L'objectiu de l'Encontre Encontre Nacional de Dades Obertes (ENDA) es ser un espacio para el intercambio de ideas y reflexiones de las administraciones para identificar y elaborar propuestas concretas con el fin de fomentar una reutilización de los datos abiertos de calidad que permita aportar un valor concreto en la mejora de las condiciones de vida de los ciudadanos.
Una peculiaritat important que cal destacar de la iniciativa d'Encuentros és que fomenta un cicle anual de treball col·laboratiu, on es plantegen reptes i es treballa en conjunt per trobar solucions. Aquests reptes, proposats pels organitzadors, es desenvolupen al llarg de l'any de la mà de voluntaris lligats a l'àmbit de les dades, la majoria pertanyents al món acadèmic i de l'Administració pública.
Fins al moment s'han treballat tres reptes. Les conclusions dels reptes treballats són presentades durant cada esdeveniment anual i la documentació generada és pública.
REPTE 1.- Generar intercanvis de dades i facilitar la seva obertura
En el primer ENDA (celebrat a Barcelona, novembre 2022) es va realitzar una votació sobre les dades l'obertura de les quals hauria de ser prioritària. A partir dels resultats d'aquesta votació, el grup de treball del Repte 1 va realitzar un esforç per recollir estàndards, normatives, fonts de les dades i els seus responsables, així com casos de publicació i reutilització.
L'objectiu d'aquest repte era afavorir la col·laboració interadministrativa per generar intercanvis de dades i facilitar la seva obertura, identificant conjunts de dades sobre els quals treballar per impulsar la seva qualitat, l'ús d'estàndards i les seves possibilitats de reutilització.
REPTE 2.- Incrementar les capacitats per a l'obertura de dades
El Repte 2 tenia per objectiu aconseguir que els treballadors i treballadores del sector públic desenvolupin coneixements i habilitats/habilitats necessàries per impulsar la divulgació de les dades obertes. L'objectiu final era millorar les polítiques públiques incorporant a la ciutadania i a les empreses en tot el procés d'obertura.
Per això, el grup de va treballar va definir perfils i rols necessaris per a l'obertura de dades, recollint informació sobre les seves funcions i les capacitats i coneixements necessaris.
A més, es va recollir un llistat de formacions gratuïtesen matèria de dades obertes i anàlisis de dades, enllaçant aquestes amb els perfils pels quals podrien estar orientades.
REPTE 3.- Com mesurar l'impacte de les dades obertes
El repte 3 volia donar resposta a la necessitat de conèixer l'impacte de les dades obertes. Per això, al llarg de l'any, es va treballar en una proposta metodològica per a la realització d'un mapatge sistemàtic d'iniciatives que tractin de mesurar l'impacte de les dades obertes.
En el tercer ENDA (Peníscola, maig 2024) es va presentar, com a resultat del grup de treball, un acte test perquè les entitats locals mesurin l'impacte de la publicació de dades obertes.
Les respostes a aquests reptes han estat possibles gràcies a la col·laboració i el treball conjunt, que ha donat com resultat documents i eines concretes de gran ajuda per a altres organismes públics que vulguin avançar en la seva estratègia de dades obertes. Durant els propers anys se seguirà treballant en nous reptes, amb la finalitat d'impulsar encara més l'obertura de dades de qualitat i la seva reutilització en benefici de tota la societat.
Font original de la notícia
- Informació i dades del sector públic