El EuroQCI té com a objectiu desenvolupar xarxes de comunicació segures/segures que siguin segures/segures des del punt de vista quàntic, per exemple, utilitzant criptografia quàntica segura/segura, la qual cosa les farà segures/segures contra atacs quàntics i clàssics en tota la UE i els seus territoris d'ultramar. Aquestes xarxes combinaran xarxes de comunicació terrestres de fibra òptica i per satèl·lit, la qual cosa augmentarà la seguretat de les dades sensibles i les comunicacions entre institucions governamentals europees, centres de dades, hospitals, xarxes d'energia i altres infraestructures crítiques.
La Comissió ja està treballant amb els Estats membres i amb l'AQUESTA per fer realitat EuroQCI. En els Estats membres s'estan desplegant xarxes nacionals de comunicació quàntica que, en el futur, es connectaran a nivell europeu. En virtut de l'acord signat ahir, l'AQUESTA exercirà un paper important en el disseny del sistema EuroQCI en el seu conjunt i serà responsable de la implementació del segment espacial en el marc de la seva iniciativa SAGA, amb una contribució de la UE de 138 milions d'euros. Les tasques de l'AQUESTA inclouran el desenvolupament i la validació del segment espacial i la seva integració a les xarxes nacionals. EuroQCI és una part clau d'IRIS², el futur sistema de comunicació basat a l'espai de la UE.
Els projectes destinats a recolzar el desenvolupament de xarxes nacionals de comunicació quàntica i de les tecnologies que les sustenten estan finançats per el Programa Europa Digital . Actualment està oberta una convocatòria de CEF Digital per finançar connexions entre xarxes nacionals i es publicaran convocatòries per a futures activitats com a part del Programa de Connectivitat Segura.
EuroQCI està en línia amb la Brúixola Europea de Competitivitat , que, entre altres objectius, cerca fomentar més inversions en infraestructures digitals per millorar l'accés a una connectivitat segura/segura, ràpida i fiable. També contribuirà a l'Estratègia Quàntica i la Llei Quàntica anunciades com a part de la Brúixola de Competitivitat, que serviran per alinear els programes nacionals i de la UE en matèria quàntica i recolzar la inversió en infraestructura paneuropea de computació quàntica, comunicació i detecció, amb vista a fer créixer l'ecosistema quàntic europeu en general.