accesskey_mod_content

Universitat oberta: obertura de la informació acadèmica a Espanya

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

18 setembre 2014

Conscients del potencial de les dades obertes i interessades a impulsar la reutilització de la informació acadèmica, les universitats espanyoles s'han submergit en la cultura open data oferint accés obert a les seves dades i resultats científics; obrint processos participatius i, fins i tot, desenvolupant els seus propis portals de dades obertes.
 

Des que presentés la versió beta de la seva plataforma en les II Jornades de Govern Obert i Opendata Sevilla al novembre de 2012, la Universitat Pablo d'Olavide s'ha convertit en un referent nacional en matèria d'universitat oberta.


Inclòs en l'III Pla Estratègic de la UPO 2014-2016(Obre en nova finestra) , l'entitat va presentar al febrer de 2014 la versió definitiva del portal, desenvolupat amb plataforma de codi obert CKAN(Obre en nova finestra) , que cuenta, actualmente, con once conjuntos de datos en formato CSV y RDF que están también accesibles desde datos.gob.es. Asimismo, la institución ha creado su propio plan de acción en materia de reutilización de los datos (Pla RISP)(Obre en nova finestra) , incloent pautes per identificar, seleccionar, publicar i mantenir la informació reutilitzable així com les condicions de reutilització i els procediments necessaris per preparar els diferents conjunts de dades.

A l'abril d'aquest any, la Universitat d'Alacant va llançar el seu propi canal(Obre en nova finestra) , el qual, malgrat tenir solament 5 mesos de vida, ja compta amb 42 conjunts de dades. A més, l'entitat ha engegat la seva 1ª concurs d'idees d'aplicacions open data amb la finalitat d'estimular l'emprenedoria i complir amb el seu compromís de transparència amb la comunitat acadèmica.

El concurs, obert fins al dia 30 de setembre, ofereix un premi de 800 euros per a la idea guanyadora i 4 accésits de 300 euros per a les millors propostes que donin utilitat als conjunts de dades publicades al portal o a qualsevol altre conjunt de dades de l'entitat que resulti interessant obrir.

A les dues anteriors iniciatives se sumen quatre portals més: la plataforma de la Universitat Pompeu Fabra(Obre en nova finestra) , que ofereix el major nombre de datasets (55) del conjunt universitari nacional i forma part de l'aliança europea per impulsar les dades enllaçades, Linked Universities(Obre en nova finestra) ; la Universitat Jaume I de Castelló(Obre en nova finestra) , que a més de disposar d'un portal de dades obertes, disposa en els seus estatuts que “fomentarà l'ús de formats informàtics oberts en la comunicació interna i externa, promourà el desenvolupament i l'ús de programari lliure i afavorirà la lliure difusió del coneixement creat per la comunitat universitària”;la Universitat de León, que al seu portal, disposa d'un panell de visualització de dades que ofereix la informació de forma gràfica i amigable i, finalment, la Universitat de Granada(Obre en nova finestra) que ha estat l'última entitat a publicar el seu propi portal de transparència.

El teixit universitari a Espanya avança amb pas ferm cap a l'obertura de la informació acadèmica. Com recolzo en la seva marxa, la Comisión Sectorial de Tecnologías de la Información y las Comunicaciones de la Conferencia de Rectores de Universidades Españolas (CRUE-TIC)(Obre en nova finestra) publicó en junio una guía donde se establecen las bases para que las entidades académicas desarrollen sus políticas open data y construyan una universidad abierta en España.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Govern obert, Informes i Estudis
  • Infraestructures i serveis comuns

0 Comentaris

No hi ha comentaris