La Comissió presenta avui la Brúixola per a la Competitivitat, la primera iniciativa de gran abast d'aquest mandat, que aporta un marc estratègic clar amb vista a orientar el treball de la Comissió.
En les dues últimes dècades, Europa no ha seguit el ritme d'altres grans economies a causa d'una bretxa persistent en l'augment de la productivitat. La UE té el que fa falta per invertir aquesta tendència, amb una mà d'obra formada i amb talent, capital, estalvis, el seu mercat únic i les seves infraestructures socials úniques, sempre que actuï urgentment per fer front a les barreres de llarga durada i a les deficiències estructurals que la frenen.
Els tres àmbits d'actuació principals: innovació, descarbonización i seguretat
L'informe Draghi va identificar tres imperatius transformadors per impulsar la competitivitat, i la Brúixola estableix un enfocament i una selecció de mesures emblemàtiques amb la intenció de fer realitat cadascun d'aquests imperatius:
- Reduir la bretxa d'innovació: La UE ha de reactivar el seu motor d'innovació. Volem crear un hàbitat per a les empreses emergents innovadores joves, promoure el lideratge industrial en sectors d'alt creixement basats en tecnologies profundes i promoure la difusió de tecnologies entre empreses i pimes establertes. Referent a això, la Comissió proposarà les iniciatives «Gigafábricas de IA» i «Aplicar la IA» amb la intenció d'impulsar el desenvolupament de la intel·ligència artificial i que la indústria l'adopti en sectors clau. A més, presentarà plans d'acció referent a materials avançats, la tecnologia quàntica, la biotecnologia, la robòtica i les tecnologies espacials. Una Estratègia per a les Empreses Emergents i en Expansió de la UE específica abordarà els obstacles que impedeixen l'aparició i expansió de noves empreses. Una proposta de règim jurídic n.º 28 simplificarà les normes aplicables, inclosos els aspectes corresponents del Dret de societats, les normes sobre insolvència, la legislació laboral i fiscal, i reduirà el cost dels fracassos empresarials. D'aquesta manera, les empreses innovadores es beneficiaran d'un conjunt únic de normes onsevulla que inverteixin i operin al mercat únic.
- Un full de ruta conjunt per la descarbonización i la competitivitat: La Brúixola ha constatat la importància que té el problema dels preus elevats i volàtils de l'energia, de manera que estableix àmbits d'intervenció per facilitar l'accés a una energia neta assequible. El proper Pacto Industrial Limpio establirà un enfocament de descarbonización impulsat per la competitivitat, que pretén que la UE sigui un lloc atractiu per a la fabricació, també en el cas de les indústries de gran consum energètic, i promoure les tecnologies netes i els nous models de negoci circulars. Un Pla d'Acció per a una Energia Assequible contribuirà a reduir els preus i costos de l'energia, mentre que una Llei d'Acceleració de la Descarbonización Industrial ampliarà la concessió agilitada de permisos als sectors en transició. A més, la Brúixola preveu plans d'acció a mesura per als sectors de gran consum energètic, com el acer, els metalls i els productes químics, que àdhuc sent la columna vertebral del sistema europeu de fabricació, són els més vulnerables en aquesta fase de la transició.
- Reduir les dependències excessives i augmentar la seguretat: La capacitat de la UE per diversificar i reduir les dependències dependrà que es creuen associacions eficaces. La UE ja compta amb la xarxa major i de creixement més ràpid d'acords comercials del món, amb 76 països que representen gairebé la meitat del comerç de la UE. Amb vista a seguir diversificant i potenciant les nostres cadenes de subministrament, la Brúixola fa referència a una nova sèrie de Associacions de Comerç i Inversión Limpios que han de contribuir a assegurar el subministrament de matèries primeres, energies netes, combustibles sostenibles per al transport i tecnologies netes de tot el món. Al mercat interior, la revisió de les normes de contractació pública permetrà introduir una prioritat europea en la contractació pública per a sectors i tecnologies fonamentals.
