accesskey_mod_content

Herramientas i pautes per citar dades obertes

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

20 juny 2024

Data.europa.eu ofereix una guia amb la qual descobrir eines i directrius per citar dades de manera efectiva, millorant la qualitat i l'impacte de la recerca.

La citació de dades és crucial en el procés de recerca científica, ja que proporciona un reconeixement adequat de les fonts i facilita la identificació i reproducció dels resultats de la recerca. En citar dades, els investigadors poden rastrejar l'impacte de les dades, promoure la seva capacitat de descobriment i recompensar als creadors de dades. Encara que citar dades no és una pràctica nova, l'ús d'identificadors persistents ha guanyat importància a causa de la major necessitat de realitzar un seguiment de les cites i comprendre el seu impacte.

Per ajudar als investigadors a citar dades de manera efectiva,  data.europa.eu(Obre en nova finestra)  ofereix una guia completa sobre la citació de dades:  Data Citation: A Guide to Best Practice(Obre en nova finestra) . Aquest estudi, basat en una guia pràctica, inclou annexos útils com a llistes de verificació, diagrames, recomanacions i millors pràctiques. A més, data.europa.eu proporciona una  capacitació en citació de dades(Obre en nova finestra) , que se centra tant en com citar dades com en com fer que les dades siguin més adequats per a la citació.

El portal data.europa.eu també compta amb una sòlida documentació sobre la citació de dades. En la  secció de documentació(Obre en nova finestra) , els usuaris trobaran explicacions detallades, llistes de verificació i exemples de formats de cita compatibles. A més, data.europa.eu simplifica el procés de citació amb un botó de cita dedicat disponible a la pàgina web de cada conjunt de dades. Situat damunt del títol del conjunt de dades a la dreta, el botó permet als usuaris seleccionar entre diversos estils de citació (EU Data Citation, APA, Harvard i Vancouver) i copiar fàcilment la cita en el portapapers.

En conclusió,  data.europa.eu(Obre en nova finestra)  no solament destaca la importància de la citació de dades, sinó que també proporciona eines pràctiques i capacitació per garantir que els investigadors puguin citar dades de manera efectiva. Mitjançant l'ús d'aquests recursos, els investigadors poden millorar la qualitat i la interoperabilitat de les seves dades i metadades. Estigui atent a més actualitzacions sobre les funcionalitats del nostre portal i explori tot el potencial de data.europa.eu per millorar les seves pràctiques de recerca.

Guia completa sobre la citació de dades.(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Seguretat i Protecció de Dades