accesskey_mod_content

Els progressos en l'estat de les dades obertes a nivell global

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

30 gener 2024

Durant l'últim any i mitjà la nova xarxa de les dades per al desenvolupament (D4D) ha estat organitzant una sèrie de debats amb l'objectiu d'analitzar l'evolució del moviment de les dades obertes en aquests últims anys.

Fa ja gairebé cinc anys de la publicació de l'estudi estudi sobre la primera dècada de les dades obertes(Obre en nova finestra)  dut a terme per la xarxa de les dades obertes per al desenvolupament(Obre en nova finestra)  ( OD4D ) i més de 60 autors de tot el món experts en la matèria.

En aquesta primera edició de l'estudi(Obre en nova finestra)  es destacava la importància de les dades obertes en el desenvolupament socioeconòmic i en la resolució de problemes a nivell mundial. També es recalcaven els avanços per aconseguir que les dades anessin més accessibles i reutilitzables i al mateix temps es començava a aprofundir en la necessitat de tenir en compte altres qüestions clau com la justícia de dades, la necessitat d'una IA responsable i els reptes de la privadesa.

Durant l'últim any i mitjà la nova xarxa de les dades per al desenvolupament(Obre en nova finestra)  ( D4D ) ha estat organitzant una sèrie de debats(Obre en nova finestra)  amb l'objectiu d'analitzar l'evolució del moviment de les dades obertes en aquests últims anys i poder així publicar una actualització de l'estudi anterior. Entre les conclusions generals preliminars d'aquests debats es troben:

  • La necessitat de fer les històries d'impacte més visibles com una forma d'incentivar una major obertura i disponibilitat de dades.
  • La conveniència d'obrir les dades de manera que satisfacin les necessitats dels potencials usuaris i beneficiaris, i que es faci de forma col·laborativa amb la comunitat.
  • Advocar perquè les organitzacions donants afegeixin com a part dels seus programes de subvencions el requisit que els beneficiaris hagin d'elaborar i dur a terme plans de dades obertes.
  • Donar prioritat a la necessitat de compartir dades de forma interoperable.
  • Publicar més dades enfocades a millorar la situació dels grups històricament marginats.
  • Augmentar els esforços per a un major desenvolupament de les capacitats tècniques requerides per a la implantació de les dades obertes.
  • Aprofundir en la creació, evolució i implementació dels marcs legals i polítics necessaris per donar suport a tot l'anterior.

Al mateix temps, s'està duent a terme un procés d'actualització de l'estudi mitjançant el qual s'analitzen els progressos aconseguits durant els últims anys en cadascuna dels sectors i comunitats analitzats per l'estudi original(Obre en nova finestra) . Gràcies a aquest procés podem conèixer ja alguns avançaments de les novetats més destacades durant els últims anys, així com els reptes pendents en diversos àmbits que passem a repassar a continuació.

Novetats a nivell sectorial

Algunes de les novetats més rellevants que s'han donat en diferents sectors clau durant els últims cinc anys són les següents:

  • Rendició de comptes i lluita contra la corrupció(Obre en nova finestra) : S'ha incrementat ràpidament l'ús de dades en aquesta àrea, encara que el seu impacte no està ben documentat i l'ús de dades obertes en aquest àmbit hauria de centrar-se més en els problemes detectats i treballar de forma més col·laborativa amb tots els actors implicats.
  • Agricultura(Obre en nova finestra) : El sector agroalimentari s'ha centrat a facilitar l'intercanvi segur/segur i eficaç de les dades aplicant els principis de el model de dades FAIR  (Encontrables, Accessibles, Interoperables i Reutilitzables), hagut de principalment a les reticències a l'hora de compartir algunes dades d'àmbit més personal.
  • Transport(Obre en nova finestra) : Est és un sector en què les autoritats públiques reconeixen clarament la importància de les dades obertes a l'hora de construir ecosistemes de transport que contribueixin a abordar problemes globals com el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic. Els principals desafiaments detectats en aquest cas són la interoperabilitat i la protecció de la privadesa de les dades. La pràctica de recol·lectar, compartir i usar dades relacionades amb la salut s'ha accelerat considerable a causa dels efectes de la pandèmia de Covid-19. Al mateix temps, les mesures de contenció dutes a terme durant aquest període(Obre en nova finestra)  quant al rastreig de contactes i les quarentenes, han contribuït a augmentar el reconeixement de la importància dels drets digitals quant a les dades sanitàries.
  • Estadístiques nacionals(Obre en nova finestra) : Les dades obertes s'han consolidat com a part integral de les estadístiques nacionals, però hi ha un risc significatiu de reculada. Les organitzacions internacionals ja no se centren tant en la difusió de les dades com a fomentar el seu ús per generar valor i impacte. Per això, ara és necessari centrar-se en la sostenibilitat de les iniciatives per poder assegurar un accés equitatiu i millorar el ben social.
  • Acció pel canvi climàtic(Obre en nova finestra) : En els últims anys, la qualitat i disponibilitat de dades climàtiques ha millorat en alguns sectors molt concrets, com per exemple en el de l'energia. No obstant això, existeixen encara grans buits en altres àrees, com per exemple a les ciutats o el sector privat. D'altra banda, els conjunts de dades climàtiques disponibles presenten altres reptes com que solen ser massa tècnics, estar mal formatats o que no aborden casos d'ús i problemes específics.
  • Desenvolupament urbà(Obre en nova finestra) : Les dades obertes juguen un paper cada vegada més important en el context del desenvolupament urbà a nivell global a través de la promoció de l'equitat, la seva contribució a mitigar el canvi climàtic i a la millora dels sistemes de resposta a crisi. A més, el continu desenvolupament i creixement de tecnologies urbanes com el Internet de les Coses (IoT), les sandboxes digitals o els bessons digitals està creant la necessitat de millorar la qualitat i interoperabilitat de les dades – el que al mateix temps empeny el desenvolupament de les dades obertes. La tasca pendent en aquest sector és aconseguir una major participació ciutadana.

