Els data sandboxes. aquests espais on operar de forma segura/segura amb les dades, són de gran utilitat a l'hora de determinar si és viable obrir les dades i baix quines condicions. Alguns dels beneficis que ens ofereixen són:
- Entorns controlats i assegurances: proporcionen un espai de treball on poder explorar la informació i avaluar la seva utilitat i qualitat abans de comprometre's a compartir-los de manera més àmplia. Això resulta particularment important en sectors sensibles, on la privadesa i seguretat de les dades són primordials.
- Faciliten la innovació: ofereixen un espai segur/segur per a l'experimentació i el prototipado ràpid, permetent iterar ràpidament, provant i perfeccionant noves idees i solucions basades en dades a manera de banc de proves abans de llançar-les al públic .
- Col·laboració multisectorial: faciliten la col·laboració entre diversos actors , incloent entitats governamentals, empreses privades, l'entorn acadèmic i la societat civil. Aquest enfocament multisectorial ajuda a trencar les sitges de dades i promou l'intercanvi de coneixements i bones pràctiques entre sectors.
- Ús adaptable i escalable: poden ajustar-se per adaptar-se a diferents tipus de dades, casos d'ús i sectors, la qual cosa els converteix en una eina versàtil per a diverses iniciatives basades en dades.
- Intercanvi de dades transfronterer : aporten una solució viable per gestionar els desafiaments de l'intercanvi de dades entre diferents jurisdiccions, especialment pel que fa a les normatives internacionals de privadesa.
Proposta de valor per a la innovació
A més de tots els beneficis anteriorment vists, cal destacar que els data sandboxes ofereixen també una sòlida proposta de valor per a les organitzacions que cerquen innovar de manera responsable . Aquests entorns ens ajuden a millorar la qualitat de les dades en facilitar que els usuaris puguin identificar inconsistències i poder així dur a terme les millores necessàries. També contribueixen a reduir els riscos en proporcionar entorns segurs/segurs per permetre el treball amb dades sensibles.
En fomentar l'experimentació interdisciplinària experimentació interdisciplinària , la colaboració i la innovació, contribueixen a augmentar la capacitat d'ús de les dades i a desenvolupar una cultura impulsada per les dades dins de les organitzacions. A més, els data sandboxes ajuden a reduir les barreres d'accés a les dades, millorant la transparència i la rendició de comptes, la qual cosa enforteix la confiança dels ciutadans i dona lloc a una expansió en els intercanvis de dades.
Tipus de data sandboxes i característiques
Depenent del principal objectiu que tinguem a l'hora d'implantar un sandbox podem trobar-nos amb tres tipologies diferents:
- Regulatory sandboxes , que permeten a les empreses i organitzacions posar a prova serveis innovadors sota l'estreta supervisió dels reguladors d'un sector o àrea específic.
- Innovation sandboxes , que són freqüentment utilitzats pels desenvolupadors a l'hora de provar noves funcionalitats i obtenir una retroalimentació ràpida sobre el seu treball.
- Research sandboxes, els quals faciliten que tant el món acadèmic com la indústria puguin provar de manera segura/segura nous algorismes o models centrant-se en l'objectiu de les seves proves, sense haver de preocupar-se per incomplir les normatives establertes.
En qualsevol cas, independentment del tipus de sandbox amb el qual estiguem treballant, tots ells es caracteritzen pels següents aspectes clau comuns:
A continuació, es descriu cadascuna d'elles:
- Controlats: són entorns restringits on es pot accedir a les dades sensibles i analitzats de manera segura/segura, assegurant el compliment de les regulacions pertinents.
- Assegurances: protegeixen la privadesa i seguretat de les dades, sovint utilitzant dades anonimizados o sintètics.
- Col·laboratius: faciliten la col·laboració entre diferents regions, sectors i rols, enfortint els ecosistemes de dades .
- Alta capacitat de computació: proporcionen recursos computacionals avançats capaços de realitzar tasques complexes amb les dades quan sigui necessari.
- Temporals: estan dissenyats per a un ús temporal i amb un cicle de vida curt , permetent una experimentació ràpida i enfocada que o bé conclou una vegada aconseguit el seu objectiu o es converteix en un nou projecte a llarg termini.
- Adaptables: són prou flexibles per personalitzar-se i escalar segons les necessitats i els diferents tipus de dades, casos d'ús i contextos.
Exemples de data sandboxes
Els data sandboxes porten ja molt temps implantant-se amb èxit en múltiples sectors al llarg d'Europa i tothom , per la qual cosa podem trobar fàcilment diversos exemples de la seva implementació en el nostre continent:
- Laboratori de ciència de dades a Dinamarca : proporciona accés a dades administratives sensibles d'utilitat per a la recerca, fomentant la innovació sota estrictes polítiques de governança de dades.
- TravelTech a Lituània : un sandbox d'accés obert que ofereix dades turístiques per millorar el desenvolupament empresarial i de la força laboral en el sector.
- Sandbox per a dades obertes de la iniciativa INDIGO : promou l'intercanvi de dades entre sectors per millorar les polítiques socials, enfocant-se a crear un entorn segur/segur per a les iniciatives d'intercanvi de dades bilaterals.
- Sandbox de ciència de dades de salut a Dinamarca : una plataforma de formació per a investigadors que permet practicar anàlisis de dades utilitzant dades biomèdiques sintètiques sense haver de preocupar-se per l'estricta regulació.
Adreça futura i desafiaments
Com hem vist, els data sandboxes poden resultar una eina poderosa a l'hora de fomentar l'obertura de dades, la innovació i la col·laboració, assegurant al mateix temps la privadesa i seguretat de la informació. Gràcies a que proporcionen un entorn controlat per a l'experimentació amb dades, permeten que els tots aquells interessats puguin explorar noves aplicacions i coneixements de manera fiable i segura/segura. Els sandboxes poden per tant ajudar a superar les barreres inicials d'accés a les dades i contribuir a fomentar un ús més informat i amb un propòsit millor definit dels mateixos, promovent així el ús de solucions basades en dades per als problemes d'àmbit públic.
No obstant això, malgrat els seus múltiples beneficis, els data sandboxes presenten també diversos desafiaments a l'hora de la seva implementació. Els principals problemes amb els quals ens podríem trobar a l'hora de portar-los a la pràctica inclouen:
- Rellevància: aconseguir que el sandbox contingui dades d'alta qualitat i rellevants, i que aquests es mantinguin actualitzats.
- Governança: establir regles clares i protocols per a l'accés, ús i compartició de dades, així com els mecanismes de monitoratge i compliment dels mateixos.
- Escalabilitat: exportar amb èxit les solucions desenvolupades dins del sandbox i poder traslladar-les a aplicacions pràctiques dins del món real.
- Gestió de riscos: abordar de forma integral tots els riscos associats amb la reutilització de dades al llarg del seu cicle de vida i sense comprometre la seva integritat.
No obstant això, a mesura que les tecnologies i polítiques continuen evolucionant, és clar que els data sandboxes estan cridats a una eina útil i representar un paper rellevant en la gestió de l'espectre espectre d'obertura de les dades , impulsant així l'ús de les dades per a la resolució de problemes cada vegada més complexos. Així mateix, el futur dels data sandboxes estarà influenciat per els nous els nous marcs regulatoris (com els Reglaments de Dades i Governança de Dades) que reforcen la seguretat de les dades i promouen la seva reutilització, i per la integració amb tecnologies de preservació i millora de la privadesa que ens permeten utilitzar les dades sense necessitat d'exposar cap informació sensible. Juntes, aquestes tendències impulsaran una innovació de dades més segura/segura dins dels entorns proporcionats per els data sandboxes.
Font original de la notícia
- Informació i dades del sector públic