accesskey_mod_content

El Portal Europeu de Dades aborda com integrar dades en temps real en una plataforma de dades obertes

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

08 setembre 2022

La Directiva UE 2019/1024 estableix que els organismes públics han de posar les dades obertes del sector públic a la disposició de la ciutadania per a la seva reutilització immediatament després de la seva recollida, mitjançant APIs adequades i, quan sigui possible, com a descàrrega massiva.

La  Directiva europea 2019/1024 de dades obertes i reutilització de la informació del sector públic(Obre en nova finestra)  posa l'accent, entre molts altres aspectes, en la importància de publicar dades en temps real. En realitat, el document parla de dades dinàmiques, que defineix com a “documents en format digital, subjectes a actualitzacions freqüents o en temps real a causa de la seva volatilitat o ràpida obsolescència”. D'acord amb la Directiva, els organismes públics han de posar aquestes dades a la disposició de la ciutadania per a la seva reutilització immediatament després de la seva recollida, mitjançant APIs adequades i, quan sigui possible, com a descàrrega massiva.

Per aprofundir en aquesta situació, el Portal de Dades Europeu,  Data.europa.eu(Obre en nova finestra) , ha publicat l'informe “ Real-estafi data 2022: Approaches to integrating real-estafi data sources in data.europa.eu(Obre en nova finestra) ” que analitza el potencial de les dades en temps real. Per a això pren com a base els resultats d'un seminari web celebrat pel data.europa.eu el 5 d'abril de 2022, l'enregistrament del qual està disponible a la seva  pàgina web(Obre en nova finestra) .

A més de detallar les conclusions de l'esdeveniment, l'informe ofereix un breu resum de la informació i les tecnologies presentades en el mateix, de gran utilitat per compartir dades en temps real.

La importància de les dades en temps real

L'informe comença explicant què són les dades en temps real: aquells que s'actualitzen amb freqüència i es lliuren immediatament després de la seva recollida, com dèiem anteriorment. Aquestes dades poden ser d'una naturalesa molt heterogènia. El següent quadre recull alguns exemples:

Exemples de dades en temps real: 1. Mesuraments estacionaris: per exemple, sèries temporals. 2. Dades de seguiment: per exemple, monitoratge d'enviaments o vehicles. 3. Dades mesurades al llarg de trajectòries: per exemple, trajectes amb cotxe. 4. Imatges: per exemple, fluxos de vídeo de càmeres, dades de radar. Font: Informe

Aquest tipus de dades són molt utilitzats per donar forma a aplicacions que informen del tráfico, el preu de l'energia, el temps que va a fer o els fluxos de persones en determinats espais.

Estàndards per compartir dades en temps real

La interoperabilitat és un dels factors més importants a tenir en compte a l'hora de seleccionar la tecnologia més adequada per a l'intercanvi de dades en temps real. Es precisa un llenguatge comú, és a dir, formats de dades comunes i interfícies d'accés a dades que permetin el flux de dades en temps real. Dos estàndards que ja són molt utilitzats en l'àmbit de l'Internet de les coses (IoT en les seves sigles en anglès) i que poden ajudar en aquest sentit són:

  • SensorThings API (STA)

SensorThings API(Obre en nova finestra) , de  Open Geospatial Consortium(Obre en nova finestra) , va sorgir en 2016 i ha estat considerat com una  bona pràctica(Obre en nova finestra)  per a la compartició de dades complint amb la  Directiva INSPIRI(Obre en nova finestra) .

Aquest estàndard suposa un marc obert i unificat que permet codificar i proporcionar accés als fluxos de dades generades per sensors. Es basa en les especificacions REST i JSON i segueix els principis de el estàndard  OData (OASI Open Data Protocol)(Obre en nova finestra) .

STA ofereix funcionalitats comunes per crear, llegir, actualitzar i eliminar recursos de sensors. Permet la formulació de consultes complexes adaptades al model de dades subjacent, la qual cosa permet un accés més directe a les dades concretes que l'usuari necessita. Entre les opcions de consulta, destaquen els filtrats per període de temps, paràmetres observats o propietats del recurs, que permeten reduir el volum de dades descarregades. També permet ordenar el contingut d'un resultat per criteris especificats per l'usuari i proporciona una integració directa amb l'estàndard MQTT, el qual s'explica a continuació.

  • Message Queuing Telemetry Transport (MQTT)

MQTT(Obre en nova finestra)  va ser inventat pel Dr. Andy Stanford-Clark, d'IBM, i Arlen Nipper, d'Arcom (ara Eurotech), en 1999. Igual que STA, també és un estàndard de OASI.

El protocol MQTT permet el intercanvi de missatges segons el principi de publicació/subscripció. L'element central de MQTT és l'ús de brokers, que prenen els missatges entrants dels publicadors i els distribueixen a tots els usuaris que tenen una subscripció per a aquest tipus de dades. En aquest tipus d'entorns, les dades s'organitzen per temes, que es defineixen lliurement i permeten agrupar els missatges en canals temàtics als quals se subscriuen els usuaris.

Ente els avantatges d'aquest sistema està la reducció de la latència, la seva senzillesa i agilitat, la qual cosa facilita la seva implementació i ús en entorns restringits (per exemple, amb un ample de banda o connectivitat limitats).

 En el cas del portal europeu, els usuaris ja poden trobar conjunts de dades en temps real basats en MQTT. No obstant això, encara no existeix un enfocament comú per proporcionar metadades sobre els brokers i els temes que ofereixen, per la qual cosa es continua treballant en això.

Altres conclusions de l'informe

L'informe informe(Obre en nova finestra) proporciona un conjunt de recomanacions sobre com millorar la capacitat de localitzar fonts de dades en temps real a través de data.europa.eu. Per a això s'han establert una sèrie de accions a curt i mig termini, que inclouen la recollida de casos d'ús, el suport als proveïdors de dades o el desenvolupament de bones pràctiques per unificar les metadades.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic