El 14 de novembre de 2007, un any després que en el si del Centre Criptològic Nacional (CCN) es creés l'Equip de Reposada a Incidents, CCN-CERT, es va organitzar la primera Jornada de Seguretat TIC destinada als professionals de les Administracions Públiques. Ja llavors, la insaciable demanda d'informació i l'ús massiu de les noves tecnologies i d'Internet era una realitat i s'albirava un creixement persistent dels riscos i amenaces associades a ella.
Avui, deu anys després, quan s'ha constatat la dependència cibernètica de la nostra societat i l'aprofitament que els atacants fan d'aquesta situació; la seguretat del ciberespai i la protecció de la informació sensible han entrat de ple en les preocupacions de governs, empreses i ciutadans.
I precisament, la labor del CCN, a través de les múltiples funcions que té encomanades legalment, ha anat encaminada a reduir els riscos i amenaces, propiciar la coordinació i comunicació i actuar com a estendard de la defensa del ciberespai, preservant la informació classificada i sensible, evitant la interrupció de serveis i defensant el patrimoni tecnològic espanyol.
La creació ja ressenyada del CERT Governamental Nacional espanyol com a centre d'alerta i resposta nacional, amb més 130 sondes desplegades en 110 organitzacions; la constitució en 2007 de l'Organisme de Certificació (OC) de productes i sistemes; o el seu paper central en el desenvolupament i implantació de l'Esquema Nacional de Seguretat (ENS) i de l'Estratègia de Ciberseguretat Nacional, presidint a més el Consell Nacional de Ciberseguretat són bona prova d'aquesta labor.
Tot això promovent la innovació tecnològica espanyola, a través del desenvolupament d'eines de seguretat per a la gestió, detecció i anàlisi de ciberatacs, juntament amb la millora en l'intercanvi d'informació entre tots els agents afectats.
El CCN és, a més, el principal interlocutor espanyol en els fòrums internacionals en els quals es dirimeixen aquestes qüestions i una figura clau en la formació del personal de l'Administració a través dels seus Cursos STIC (presencials i online).
Els seus més de 260 Guies CCN-STIC s'han convertit en manuals de referència en ciberseguretat i la seva presència i suport a quantes iniciatives es realitzen a Espanya a favor de la formació, conscienciació i promoció de la cultura de ciberseguretat són una realitat.
Un impuls que ha tingut en les Jornades STIC CCN-CERT el seu major exponent, en convertir-se en el principal encontre d'experts en ciberseguretat del nostre país. Un prestigi aconseguit gràcies a l'esforç de tots: patrocinadors, ponents i assistents que, any rere any, han acudit a la trucada del CERT Governamental Nacional i han contribuït amb el seu treball i dedicació a l'existència d'un ciberespai més segur/segur i segur/segur.