accesskey_mod_content

El Pla del Govern sobre les actuacions per al desplegament d'espais de dades

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 març 2024

El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública publica el ‘Pla d'actuacions per al desplegament d'espais de dades’, document que configura el marc de desenvolupament de l'Economia de la Dada a Espanya

A través de l'impuls dels espais de dades -instruments per aprofitar el valor latent en les dades a través de la creació de connexions entre fonts heterogènies, i la seva capitalització sobre la base d'algorismes i IA- es persegueix articular el seu desplegament en sectors econòmics i àmbits d'activitat diversos, amb un enfocament pragmàtic i alineat amb l'estratègia definida en la  Agenda Espanya Digital(Obre en nova finestra) .

En aquest sentit, el document publicat ("Pla d'actuacions per al desplegament d'espais de dades") pot resultar de gran utilitat com a material de referència per a el Programa d'Espais de Dades Sectorials de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. Aquest s'emmarca en la inversió 1 de el  Component 12(Obre en nova finestra)  del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i compte entre les seves mesures amb una línia de convocatòria d'ajudes a projectes de desenvolupament experimental ( Ordre TDF/1461/2023(Obre en nova finestra) , de 29 de desembre), que s'estructura en dues àrees d'actuació: la creació de centres demostradors d'espais de dades, i el foment de casos d'ús. És per això que aquest ‘Pla d'actuacions’ serveix com prescriptor i material de suport per a aquelles organitzacions que es presentin a la convocatòria, en qualsevol de les seves dues línies.

Es tracta aquesta d'una labor associada a l'Oficina de la Dada, que neix amb la missió de prescriure models de governança, estàndards i bones pràctiques, i sintetitzar criteris arquitectònics, entre altres funcions. Així, el document gaudeix d'un enfocament eminentment pràctic, pensat per a la implementació d'espais de dades al nostre país. Per a això, planteja un marc coherent i extrem-a-extrem, i una extensa llista de recursos bibliogràfics directament associats als característiques d'aquests entorns, i als criteris de la convocatòria en marxa, que aspira a ser llavor per a grans espais de dades sectorials en els quals reunir a totes les seves cadenes de valor, incloent des de grans corporacions a Pimes, i organitzacions del tercer sector.

Això és a causa que els espais de dades permeten resoldre problemàtiques de manera col·laborativa i sinèrgica, aportant solucions sobre la base de la disponibilitat i traçabilitat de les dades (ubiqües en l'actual Economia Digital), que serien inviables d'una altra forma. Entre els beneficis associats destaca la cogeneració de models de negoci digitals innovadors; l'optimització dels processos sectorials; i la millora de la productivitat i competitivitat dels partícips. En definitiva, constitueixen un espai col·laboratiu que permet i reforça aliances estratègiques, condueix a productes i serveis de major valor afegit; i fomenten la col·laboració i projecció internacional en sectors d'alta competitivitat.

El ‘Pla de desplegament’ estableix un total de 16 mesures estructurades entorn de/entorn de quatre eixos estratègics: elements habilitadors (incidint sobre les condicions de mercat, la interoperabilitat, o la generació de comunitat); el govern segur/segur de la dada (fixant marcs de governança, qualitat de la dada i ciberseguretat); els esforços tractors en sectors clau, focalitzant en sectors industrials i en la resposta a desafiaments socials; i el rol determinant de les administracions públiques. En aquest últim aspecte, s'aposta per que les administracions juguin un rol fonamental als espais de dades comunes europeus, adoptant ––segons el cas–– un rol promotor, regulador, operador, o de proveïdor/ consumidor de dades, donant lloc a nous entorns de col·laboració públic-privada basats en dades, més enllà dels reeixits programes de dades obertes​.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic