En reunió del 28 de gener de 2025, el Consell de Seguretat Nacional va aprovar l'Acord d'elaboració de l'Estratègia nacional contra les campanyes de desinformació.
D'aquesta forma s'avança en el compliment de la línia d'acció 13 de la Estratègia de Seguretat Nacional de 2021 , que estableix la idoneïtat de “Elaborar una Estratègia Nacional de lluita contra les campanyes de desinformació”.
Les Estratègies de segon nivell són el marc polític-estratègic de referència en relació amb cada àmbit específic de la Seguretat Nacional. En cadascuna d'aquestes Estratègies es defineix el context actual de l'amenaça, s'identifiquen els riscos per a la Seguretat Nacional i es desenvolupen els objectius i línies d'acció per limitar el seu impacte.
En l'actualitat, la creixent complexitat geopolítica i l'increment en l'ús d'estratègies híbrides per part d'actors hostils, estatals i no estatals, així com els riscos sistèmics associats a les últimes tecnologies disruptives, com la Intel·ligència Artificial generativa, són alguns dels elements que reforcen la necessitat d'una Estratègia específica que, des d'una perspectiva transversal, abordi els diferents aspectes dels interessos nacionals que poden veure's afectats per les campanyes de desinformació.
Aquesta necessitat d'actuar de manera coordinada i sistemàtica ha estat subratllada per la Unió Europea, en el seu Pla d'Acció per a la Democràcia Europea, i per les organitzacions internacionals OCDE i Nacions Unides, a través de la Recomanació sobre la Integritat de la Informació i els Principis Globals per a la Integritat de la Informació, respectivament.
Entre les principals línies d'actuació recomanades per la UE i les organitzacions internacionals es troben:
-
Reforç del conjunt d'eines dels Estats i de les organitzacions internacionals per lluitar contra la desinformació, incloent l'impuls dels mecanismes de cooperació internacional.
-
Contribuir des dels Estats membres als esforços de la UE per enfortir la transparència, pluralitat i responsabilitat en l'ecosistema informatiu.
-
Impuls de la conscienciació i de l'alfabetització mediàtica.
-
Foment de la col·laboració públic-privada, per millorar l'enteniment dels riscos associats a les campanyes de desinformació i fomentar l'intercanvi de coneixements, eines i solucions que permetin afrontar amb èxit aquest fenomen.
L'elaboració d'aquesta Estratègia de segon nivell serà encarregada a un grup de treball tècnic interministerial. Així mateix, el procés d'elaboració inclourà la interlocució amb experts de la societat civil, l'acadèmia i el sector privat, així com amb la Conferència Sectorial per a Assumptes de la Seguretat Nacional, per garantir un enfocament interdisciplinari i participatiu.
Es tindran en compte també les recomanacions i conclusions de la societat civil, recollides a través de el Fòrum contra les Campanyes de Desinformació en l'àmbit de la Seguretat Nacional, així com l'evidència científica disponible.
Finalment, una vegada elaborat l'esborrany de l'Estratègia, est serà presentat davant el Consell de Seguretat Nacional per a la seva aprovació definitiva.