accesskey_mod_content

El Fòrum Nacional de Ciberseguretat presenta els primers resultats dels seus grups de treball

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

22 febrer 2022

Els informes se centren en l'estudi de la cultura de la ciberseguretat a Espanya, el suport a la Indústria i R+D+i i la definició d'un Esquema Nacional de Certificació per a responsables d'aquesta matèria.

El Fòrum Nacional de Ciberseguretat ( FNC ), l'espai de col·laboració públic-privada impulsat pel Consell de Seguretat Nacional, ha publicat els primers entregables elaborats pels seus diferents grups de treball. Els informes(Obre en nova finestra)  se centren en l'estudi de la cultura de la ciberseguretat a Espanya, el suport a la Indústria i R+D+i i la definició d'un Esquema Nacional de Certificació per a responsables d'aquesta matèria.

Per a l'elaboració d'aquests treballs, els tres grups, formats per 117 experts en la matèria pertanyents a 74 organitzacions públiques i privades, han aconseguit materialitzar aquesta col·laboració basant-se en la cerca d'acords i el posicionament comú en benefici dels objectius del FNC. Així, les sinergies entre representants de la societat civil, experts independents, sector privat, l'acadèmia, associacions, organitzacions sense ànim de lucre, i l'esforç de professionals de reconegut prestigi, han permès la consecució dels primers reptes encomanats pel Consell Nacional de Ciberseguretat.

Informe sobre la cultura de la ciberseguretat a Espanya

El procés de digitalització i transformació digital de la nostra societat s'ha accelerat per la pandèmia de la Covid-19, la qual cosa exigeix millorar el coneixement dels regs associats. Per això, el primer document elaborat pel grup de treball de cultura de ciberseguretat, coliderado pel Departament de Seguretat Nacional, l'associació ISMS Forum i la Fundació Borredá, es el Informe sobre la Cultura de la ciberseguridad en España.

Entre les conclusions d'aquest treball destaquen el desconeixement generalitzat dels ciberriesgos entre autònoms i pimes o la manca de competències en ciberseguretat en els treballadors. Per aquest motiu, es proposen actuacions dirigides a incrementar l'eficàcia i l'eficiència de la cultura de ciberseguretat i promocionar una consciència social compartida, així com la creació d'un Observatori per a l'elaboració i seguiment del Baròmetre Integral de Ciberseguretat ( OBIC ).

Informe sobre la indústria i la recerca espanyoles en ciberseguretat

L'ecosistema espanyol de ciberseguretat s'ha desenvolupat durant els últims vint anys a partir d'unes sòlides bases legislatives i amb el lideratge d'organismes governamentals, centres tecnològics, universitats i del sector privat. Aquests antecedents han posicionat a Espanya com un dels països líders en nivell de maduresa en la ciberseguretat a nivell global. No obstant això, l'Informe elaborat per aquest grup de treball, coliderado per l'Institut Nacional de Ciberseguretat ( INCIBE ) i la Cambra de comerç d'Espanya, estableix que els resultats de la xarxa de recerca nacional no estan sent transferits a la indústria.  

Per aquest motiu, l'informe marca la necessitat de dissenyar un mapa que harmonitzi i certifiqui les competències i estableixi les capacitats de R+D+i del sector. Per a això, urgeix definir un ecosistema de ciberseguretat que lideri el desenvolupament de la indústria i la recerca nacional i una agenda estratègica de recerca i innovació per a Espanya que millori la seva identitat digital, els laboratoris de 5G, la seguretat en Intel·ligència Artificial o les tecnologies quàntiques.

Esquema Nacional de Certificació de Responsables de ciberseguretat

Aquest grup de treball, coliderado pel Centre Criptològic Nacional (CCN) i la Comissió Sectorial de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Crue Universitats Espanyoles (Crue-TIC) s'ha encarregat d'establir les condicions i requisits per a la certificació dels professionals de la ciberseguretat en l'Esquema Nacional de Certificació de Responsables de Ciberseguretat. La seva promoció i desenvolupament és responsabilitat del CCN, laS ecretaría d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, així com la Secretària d'Estat de Seguretat.

Aquest sistema permetrà certificar a la figura del responsable de la seguretat de l'Esquema Nacional de Seguretat, al responsable de seguretat i enllaç de les infraestructures crítiques, al responsable de la seguretat de la informació i als responsables de seguretat de serveis o productes TIC d'empreses proveïdores d'infraestructures crítiques o de serveis essencials. Així, es generarà un Registre d'Entitats de Certificació ja acreditades i un Registre de Persones Certificades.

Propers passos del Fòrum Nacional de Ciberseguretat

El FNC vol assenyalar que aquests treballs són un primer pas per seguir avançant en l'augment de la col·laboració públic-privada.

Les noves línies de treball aniran centrades en accions dirigides a augmentar la conscienciació del ciutadà en ciberseguretat, així com fomentar la seva coresponsabilitat; la incorporació de la ciberseguretat al bon govern corporatiu de les empreses; i la internacionalització de la indústria, la R+D+i i el talent. Així mateix, es treballarà en l'elaboració d'una agenda estratègica de R+D+i; en l'anàlisi de les propostes formatives i de capacitació existents i gaps respecte a l'Esquema i Competències per fomentar una Formació i Capacitació de major qualitat; en l'estudi del mercat d'àmbit nacional en el sector de la Ciberseguretat per conèixer; analitzar les capacitats actuals davant les necessitats genèriques de ciberdefensa i millorar la col·laboració públic-privada en l'àmbit regulatori de ciberseguretat.

Què és el Fòrum Nacional de Ciberseguretat

Constituït en 2020 sota el paraigua del Consell de Seguretat Nacional, el Fòrum Nacional de Ciberseguretat està presidit pel Departament de Seguretat Nacional, consta de dues vice-presidències a càrrec del Centre Criptològic Nacional i l'Institut Nacional de Ciberseguretat ( INCIBE ).

Està compost, a més, pels organismes públics amb competència en la matèria i per 16 organitzacions representants de la societat civil i el sector privat: la Cambra de comerç d'Espanya, la CEOE CEPYME , , Associació d'Autònoms ATA , CRUE Universitats, l'Associació Espanyola d'Usuaris de Telecomunicacions AUTELSI , la xarxa espanyola d'Equips de Resposta a Ciberincidentes CSIRT .és, mitjans de comunicació especialitzats, com a Edicions CODA i Editorial Borrmart, Fundació ESYS, Associació Internacional d'Auditors ISACA , Associació empresarial per al Foment de la Seguretat de la Informació ( ISMS Forum ), Red de Excelencia Nacional de Investigación en Ciberseguretat i els think tanks Thiber, el Real Institut Elcano i la Taula de Coordinació de Ciberseguretat dels Operadors de Serveis Essencials.

Actualment el Fòrum compta amb cinc grups de treball(Obre en nova finestra)  actius: grup de cultura de ciberseguretat; grup de suport a la Indústria i R+D+i; grup de formació, capacitació i talent en ciberseguretat; grup d'anàlisi i impuls a la indústria de ciberdefensa i grup de treball sobre regulació.

Publicacions(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)  

  • Seguretat i Protecció de Dades