasca delicada.
  • Sostenibilitat: molts dels data commons existents lliuren una batalla contínua per intentar assegurar-se el finançament i els recursos que necessiten per mantenir-se i garantir la seva supervivència a llarg termini.
  • Problemes legals i ètics: abordar els reptes relatius als drets de propietat intel·lectual, la titularitat de dades i el ús ètic segueixen sent aspectes crítics que encara no s'han resulto per complet.
  • Interoperabilitat: assegurar la compatibilitat entre conjunts de dades i plataformes és un obstacle tècnic persistent en gairebé qualsevol iniciativa de compartició de dades, i els data commons no anaven a ser l'excepció.

El camí a seguir

Per desbloquejar el seu ple potencial, els data commons requereixen d'una acció col·lectiva i una aposta decidida per la innovació. Les accions clau inclouen:

  • Desenvolupar models de governança estandarditzats que aconsegueixin l'equilibri entre les consideracions ètiques i els requisits tècnics.
  • Aplicar el principi de reciprocitat en l'ús de les dades, exigint a aquells que es beneficien d'ells compartir els seus resultats de tornada amb la comunitat.
  • Protecció de dades sensibles mitjançant l'anonimització, evitant que les dades puguin ser utilitzats per a vigilància massiva o discriminació.
  • Fomentar la inversió en infraestructura per recolzar l'intercanvi de dades escalable i sostenible.
  • Promoure la conscienciació sobre els beneficis socials dels data commons per impulsar la participació i la col·laboració.

Els responsables polítics, investigadors i organitzacions civils haurien de treballar junts per crear un ecosistema en el qual els data commons puguin prosperar, fomentant un creixement més equitatiu en l'economia digital i garantint que els béns comuns de dades puguin beneficiar a tots.

Conclusió

Els data commons poden suposar una poderosa eina a l'hora de democratitzar l'accés a les dades i fomentar la innovació. En aquesta era definida per la IA i la transformació digital, ens ofereixen un camí alternatiu cap a el progrés equitatiu, sostenible i inclusiu. En abordar els seus desafiaments i adoptar un enfocament de governança col·laborativa mitjançant la cooperació entre comunitats, investigadors i reguladors es podrà garantir un ús equitatiu i responsable de les dades.

D'aquesta manera s'aconseguirà que els data commons es converteixin en un pilar fonamental del futur digital, incloent les noves aplicacions de la Intel·ligència Artificial, podent servir a més com a eina habilitadora fonamental per algunes de les accions clau que formen part de la la recentment anunciada brúixola Europea de competitivitat(Obre en nova finestra) , com l'estratègia de la nova Unió de Dades i la iniciativa de les Gigafábricas de IA.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic