Els estàndards oberts són especificacions i pautes disponibles públicament dissenyades per garantir que diferents sistemes, programari i tecnologies puguin comunicar-se i operar junts sense problemes. Aquests estàndards fomenten la interoperabilitat, redueixen costos i eviten dependències d'un únic proveïdor de programari, millorant així la flexibilitat i la innovació en diversos sectors. En adherir-se a estàndards oberts, les organitzacions i els governs poden promoure un entorn digital més col·laboratiu i integrat.
La Llei d'Europa Interoperable , que va entrar en vigor a l'abril de 2024, representa l'avanç de la integració i la cooperació digitals en tota la Unió Europea. En promoure l'ús d'estàndards oberts i garantir la interoperabilitat, la Llei cerca millorar l'eficiència i eficàcia dels serveis públics, impulsar el creixement econòmic i recolzar la innovació.
La iniciativa Europa Interoperable té com a objectiu crear una nova xarxa de cooperació que faciliti un intercanvi fluït de dades i serveis entre diferents sistemes, organitzacions i països dins de la UE. La Llei fomenta la disponibilitat generalitzada i l'ús de dades obertes per promoure la transparència i fomentar el desenvolupament de solucions innovadores. Els estàndards de dades obertes poden ajudar als 1,7 milions de conjunts de dades disponibles públicament en data.europa.eu proporcionant directrius als nostres proveïdors de dades. Aquestes normes condueixen a l'homogeneïtzació i la interoperabilitat creuada entre els Estats membres perquè els conjunts de dades han de carregar-se en el mateix format.
La integració d'estàndards de dades obertes en el marc de la Llei d'Europa Interoperable demostra la dedicació de la Comissió per crear una Europa connectada en el sector públic digital. Això garanteix que es pugui utilitzar informació valuosa en diversos sectors i regions, mentre que els governs guanyen més confiança dels ciutadans .