accesskey_mod_content

Polítiques europees per afavorir la interoperabilitat en l'intercanvi de dades obertes

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 agost 2024

Durant la conferència SEMIC que va tenir lloc el 27 de juny, es va posar l'accent a aconseguir que les polítiques i els actes legislatius siguin interoperables i estiguin preparats per al futur

En el dinàmic panorama de la transformació digital, els responsables polítics europeus estan canviant la forma de redactar la legislació perquè estigui preparada per a l'era digital. Durant la  conferència SEMIC(Obre en nova finestra)  que va tenir lloc el 27 de juny, es va posar l'accent a aconseguir que les polítiques i els actes legislatius siguin interoperables i estiguin preparats per al futur. Preparats per a l'era digital significa que les polítiques i els actes legislatius  faciliten una implementació fluïda i digital per defecte mitjançant un ús òptim de la tecnologia i les dades(Obre en nova finestra)  .  

Existeixen sis components diferents que descriuen les polítiques preparades per a l'era digital, dels quals un és el «  principi d'una sola vegada i reutilització de les dades(Obre en nova finestra)  ». Aquest component descriu com les persones haurien d'haver de proporcionar informació una sola vegada a les administracions públiques a Europa, al que les polítiques de la UE poden contribuir, minimitzant les sol·licituds d'informació redundants. Aquí és on les dades obertes poden proporcionar ajuda, ja que en aprofitar els conjunts de dades disponibles públicament, pot produir-se un intercanvi fluït d'informació entre sistemes administratius. Amb els estàndards de dades obertes, es promou la interoperabilitat creuada entre Estats membres amb més d'1,7 milions de conjunts de dades disponibles públicament en  data.europa.eu(Obre en nova finestra)  .  

Un altre component que cal destacar és la "  redacció de normes preparades per a l'era digital(Obre en nova finestra)  ", que descriu els passos que cal tenir en compte a l'hora de redactar una legislació a prova de futur. En lloc d'abordar-la com una idea d'últim moment, les polítiques i la legislació haurien de tenir en compte la interoperabilitat des del principi per garantir l'alineació entre els àmbits de les polítiques. La interoperabilitat, en concret, abasta tots els aspectes (per exemple, organitzatius, semàntics, jurídics i tècnics) que influeixen en la prestació de serveis públics digitals en la UE.  

Amb una mentalitat que comenci amb la interoperabilitat i l'intercanvi de dades obertes, es pot aconseguir una transformació en la forma en què es desenvolupen les polítiques i la legislació. Les administracions públiques poden llavors treballar juntes per proporcionar millors serveis públics que beneficiïn als ciutadans i les empreses a Europa. 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat i Normalització