Cinc facilitadors horitzontals per a la competitivitat
Els tres pilars es complementen amb cinc facilitadors horitzontals, que són essencials per recolzar la competitivitat en tots els sectors:
- Simplificació: Aquest facilitador pretén reduir dràsticament la càrrega normativa i administrativa. També implica un esforç sistemàtic per simplificar, agilitar i facilitar els procediments d'accés als fons de la UE i les decisions administratives de la Unió. La propera proposta Ómnibus simplificarà la presentació d'informació sobre sostenibilitat, diligència deguda i taxonomia. A més, la Comissió facilitarà l'activitat empresarial de milers de petites empreses de capitalització mitjana. La Brúixola estableix l'objectiu de reduir almenys en un 25 % la càrrega administrativa per a les empreses, i almenys en un 35 %, per a les pimes.
- Reduir els obstacles al mercat únic: Durante trenta anys, el mercat únic ha estat el motor de competitivitat d'Europa i ha demostrat la seva eficàcia. Per millorar el seu funcionament en totes les indústries, una Estratègia Horitzontal per al Mercat Únic modernitzarà el marc de governança, al mateix temps que elimina les barreres dins de la UE i evita que es creuen altres noves. A més, la Comissió aprofitarà l'oportunitat perquè els processos d'elaboració de normes siguin més ràpids i accessibles, especialment pel que es refereix a les pimes i les empreses emergents.
- Finançament de la competitivitat: La UE no compta amb un mercat de capitals eficient que converteixi l'estalvi en inversions. La Comissió presentarà una Unió Europea de l'Estalvi i de la Inversió per crear nous productes d'estalvi i inversió, oferir incentius al capital de risc i garantir que les inversions flueixin sense fissures en tota la UE. Gràcies a la reorientació del pressupost de la UE, es racionalitzarà l'accés als fons de la Unió en sintonia amb les prioritats de la UE.
- Promoure les capacitats professionals i l'ocupació de qualitat: La base de la competitivitat d'Europa són els seus ciutadans. Perquè hi hagi una correspondència alta entre les capacitats de les persones i les demandes del mercat laboral, la Comissió presentarà una iniciativa dirigida a crear una Unió de les Capacitats. Aquesta unió se centrarà en la inversió, l'aprenentatge permanent i dels adults, la creació de capacitats amb visió de futur, la retenció de capacitats, la mobilitat justa, l'atracció i inserció laboral de la immigració qualificada i el reconeixement dels diversos tipus de formació perquè les persones puguin treballar en tota la nostra Unió.
- Millor coordinació de les polítiques a escala nacional i de la UE: La Comissió introduirà també una Eina de Coordinació de la Competitivitat, que col·laborarà amb els Estats membres per garantir que s'apliquin els objectius polítics compartits de la UE a escala nacional i de la Unió, identificar projectes transfronterers d'interès europeu i prosseguir les reformes i inversions connexes. En el proper marc financer plurianual, un Fons de Competitivitat substituirà a diversos instruments financers de la UE que existeixen actualment i tenen objectius similars, de manera que es facilitin ajudes a l'execució d'accions en el marc de l'Eina de Coordinació de la Competitivitat.
Les iniciatives digitals recollides en la Brúixola de Competitivitat
Entre les nombroses iniciatives, destaquen les relacionades amb el tancament de la bretxa d'innovació: la UE ha de reactivar el seu motor d'innovació. La UE vol crear un hàbitat per a les empreses emergents joves i innovadores, promoure el lideratge industrial en sectors d'alt creixement basats en tecnologies profundes i promoure la difusió de tecnologies entre les empreses establertes i les pimes.
Referent a això, la Comissió proposarà dues iniciatives "AI Gigafactories" (Gigafábricas de IA) i "Apply AI" (Aplicar la IA) per impulsar el desenvolupament i l'adopció industrial de la IA en sectors clau. A més, presentarà plans d'acció per a materials avançats, quàntica, biotecnologia, robòtica i tecnologies espacials. Una estratègia específica de la UE per a les empreses emergents i en expansió abordarà els obstacles que impedeixen que sorgeixin noves empreses i creixin.
Font original de la notícia (Digital Strategy)
Font original de la notícia (Comissió Europea)