La Comissió Europea, en el marc del programa ISA2 , a través de l'observatori NIFO , acaba de publicar un nuevo estudio denominado “The state-of-play report on digital public administration and interoperability 2020”.
Aquest informe proporciona una panoràmica dels progressos aconseguits fins avui en Administració Digital i Interoperabilitat a Europa, així com de les mesures implementades per la Comissió Europea per facilitar als països aconseguir els seus objectius en aquests àmbits.
L'informe està estructurat en quatre capítols que cobreixen els següents aspectes:
El primer capítol proporciona una anàlisi profunda de les comunicacions polítiques, marcs legals i infraestructures que han estat implementats per 36 països europeus, durant els últims tres anys, en l'àmbit de l'Administració Digital i de la Interoperabilitat. Addicionalment, s'analitzen els principals actors nacionals responsables en aquests àmbits. L'informe ressalta l'esforç realitzat per España, i altres països, per actualitzar el seu marc nacional d'interoperabilitat i adaptar-ho als canvis del Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF). I posa en relleu, la forta dependència existent entre el procés de digitalització dels serveis públics i les capacitats dels Estats Membres per superar els reptes en interoperabilitat.
El segon capítol explora l'evolució de les prioritats de la Comissió Europea i el seu paper en el desenvolupament de l'Administració Digital i de la Interoperabilitat en el Sector Públic, en el període comprès entre 2017 i 2020. Per a això, es basa en les recents iniciatives polítiques, en les mesures legislatives i als programes de finançament planificats. L'informe examina, entre unes altres, mesures clau com l'Estratègia Europea de Dades, la comunicació Shaping Europe's Digital Future , la regulació sobre el Single Digital Gateway o la directiva de Dades Obertes .
El tercer capítol proporciona un resum dels resultats consolidats, a nivell europeu, de la primera recol·lecció de dades sobre la implementació del Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF). Detalla les millors pràctiques per fomentar la interoperabilitat, basant-se en les experiències d'España, Països Baixos i Noruega, com a països líders en la implementació de l'EIF.
Respecte a España es destaca que el país ha aconseguit un alt nivell de cooperació entre Administracions Públiques, ciutadans i empreses per aconseguir el consens en interoperabilitat i en la reutilització de serveis. I el compromís nacional en l'alineament amb les iniciatives i polítiques europees, sent mostra d'això que l'Esquema Nacional d'Interoperabilitat (ENI) ha estat desenvolupat en línia amb l'EIF des de la seva primera versió, i les contribucions d'España a l'esborrany del nou EIF. Concloent que els factors d'èxit del país per al foment de la interoperabilitat són l'esforç continuat per mantenir l'impuls a nivell nacional, el compromís col·lectiu de tots els actors i l'alineament amb l'EIF.
El cuarto capítulo del informe finaliza con una panorámica sobre el futuro próximo en el ámbito de la Administración Digital y la Interoperabilidad, identificando las áreas potenciales de mejora, tanto a nivel de país, como a nivel de la Comisión, y sugiriendo áreas prometedoras en las que enfocarse a futuro.
L'anàlisi realitzada en l'informe “The state-of-play report on digital public administration and interoperability 2020” està basat en les fitxes tècniques de Govern Digital 2018 i 2019, i en les fitxes tècniques d'Administració Digital 2020, elaborades per la Comissió Europea per a cada país. Aquestes últimes inclouen els resultats obtinguts en el Mecanisme de Monitoratge 2019 del Marc Europeu d'Interoperabilitat (EIF) que mesura la implementació de l'EIF per part dels Estats Membres, i es basa en un conjunt de 68 KPIs, agrupats en tres pilars: principis, nivells i model conceptual de la interoperabilitat. En el gràfic següent, es mostren els resultats obtinguts per España en aquest mecanisme de monitoratge, on es pot apreciar el bon acompliment del país, amb resultats especialment positius als apartats de “Conceptual Model” (model conceptual) i “Interoperability Layers” (nivells d'interoperabilitat):