El Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública activa els primers 35 milions d'euros del Pla d'ajudes per a la Digitalització dels Mitjans de comunicació.
Les mesures –algunes convocades ja, unes altres es llançaran abans que acabi l'any– són les següents:
Quinze milions d'euros a través de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) en Ciberseguretat
L'INCIBE ha publicat avui una invitació pública per al desenvolupament de convenis de col·laboració per a la promoció de la ciberseguretat amb mitjans de informació i comunicació. 10 milions estaran destinats a projectes enfocats a l'enfortiment i millora de les capacitats de ciberseguretat mitjançant el desenvolupament de recursos i els altres 5 milions d'euros restants a propostes dirigides a la formació de professionals que reforcin el talent en ciberseguretat.
Amb aquesta acció l'INCIBE pretén millorar la ciberseguretat de les empreses i professionals dels mitjans de comunicació espanyols, pel que es considera fonamental col·laborar en la formació, conscienciació i sensibilització en ciberseguretat dels empleats i usuaris dels mitjans de comunicació que poden realitzar accions de formació i de conscienciació en ciberseguretat.
El termini de presentació de propostes comença avui i s'estendrà fins al 30 de juny de 2025. Els projectes hauran d'estar executats abans del 30 de juny de 2026 (els destinats a enfortiment de les capacitats) i del 31 de desembre de 2025 (els destinats a formació).
A aquesta invitació podran concórrer empreses de mitjans de informació, entitats sense ànim de lucre, federacions i associacions empresarials o de professionals autònoms que els seus representats, associats, federats o participants siguin empreses o professionals dels mitjans de comunicació ja siguin editors, ràdio, televisió o premsa.
Els treballs es duran a terme mitjançant la formalització de convenis de col·laboració entre INCIBE i l'entitat col·laboradora per a activitats amb una fi comuna que se centrarà en els següents conceptes:
- Desenvolupar recursos per a actuacions de sensibilització i comunicació en l'àmbit de la ciberseguretat.
- Desenvolupar les competències digitals en ciberseguretat en tots els nivells educatius, mitjançant el desenvolupament de recursos, eines i materials específics.
- Formar a professionals que reforcin el talent en ciberseguretat.
- Entre unes altres, i sempre que estigui justificada la seva vinculació amb els objectius anteriors, podran desenvolupar-se les següents actuacions:
- Herramientas o solucions de ciberseguretat.
- Programes de promoció de cultura de ciberseguretat.
- Generació de recursos de sensibilització i conscienciació en ciberseguretat de professionals dels mitjans o ciutadania en general com la generació de materials específics, formacions o esdeveniments.
Deu milions d'euros per a projectes d'Intel·ligència Artificial
La segona línia d'ajudes comptarà amb 10 milions d'euros per finançar projectes d'integració d'intel·ligència artificial (en fase de desenvolupament experimental) en la cadena de valor de mitjans de comunicació del sector editorial. Aquestes ajudes estan dirigides a grans o mitges empreses amb publicacions de tiratge supraautonómica, en més de 2 comunitats autònomes, que acreditin publicació en paper, bé sigui diària o periòdica, i que disposin també d'un mitjà digital associat.
Convocades per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Inteligencia Artificial, entre les aplicacions que podran desenvolupar-se amb aquestes ajudes s'inclouen:
- Verificació de fets (fact-checking): eines per identificar i combatre notícies falses.
- Personalització de continguts: sistemes que ajustin les notícies als interessos i necessitats de l'usuari.
- Moderació de comentaris: solucions per gestionar interaccions en webs i xarxes socials.
- Indexat, metadatado i cerca de continguts: incloent tècniques com Retrieval Augmented Generation.
- Transcripció i accessibilitat: sistemes avançats que facilitin la inclusió i l'accés a la informació.
- Generació de resums: eines per simplificar textos i fer les notícies més accessibles.
- Altres aplicacions innovadores de IA que reforcin el model de negoci dels mitjans.
Aquesta línia d'ajudes es llançarà abans del 31 de desembre en concurrència competitiva.
Dos milions d'euros per a la dinamització de la productivitat i el foment de la innovació basades en la compartició de dades
La convocatòria de productes i serveis tecnològics basats o orientats a dades, actualment oberta per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, reserva una línia específica de suport a projectes dirigits als mitjans de comunicació.
L'objectiu de la convocatòria és recolzar el desenvolupament de la indústria tecnològica mitjançant ajudes per al desenvolupament de productes i serveis destinats als espais de dades i les dades empresarials. Aquests projectes hauran d'oferir solucions que promoguin el desenvolupament dels espais de dades i la participació de les empreses, tals com:
- Building Blocks de Espacios de dades
- Productes i serveis de dades
- Herramientas de tractament de dades
- Plataformes d'espais de dades
- Descobriment de dades
- Eines per assegurar el compliment normatiu
La convocatòria, que es va obrir el 20 de desembre, romandrà oberta fins al 31 de gener de 2025. Les ajudes es concediran en concurrència competitiva i els projectes hauran d'estar finalitzats abans del 30 de juny de 2026.
Vuit milions d'euros per a la creació i operació d'espais de dades en sectors estratègics.
Emmarcada dins del Programa Espai de Dades Sectorials, la convocatòria finança projectes de “desenvolupament experimental”, agrupats en dues línies per a dues tipologies de projectes diferenciades:
- Línia 1. Centres demostradors: desenvolupament de plataformes tecnològiques d'espais de dades en els sectors estratègics.
- Línia 2. Casos d'ús: desenvolupament de casos d'ús concrets per promoure l'impuls dels sectors estratègics
Aquesta segona convocatòria d'Espais de Dades sortirà publicada abans del 31 de desembre de 2024.
Compromiso amb la qualitat informativa
Totes aquestes mesures reflecteixen el compromís del Govern d'Espanya amb el dret de la ciutadania a rebre informació veraç, així com el suport a la transformació tecnològica del sector dels mitjans de informació per preservar la seva competitivitat i la seva comesa com a vehicle fonamental per a la conformació i expressió de l'opinió pública lliure i informada que requereix la nostra democràcia.
El Consell de Ministres va aprovar el dimarts 10 de desembre de 2024 el pla d'ajudes a mitjans de comunicació dotat amb 124,5 milions d'euros, una de les mesures recollides en el Pla d'Acció per la Democràcia del Govern d'Espanya.