accesskey_mod_content

Presentada l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

20 juny 2024

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i la presidenta de l'Agència Espanyola de Supervisió de la IA han presentat l'entitat en A Coruña, la ciutat que acull la seva seu 

El ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, ha presentat avui l'Agència Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial(Obre en nova finestra) (AESIA) a la ciutat que acull la seva seu, la Corunya, juntament amb la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial i Presidenta de l'AESIA, Mayte Ledo.

Durant l'acte de presentació, en el qual s'ha revelat a més el logotip de l'AESIA, tots dos han destacat l'oportunitat de l'entrada en funcionament d'aquesta institució clau per a la governança de la Intel·ligència Artificial (IA) en un moment en el qual l'evolució d'aquesta tecnologia està evidenciant el seu fort impacte en la productivitat i el creixement econòmic, i davant la imminent entrada en vigor del Reglament europeu de IA i la recent aprovació de l'Estratègia espanyola de IA, que l'AESIA haurà d'implementar.

En els últims dies s'han produït dues fites importants en l'engegada de l'AESIA: el nomenament del seu Director General, Ignasi Belda, i la signatura del conveni amb el Concello dona Coruña per a la cessió de l'ús de l'emblemàtic edifici La Terrassa, on s'establirà la seu de la institució una vegada acabin els treballs de condicionament dels espais durant aquest estiu. Tal com han indicat Escrivá i Ledo, en les properes setmanes, a més, es prendran noves mesures per dotar de personal a l'AESIA i establir relacions amb l'ecosistema IA nacional i internacional.

Funcions de l'AESIA

L'AESIA té cinc missions principals.

  1. actuar com think & do tank, anticipant tendències, divulgant coneixement i dinamitzant el debat social sobre les possibilitats i límits de la IA.
  2. desenvolupar de les funcions que li assigna el Reglament europeu de IA, supervisant els sistemes de IA d'alt risc, coordinant la supervisió amb les autoritats de vigilància del mercat, promovent estàndards i bones pràctiques i avaluant els models de IA.
  3. coordinar l'aplicació del Reglament amb l'Oficina Europea de IA i la resta d'autoritats de supervisió nacionals de la Unió Europea per garantir la seva aplicació uniforme i la seva adaptació als canvis tecnològics i de mercat.
  4. promoure la innovació en IA tant en el sector públic com en el privat, facilitant el compliment de la normativa i desenvolupant millors pràctiques; en aquest sentit, un de les comeses principals de la institució serà el desenvolupament d'entorns de prova (sandboxes) sectorials.
  5. participar al debat global sobre IA, intervenint en els diferents fòrums multinacionals en els quals s'estableixin estàndards planetaris mínims per evitar la fragmentació regulatòria, i advocant per una IA segura/segura, responsable i humanista, en línia amb la visió sobre aquesta tecnologia plasmada en l'Estratègia espanyola de IA.

Propers passos

En les properes setmanes començaran les contractacions de professionals altament especialitzats en IA per cobrir la Secretaria General i les Prefectures de Divisió d'AESIA. A continuació, s'aprovarà l'estructura de personal i començarà el procés de selecció de personal funcionari i laboral, a més de dissenyar un programa d'incorporació de talent jove per a persones que hagin acabat recentment els seus estudis. El Director General començarà a establir relacions amb els organismes rellevants en IA al nostre país, a més de participar en els fòrums internacionals de IA, com el Consell de la IA a Brussel·les que se celebra avui i al que ja acudeix Belda com a Director General de l'Agència.

Jornada de treball a la Corunya i Santiago

A més de la presentació de l'AESIA, el ministre Escrivá ha completat la seva segona jornada de treball a la Corunya i Santiago de Compostel·la amb la inauguració del VII Congrés Español d'Informàtica i amb la visita al Centre Singular de Recerca en Tecnoloxías Intelixentes de la Universitat de Santiago de Compostel·la (CiTIUS), que compta amb dues càtedres universidadempresa dels programes de càtedres IA i càtedres Xip.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

 

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain