accesskey_mod_content

Actes d'execució de la Comissió Europea

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

Després de ser aprovada una llei de la UE, és possible que sigui necessari actualitzar-la per garantir la seva correcta execució. A aquest efecte, el Parlament i el Consell Europeu poden facultar a la Comissió Europea aquesta actualització a través de la adopció d'actes d'execució.

Normalment, abans d'adoptar un acte d'execució, la Comissió ha de consultar a un comitè en el qual estiguin representats tots els països de la UE i que permet als països membres supervisar el treball de la Comissió quan adopti un acte d'execució.

Quan la Comissió adopta un acte d'execució, s'aplica un dels següents procediments:

  • procediment d'examen: sobretot per a mesures d'abast general o mesures que puguin tenir un impacte significatiu, com per exemple: temes relacionats amb la fiscalitat.
  • procediment consultiu: per tots els altres actes d'execució.

D'acord amb el programa "Legislar millor" de la Comissió, els ciutadans i altres parts interessades generalment poden presentar comentaris sobre el projecte de text d'un acte d'execució durant les 4 setmanes anteriors al vot del comitè pertinent per acceptar-ho o rebutjar-ho.

En funció del tipus de procediment, els dictàmens del comitè poden ser més o menys vinculants per a la Comissió.

Si el procediment és un procediment d'examen i vota a favor una majoria qualificada (el 55% dels països de la UE que representin com a mínim al 65% de la població total de la UE) a la proposta d'acte d'execució, la Comissió ha d'adoptar-ho (és vinculant).

Si el procediment és consultiu, la pròpia Comissió és la que decideix si adopta o no l'acte, però tenint en compte, en la mesura possible, el dictamen del comitè abans de prendre la decisió.

En el cas del Reial decret 1112/2018 la Comissió Europea ha aprovat els següents actes d'execució que tenia prevists la Directiva 2016/2012:

  • Decisió 2018/1523(Obre en nova finestra) (mitjançant procediment consultiu): estableix el model de declaració d'accessibilitat que han d'emprar tots els llocs web i aplicacions mòbils dels organismes del sector públic.
  • Decisió 2018/1524(Obre en nova finestra) (procediment d'examen): estableix una metodologia de seguiment i les disposicions per a la presentació d'informes que hauran de complir els Estats Membres per realitzar el seguiment a nivell nacional del compliment dels requisits de la directiva i realitzar el reporti periòdic cada 3 anys a la Comissió Europea.
  • Decisió 2018/2048 (estàndard d'aplición): estableix la norma harmonitzada aplicable als llocs web i a les aplicacions per a dispositius mòbils redactada en suport de la Directiva (UE) 2016/2102 del Parlament Europeu i del Consell.