accesskey_mod_content

La societat europea expressa el seu ferm suport als principis i drets digitals

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

25 novembre 2021

La Comissió Europea publica els resultats de la consulta pública sobre drets digitals

La societat europea ha expressat el seu ferm suport als principis i drets digitals en la consulta pública organitzada per la Comissió Europea que es va dur a terme entre el 12 de maig i el 6 de setembre 2021.

Com a part de la visió presentada el 9 de març de 2021 en la seva Comunicació sobre la Brúixola Digital: el Camí Europeu per a la Dècada Digital(Obre en nova finestra) , la Comissió Europea es va comprometre a presentar una consulta pública sobre la formulació d'un conjunt de principis digitals per promoure i defensar els valors de la UE a l'espai digital. Aquests principis cobreixen àrees tals com l'accés als serveis d'Internet, un entorn online segur/segur i fiable, serveis de salut digital i serveis públics digitals centrats en les persones i l'administració.

La consulta pública (Obre en nova finestra) resulta un producte clau del treball preparatori per a la propera Declaració sobre drets i principis digitals per a la Dècada Digital. Les persones enquestades van mostrar un ampli suport a la iniciativa de la Comissió Europea en aquest àmbit, que té per objectiu informar i empoderar a tots els europeus sobre els drets, les llibertats i els principis consagrats en el marc jurídic de la Unió Europea, i establir un marc de referència per orientar l'acció futura dels responsables polítics, així com a les empreses que desenvolupen tecnologies digitals.

La consulta pública sobre principis digitals es va dur a terme entre el 12 de maig i el 6 de setembre de 2021 i va convidar a totes les persones i parts interessades a compartir els seus punts de vista sobre la formulació de principis digitals.

Les següents 9 àrees de principis es van enumerar en la consulta pública oberta:

  1. Accés universal als serveis d'Internet
  2. Educació digital universal i habilitats/habilitats perquè les persones participin activament en la societat i en els processos democràtics.
  3. Administració i serveis públics digitals accessibles i centrats en l'ésser humà
  4. Accés a servei de salut digitals
  5. Un entorn online obert, segur i fiable
  6. Protegir i empoderar nens i joves a l'espai online
  7. Una identitat digital Europea
  8. Accés a dispositius, sistemes i serveis digitals que respectin el clima i el medi ambient
  9. Principis ètics per a algorismes centrats en l'ésser humà

També es va convidar als enquestats a proposar formulacions alternatives o desenvolupar altres principis possibles.

Principals conclusions dels enquestats

Es van rebre 609 respostes, de les quals el 65% van ser de ciutadans i el 10% d'organitzacions de la societat civil. En informe resumit (.pdf)(Obre en nova finestra) es troba disponible un desglossament més detallat, juntament amb una altra informació.

En general, un gran nombre d'enquestats va mostrar un ampli suport a una Declaració Europea sobre drets i principis digitals, així com al primer conjunt de principis suggerits descrits en les 9 àrees específiques.

Aquests enquestats van acollir amb satisfacció la iniciativa i varis van indicar que la societat digital europea hauria de basar-se en valors europeus, com són, la pluralitat, la inclusió, la no discriminació, l'obertura, la privadesa, la democràcia i la sostenibilitat. Diversos dels enquestats van indicar que resulta clau per a una societat digital al "estil europeu" no deixar a ningú enrere.

Els aspectes més destacats dels resultats de l'enquesta en relació a les àrees individuals inclouen el següent:

  • Accés universal als serveis d'Internet: el 96% dels enquestats considera important (83% molt important) que tothom tingui accés a Internet a través d'una connexió assequible i adequada;
  • Educació i habilitats/habilitats digitals: el 85% dels enquestats considera important (72% molt important) que tothom tingui la possibilitat de tenir accés a una educació digital inclusiva i d'alta qualitat.
  • Serveis públics digitals i administració: el 93% dels enquestats considera important (71% molt important) que tothom pugui beneficiar-se de serveis públics accessibles i centrats en les persones en tots els nivells, incloses les persones més vulnerables i en risc d'exclusió social.
  • Serveis de salut digitals: el 92% dels enquestats considera important (74%molt important) que tothom tingui accés digital segur als seus registres de salut electrònics.
  • Entorn online obert, segur i fiable: el 95% dels enquestats considera important (84% molt important) que tothom pugui beneficiar-se de la confidencialitat en les seves comunicacions electròniques i de la protecció de la informació en els seus dispositius electrònics.
  • Nens i joves a l'espai online: el 91% dels enquestats considera important (70% molt important) que els nens i joves estiguin equipats amb alfabetització digital i les habilitats/habilitats i competències necessàries per navegar per l'entorn online de manera segura/segura i responsable;
  • Identitat digital Europea: el 84% dels enquestats considera important (66% molt important) que tothom tingui accés a una identitat digital segura/segura i segura/segura que pugui utilitzar-se en qualsevol lloc de la UE per accedir a una àmplia gamma de serveis en línia públics i privats.
  • Productes i serveis digitals que respecten el clima i el medi ambient: el 84% dels enquestats considera important (58% molt important) que els productes i serveis digitals siguin produïts i s'utilitzin amb el menor impacte ambiental possible.
  • Algorismes centrats en l'ésser humà: al 92% dels enquestats els sembla important (77% molt important) que ningú hagi de ser limitat o intencionalmente enganyat per sistemes algorítmics en contra de la seva autonomia i lliure albir.

Una gran quantitat d'enquestats (43%) va indicar que existeixen altres principis digitals rellevants. Per exemple, varis dels enquestats es van referir a la necessitat de comptar amb principis que estableixin la possibilitat d'alternatives (o eleccions) en una societat digital. Els enquestats van indicar que tals principis podrien, per exemple, especificar que les persones no haurien de dependre massa, ni ser monitorades per les tecnologies digitals (de les grans corporacions) per determinar el seu futur o accions. Diversos enquestats també van indicar la necessitat d'una major transparència en l'ús de dades (personals) per part de les empreses i limitar el contingut dirigit i la publicitat.

Propers passos

Les contribucions de la consulta pública s'estan incorporant a una proposta de la Comissió per a la realització d'una declaració solemne interinstitucional conjunta sobre drets i principis digitals del Parlament Europeu, el Consell i la Comissió Europea, que la Comissió anunciarà a la fi de 2021. Aquests principis complementaran els drets existents que ja protegeixen i empoderan als europeus en l'entorn online, com la protecció de les seves dades personals i la seva privadesa, la llibertat d'expressió, la llibertat per establir i realitzar negocis en línia o la protecció de les seves creacions intel·lectuals.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

Resultats complets de la consulta(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics