accesskey_mod_content

El Govern signa la Declaració d'Estrasburg sobre els valors i els reptes comuns de les Administracions Públiques Europees

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

18 març 2022

Els països membres es comprometen a construir una funció pública atractiva, moderna i innovadora que sigui la base d'uns serveis públics d'alta qualitat transparents i resilientes que responguin a les expectatives de la ciutadania i als reptes del segle XXI.

La secretària d'Estat de Funció Pública, Lidia Sánchez Milà, ha signat la Declaració d'Estrasburg sobre els valors i reptes comuns de les Administracions Públiques Europees, juntament amb la resta de responsables de Funció Pública dels països membres de la UE , que s'han reunit aquesta setmana a Estrasburg en el marc de la Conferència Ministerial del ram, com a part de la Presidència Francesa del Consell de la Unió Europea.

La Declaració suposa un reconeixement de l'existència de valors i reptes comuns de les Administracions Públiques en la Unió Europea, amb base en tres àrees essencials: la construcció d'una funció pública atractiva, moderna i innovadora, que lidera a través del seu exemple; l'existència d'uns serveis públics transparents i resilientes que responen a les expectatives de la ciutadania; i uns serveis públics digitals d'alta qualitat, inclusius i estratègicament autònoms.

El document subscrit a nivell comunitari desenvolupa cadascuna d'aquestes àrees. D'aquesta manera, amb l'objectiu de crear una funció pública atractiva, moderna i innovadora, s'ha acordat el foment del desenvolupament del talent en el personal al servei de les Administracions Públiques europees per garantir la continuïtat i l'excel·lència dels serveis públics; el suport de noves formes de treball en les organitzacions, incloent el teletreball, per constituir unes administracions més modernes; la promoció del desenvolupament d'habilitats/habilitats i la diversificació de les carreres professionals, per desenvolupar el potencial de totes les persones treballadores en l'àmbit administratiu; i el suport de la mobilitat del personal públic de les administracions europees amb programes d'intercanvi o de formació conjunta.

Sobre aquest capítol, Espanya s'ha mostrat a favor de la mobilitat de personal funcionari. I, de fet, el país ha participat ja al programa pilot de l'European Union Leadership Exchange Programme.

La ciutadania al centre de l'acció pública

Quant a l'objectiu de comptar amb uns serveis públics transparents i resilientes i que responguin a les expectatives de la ciutadania, els Estats membres s'han compromès a promoure el desenvolupament de mecanismes per informar a les persones usuàries dels objectius, mitjans i resultats de les polítiques públiques, a facilitar l'avaluació de les accions nacionals i europees i que els resultats de tals avaluacions serveixin per impulsar i informar la millora contínua de les seves prestacions.

Així mateix, la Declaració crida a col·locar a la ciutadania al centre de l'acció pública i a preparar a les administracions públiques per fer front als reptes del segle XXI, incorporant les lliçons de la crisi sanitària i fent-les accessibles per canals diversos.

En aquesta qüestió, Espanya ha posat l'accent en el seu compromís amb totes les iniciatives que cerquin impulsar l'accessibilitat, la transparència, l'accés i la democratització dels serveis públics.

Finalment, l'aposta per uns serveis públics digitals d'alta qualitat, inclusius i estratègicament autònoms que recull el document es tradueix que la transformació digital es converteixi en una oportunitat de millora, en l'enfortiment de la interoperabilitat entre administracions, el desenvolupament de la computació en el núvol i el foment del 'programari lliure'.

Actuacions del Govern d'Espanya

La secretària d'Estat de Funció Pública, durant la seva intervenció en aquest fòrum, ha explicat els àmbits en els quals s'està treballant a Espanya per construir una Administració més pròxima a les persones, que ofereixi uns serveis públics adaptats a les necessitats de la ciutadania i amb ampli diàleg a través de processos de consulta amb tots els agents implicats.

En aquest sentit, Sánchez Milà ha detallat tres actuacions del Govern d'Espanya. En primer lloc, en 2018, per iniciativa de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, es va acordar l'eliminació d'obstacles en l'accés a l'ocupació pública en relació amb una sèrie de malalties (VIH, diabetis, psoriasi o celiaquía) que eren causa d'exclusió per determinats processos selectius, la qual cosa limitava els drets de més de 7 milions de persones. Per arribar a aquest acord es va estar en contacte amb les associacions representatives amb l'objectiu d'adequar l'accés a l'ocupació pública a l'actual estat de la ciència respecte a aquestes malalties.

En segon lloc, la secretària d'Estat ha informat que s'està treballant en el text final de la normativa sobre el teletreball a partir de les 501 aportacions realitzades al text en l'audiència pública, de les quals el 84% prové de la ciutadania, el 12% d'associacions professionals i el 4% d'organitzacions sindicals.

A més, a Espanya també s'està realitzant l'exercici de repensar els processos de selecció per adaptar al segle XXI els models d'accés a la funció pública i incorporar talent a l'Administració. A aquests efectes, s'han dedicat sis mesos a debats públics amb persones expertes en la matèria procedents d'universitats, associacions, sindicats o el propi cos opositor.

Es tracta d'iniciatives orientades a la modernització de l'Administració Pública amb la implicació de tots els agents i en el marc dels Planes de Govern Obert.

Seguiment de la Declaració

La Declaració signada aquest dijous a Estrasburg inclou també la voluntat i el desig dels països de la UE d'enfortir la seva cooperació en aquesta matèria amb l'organització de reunions regulars dedicades a l'administració, la transformació i la funció pública. En aquest sentit, Lidia Sánchez Milà ha mostrat el seu suport a l'impuls d'una major cooperació comunitària en l'àmbit de la Funció Pública, articulant espais per compartir experiències i bones pràctiques.

Els països signataris han cridat a futures presidències del Consell a realitzar un seguiment del compliment d'aquesta Declaració i a afavorir una avaluació del document.

La transformació i la modernització de les Administracions Públiques en el si de la Unió Europea és coherent amb les temàtiques principals que inspiren totes les polítiques a Europa: la protecció de la ciutadania i les seves llibertats, la promoció d'un nou model europeu de creixement i inversió, sustentat en el creixement sostenible, i el seu caràcter d'actor internacional que promou el multilateralisme.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

Nota de premsa del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Informació i dades del sector públic