Novetats a nivell transversal

A més de les novetats sectorials, devem també tenir en compte aquelles tendències transversals que compten amb el potencial d'afectar a tots els sectors i que es descriuen a continuació:

  • Intel·ligència Artificial(Obre en nova finestra) : Les aplicacions de IA tenen una creixent influència pel que fa a quins són les dades que es publiquen i com s'estructuren. Governs i altres entitats s'esforcen per completar les dades obertes disponibles per a el entrenament de les IA que són necessaris per evitar els biaixos existents en l'actualitat. Perquè això sigui possible s'estan desenvolupant a més nous mecanismes per habilitar l'accés a aquelles dades sensibles que no puguin publicar-se directament sota llicències obertes.
  • Alfabetització de dades(Obre en nova finestra) : L'escassa alfabetització en aquesta matèria continua sent un dels factors que més retarda l'explotació de les dades obertes, encara que també s'han produït alguns avanços importants a nivell d'indústria, societat civil, govern i institucions educatives – particularment en el context de la urgent necessitat de contrarestar la creixent quantitat de desinformació utilitzada de forma malintencionada.
  • Igualtat de gènere(Obre en nova finestra) : En els últims anys la pandèmia de Covid-19 i altres esdeveniments polítics globals han agreujat els desafiaments per a les dones i altres grups marginats. El progrés quant a la publicació i ús de dades obertes sobre gènere ha estat en general lent i seria necessari augmentar els recursos disponibles per poder millorar aquesta situació.
  • Privadesa(Obre en nova finestra) : La creixent demanda de dades personals i el cada vegada major ús de múltiples fonts de dades combinades ha incrementat els riscos de privadesa. La privadesa grupal és també una preocupació emergent i s'ha format també cert debat sobre el balanç necessari entre la transparència i la protecció de la privadesa en alguns casos. A més, existeix també una demanda per millors mecanismes de govern i supervisió de les dades per a una adequada protecció.

Novetats a nivell geogràfic

Finalment, repassarem algunes de les tendències observades a nivell regional:

  • Sud i Aquest Asiàtic(Obre en nova finestra) : Hi ha hagut pocs canvis en el panorama de dades obertes de la regió amb diversos països que han experimentat un declivi en les seves pràctiques d'obertura de dades després d'afrontar canvis als seus governs. A nivell general s'observen millores amb un entorn burocràtic més propici i en les capacitats relaciones amb les dades. No obstant això, tot això no s'està traduint encara en un impacte real a causa de la falta de reutilització.
  • África Subsahariana(Obre en nova finestra)El moviment de dades obertes s'ha expandit considerablement a la regió durant els últims anys, involucrant a nous actors del sector privat i la societat civil. Aquesta dinamització ha estat possible principalment gràcies a seguir un enfocament basat en la resolució dels desafiaments provinents dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. No obstant això, encara existeixen manques significatives en la capacitat per recol·lectar dades i per assegurar un tractament ètic dels mateixos.
  • Amèrica Llatina(Obre en nova finestra) : Igual que en altres parts del món, les agendes de dades obertes no estan avançant al mateix ritme que fa uns anys. Es pot veure cert progrés en alguns tipus de dades com per exemple en les finances públiques, però també grans llacunes en altres àrees com la informació empresarial o les dades sobre acció climàtica. A més, encara hi ha moltes tasques bàsiques pendents relacionats amb l'obertura de dades i la seva disponibilitat.
  • Nord Amèrica i Oceania(Obre en nova finestra) : S'observa un canvi cap a la institucionalització de les polítiques de dades i les estructures necessàries per integrar les dades obertes en la cultura de la governança pública de manera més àmplia. L'ús de dades obertes durant la Covid-19 per facilitar la transparència, comunicació, recerca i formulació de polítiques va servir per demostrar la seva naturalesa multipropósito en aquest àmbit.

Aquests són tan sol alguns avançaments(Obre en nova finestra)  del que podrem veure en la propera edició de l'estudi sobre l'evolució del moviment de les dades obertes. Necessitarem esperar encara una mica més per conèixer detalladament tots els avanços dels últims cinc anys, els nous reptes i els reptes que continuen pendents. A mesura que entrem ja en una nova fase d'evolució de les dades obertes serà interessant també poder veure com es posen en pràctica aquests aprenentatges i recomanacions, i començar al mateix temps també a imaginar com es posicionaran les dades obertes en l'agenda global per als propers anys.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic