accesskey_mod_content

El que suposa per a pacients i investigadors l'acord polític sobre l'Espai de Dades Sanitàries de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

15 març 2024

Los negociadores del PE y del Consejo han acordado la creación de un espacio europeo de datos sanitarios para facilitar el acceso a los datos sanitarios personales e impulsar el intercambio seguro en aras del interés público.

L'acord polític provisional sobre un Espai Europeu de Dades Sanitàries ( EHDS ), aconseguit a primera hora del divendres pel Parlament i la Presidència belga del Consell, estableix que els pacients podran accedir electrònicament a les seves dades personals de salut en els diferents sistemes sanitaris de la UE . El projecte de llei també atorga als professionals de la salut accés a les dades dels seus pacients, basant-se estrictament en el necessari per a un determinat tractament, i els pacients també podran descarregar el seu historial mèdic de forma gratuïta.

Els registres mèdics electrònics ( EHR ) incluirían resúmenes de pacientes, recetas electrónicas, imágenes médicas y resultados de laboratorio (el llamado uso primario).

Cada país establecería servicios nacionales de acceso a datos sanitarios basados ​​en la plataforma MYHEALTH@EU(Obre en nova finestra) . La llei també crearia un format europeu d'intercanvi de registres mèdics electrònics i delinearia regles sobre la qualitat dels datos, la seguretat i la interoperabilitat dels sistemes EHR que serán monitoreados por las autoridades nacionales de vigilancia del mercado.

Intercanvi de dades pel ben comú

El EEDS permetria compartir dades sanitàries anonimizados o seudonimizados, inclosos els historials sanitaris, els assajos clínics, els agents patògens, les declaracions i reemborsaments de propietats saludables, les dades genètiques, la informació dels registres de salut pública, les dades de benestar i la informació sobre els recursos, les despeses i el finançament de l'assistència sanitària, amb finalitats d'interès públic (el denominat ús secundari). Aquestes raons inclourien la recerca, la innovació, la formulació de polítiques, l'educació i la seguretat del pacient.

Estarà prohibit compartir dades per publicitar o avaluar sol·licituds d'assegurances. Durante las negociaciones, los eurodiputados garantizaron que no se permitiría el uso secundario en relación con las decisiones sobre los mercados laborales (incluidas las ofertas de empleo), las condiciones de los préstamos y otros tipos de discriminación o elaboración de perfiles.

Proteccions més sòlides per a les dades confidencials

La llei garanteix que els pacients tinguin veu i vot en la forma en què s'utilitzen i accedeixen a les seves dades. Hauran de ser informats cada vegada que s'accedeixi a les seves dades, i tindran dret a sol·licitar o corregir les dades incorrectes. Els pacients també podran oposar-se al fet que els professionals sanitaris accedeixin a les seves dades per a ús principal, excepte quan sigui necessari per protegir els interessos vitals de l'interessat o d'una altra persona. Els eurodiputats van garantir el dret dels pacients a optar per no participar en l'ús secundari, amb certes excepcions per motius d'interès públic, de formulació de polítiques o estadístiques, i la protecció dels drets de propietat intel·lectual i els secrets comercials quan les dades rellevants es comparteixen per a ús secundari.

Las autoridades nacionales de protección de datos supervisarán el cumplimiento de los derechos de acceso a los datos sanitarios y estarán facultadas para imponer multas en caso de deficiencias.

Passos següents

L'acord provisional encara ha de ser adoptat formalment per ambdues institucions abans que pugui convertir-se en llei.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic