Programa ISA, l'Oficina de Publicacions i DG Connect. Aquesta especificació és una extensió del vocabulari W3C Data Catalogue Vocabulary (DCAT) i la definició d'una política normativa per a la seva aplicació en la descripció de conjunts de dades públiques a Europa.

" /> Programa ISA, l'Oficina de Publicacions i DG Connect. Aquesta especificació és una extensió del vocabulari W3C Data Catalogue Vocabulary (DCAT) i la definició d'una política normativa per a la seva aplicació en la descripció de conjunts de dades públiques a Europa. " /> PAe - DCAT-AP i dades obertes: aportacions i noves línies de treball
accesskey_mod_content

DCAT-AP i dades obertes: aportacions i noves línies de treball

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

16 febrer 2016

La Comissió Europea fa un pas important en acabar l'especificació DCAT Application Profile (o simplement DCAT-AP), elaborada conjuntament pel Programa ISA,(Obre en nova finestra) l'Oficina Oficina de Publicacions(Obre en nova finestra) i DG Connect(Obre en nova finestra) . Aquesta especificació és una extensió del vocabulari W3C Data Catalogue Vocabulary(Obre en nova finestra) (DCAT) i la definició d'una política normativa per a la seva aplicació en la descripció de conjunts de dades públiques a Europa.

L'objectiu de DCAT és bastant simple i, per això/per això, ha tingut un gran acolliment en la comunitat open data des de la seva publicació com a recomanació W3C al gener del 2014. Est és: proporcionar un vocabulari RDF (un conjunt de classes i propietats) per descriure de manera estructurada el contingut de datasets i catàlegs de dades a la web. De manera breu, imaginem una organització que vol publicar un conjunt de fitxers CSV sobre indicadors econòmics de certa temàtica. Gràcies a DCAT, aquesta entitat pot proporcionar descripcions procesables (en RDF) identificant aquests fitxers com un catàleg (dcat:Catalogui), en el qual cada fitxer en particular és un dataset (dcat:Dataset) que la seva temàtica s'identifica a través d'elements (skos:Concept) d'un vocabulari controlat, un tesaurus, una taxonomia, etc.

Les aportacions principals de DCAT-AP es poden resumir en els següents punts:

1. No introdueix un nou vocabulari. Al contrari, el seu objectiu és definir de manera concreta l'ús d'algunes propietats i classes de DCAT per a la publicació de dades dins de la Unió Europea. En aquelles extensions necessàries per a la descripció de catàlegs i datasets i que no estan presents en DCAT es reutilitzen d'altres vocabularis existents (com és el cas de foaf:Document per identificar als portals web en els quals es publiquen els catàlegs).

2. Define una política completa per a l'ús de DCAT-AP, especificant què classes i propietats són obligatòries, recomanades o opcionals en l'aplicació del vocabulari dins de la Unió Europea.

3. Estableix uns principis normatius de conformitat per a la publicació i consum de documents DCAT-AP (Secció 6 de l'especificació).

4. Explica l'ús dels vocabularis controlats (en SKOS) per a la descripció de la temàtica dels datasets, expandint el breu exemple anterior; és realment important la recomanació explícita sobre la reutilització de vocabularis europeus, com Eurovoc, la qual cosa obre la porta a possibles aplicacions de DCAT-AP en el camp de la contractació pública.

A més s'estan realitzant actualment nous desenvolupaments sobre DCAT-AP en els següents punts:

1. Extensió de DCAT-AP per a l'intercanvi de descripcions sobre datasets i serveis espacials: GeoDCAT-AP(Obre en nova finestra) . El grup de treball ja ha publicat una primera especificació (v1.0), encara en fase de “working draft”. El seu principal objectiu és proporcionar una sintaxi RDF per combinar els esquemes de metadades de la iniciativa INSPIRI i la ISO 19115:2003, d'acord als principis de conformitat establerts per DCAT-Ap.

2. Extensió de DCAT-AP per a la publicació de conjunts de dades estadístiques: StatDCAT-AP(Obre en nova finestra) . Amb aquest objectiu s'ha creat recentment un grup de treball, que entre les seves primeres accions està trobar metadades rellevants comunes entre els diferents portals de publicació de dades estadístiques, com és el cas d'Eurostat. Cercant similituds, StatDCAT-AP pretén ser per al vocabulari RDF Data Cube, el mateix que l'esquema de metadades SDMX/EMS ho és per a l'especificació SDMX.

Finalment, la Comissió Europea ha obert una línia d'activitat per a l'elaboració d'unes guies d'implementació de DCAT-Ap. En aquest sentit, se cerca la participació oberta de diferents organitzacions europees, que contribueixin aportant experiències reals en l'aplicació de DCAT-AP i els problemes i desafiaments que s'han trobat en la seva implementació. Amb tot, aquesta nova especificació i la seva primerenca adopció pel Portal de Dades Europeu és molt bon senyal per al món Open Data. L'especificació (v1.1) està publicada en el marc del projecte JoinUp(Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis