L'edició 2024 de les fitxes informatives de l'Administració Pública Digital dels països europeus ja està disponible en la col·lecció NIFO de la plataforma Joinup .
Les fitxes tècniques d'Administracions Públiques Digitals es publiquen anualment com a part d'Interoperable Europe, la iniciativa de la Comissió per a una política d'interoperabilitat reforçada, en el marc de l'Observatori Observatori del Marc Nacional d'Interoperabilitat . Representen una font principal d'informació sobre la transformació digital que estan experimentant actualment les administracions públiques de la UE.
L'edició de 2024 presenta noves fitxes informatives concises de dues pàgines per país, que ofereixen una instantània de les iniciatives sobre administració pública digital i interoperabilitat adoptades pels països europeus entre 2023 i 2024. Cada fitxa informativa es complementa amb un document de suport, que inclou una descripció general completa de tots els desenvolupaments significatius adoptats sobre aquests dos temes en els últims tres anys (o més, depenent de la rellevància de la iniciativa).
Aquesta edició introdueix com a novetat la ampliació de l'àmbit geogràfic de recollida de dades. A més dels 27 Estats membres de la UE, els països de l'Associació Europea de Lliure Comerç (Islàndia, Liechtenstein i Noruega) i Ucraïna, l'edició de 2024 de les fitxes de l'Administració Pública Digital inclou 8 nous països: Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Macedònia del Nord, Sèrbia, Moldàvia i Turquia.
Igual que en edicions anteriors, també es publica una fulla informativa i un document de suport específics per a la UE per oferir una visió general de totes les iniciatives relacionades amb les administracions públiques digitals i la interoperabilitat dutes a terme a nivell de la UE.
España
Els resultats d'España en matèria d'interoperabilitat destaquen per ser un excel·lent exemple d'implementació dels Principis de l'EIF (Marco Europeu d'Interoperabilitat, en les seves sigles en anglès). L'informe assenyala, en aquest sentit, que tant en 2022 com en 2023, España va obtenir resultats iguals o superiors a la mitjana europea en tots els Principis.
Les puntuacions d'España en la implementació de les capes d'interoperabilitat mostren un acompliment excel·lent del país en tots els nivells d'interoperabilitat, amb puntuacions de 4 en totes les àrees temàtiques. En 2023, les puntuacions relacionades amb algunes recomanacions (governança de la interoperabilitat o interoperabilitat organitzacional) van registrar una millora, la qual cosa va portar al país a aconseguir la puntuació màxima de 4 en tots els indicadors vinculats a les capes d'interoperabilitat.
Els resultats espanyols en relació amb el Modelo Conceptual mostren un molt bon acompliment del país. España ha aconseguit la màxima puntuació de 4 en tots els àmbits, superant la mitjana europea en Catàlegs, Fuentes i serveis d'informació externs i Seguretat i privadesa. Gràcies a la millora en les puntuacions relacionades amb alguns indicadors vinculats als registres basi, el país va aconseguir 4 en totes les àrees.
Finalment, els resultats d'España en interoperabilitat transfronterera mostren un molt bon acompliment del país. En particular, España té la puntuació màxima de 4 en totes les àrees excepte en el Principi de Simplificació administrativa Transfronterera, on aconsegueix una puntuació de 3.
La fitxa informativa d'España destaca diferents iniciatives adoptades en el període 2023-2024 en matèria d'administració pública digital i interoperabilitat: RETECH, GovTechLab, Mi Carpeta Ciudadana, Centre d'Operacions de Ciberseguretat, estratègia de serveis en el núvol, així com la participació i lideratge d'España en els projectes EBSI-NE i DC4EU.