accesskey_mod_content

España impulsa la cooperació i la convergència regulatòria de la IA entre Europa, Llatinoamèrica i el Carib

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

20 novembre 2023

El text de la declaració recull el compromís dels Estats a promoure l'intercanvi de millors pràctiques, mesures i directrius regulatòries, inclosos els mecanismes de governança establerts entorn de/entorn de la regulació de la IA.

España ha estat l'amfitriona de la 4ª Assemblea Europea de l'Aliança d'Intel·ligència artificial en el marc de la  presidència espanyola del Consell de la Unió Europea(Obre en nova finestra)  (UE), esdeveniment que ha culminat amb la signatura d'una Declaració per reforçar i avançar en la cooperació en Inteligencia Artificial amb països d'Europa, Llatinoamèrica i del Carib.

La declaració, impulsada per la presidència espanyola en un moment crucial per al desenvolupament i la  regulació de la Inteligencia Artificial(Obre en nova finestra)  (IA) a nivell mundial, ha estat subscrita per Argentina, Colòmbia, Xile, Mèxic, Uruguai, Panamà, República Dominicana, Alemanya, Eslovènia, Estònia, Bèlgica i España.

Aquests països es comprometen a avançar en la cooperació, el reforç i la convergència de les polítiques i els marcs regulatoris en Intel·ligència Artificial durant els propers mesos abans del Cim de Colòmbia de 2025.

L'acord s'ha aconseguit durant la 4ª Assemblea Europea de l'Aliança de IA a Madrid en una sessió paral·lela a porta tancada, presidida per la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas, en la qual també han participat la Comissió Europea i la UNESCO.

Cooperació, inclusió lingüística i convergència regulatòria sobre IA

El text de la declaració recull el compromís dels Estats a promoure l'intercanvi de millors pràctiques, mesures i directrius regulatòries, inclosos els mecanismes de governança establerts entorn de/entorn de la regulació de la IA. En el cas dels països de la UE engloba l'àmbit d'aplicació del futur reglament sobre IA que està impulsant España en el marc de la presidència espanyola del Consell de la UE.

Així mateix, els Estats signataris fomentaran el desenvolupament de la IA en un entorn que contempli les diversitats lingüístiques, incloent l'espanyol, el portuguès i altres idiomes oficials de la UE, per garantir que les tecnologies de IA comporten la inclusió lingüística.

En aquesta línia, es concreta un diàleg periòdic per intercanviar informació amb vista a avançar en la convergència en matèria de política digital i els marcs regulatoris sobre IA, garantint al mateix temps el foment de la innovació, el capital humà i les infraestructures, al costat del respecte als drets humans.

España va aprovar i va presentar en 2021 la Carta de Drets Digitals que constitueix un marc de referència a nivell internacional per garantir i reforçar els drets i valors democràtics en la nova economia digital i la IA.

Igualment, la declaració insta al fet que els Estats desenvolupin entorns de prova innovadors i comparteixin bones pràctiques per ajudar especialment a les  startups i les pimes innovadores  a crear una IA fiable.

Precisament el Consell de Ministres va aprovar el passat 7 de novembre un Real Decreto pel qual s'habilita al Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital a obrir, en col·laboració amb la Comissió Europea, la  convocatòria a empreses per participar en l'entorn controlat de proves  (sandbox) del Reglament Europeu de IA.

Europa treballa des de fa mesos en aquesta nova norma, el Reglament Europeu de IA, que dotarà a la Unió Europea d'un marc legislatiu per promoure una Intel·ligència Artificial fiable, sòlida i ètica, establint obligacions per a proveïdors i usuaris en funció del nivell de risc dels casos d'ús.

El reglament d'Intel·ligència Artificial és una de les prioritats de l'agenda de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea. Actualment el text es troba en fase de trílogos i la presidència espanyola espera que pugui tancar-se i ser aprovat abans que acabi l'any.

Aliança Digital UE-LAC

El passat mes de juliol en el Cim UE-CELAC celebrada a Santiago de Compostel·la es va acordar l'establiment de l'Aliança Digital UE - LAC amb quatre pilars clau de cooperació entre les dues regions a banda i banda de l'atlàntic: l'extensió del cable submarí BELLA - Link, la creació de plataformes de dades de Copèrnic per a l'observació terrestre, la creació d'acceleradores i la convergència i reforç de les polítiques digitals i dels marcs regulatoris.

Amb la rúbrica de la declaració es dona ara un pas significatiu per a l'Aliança Digital UE-LAC, en tancar-se el compromís conjunt d'Europa i els seus socis internacionals per avançar en una regulació harmonitzada i responsable de la IA, respectant valors humans i fomentant la innovació.

Quarta Assemblea Europea de IA: Europa, líder en el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial

Amb la celebració a Madrid de la 4ª Assemblea Europea de IA en España, Europa i els seus socis internacionals han reafirmat el seu paper líder en la conformació d'un futur digital més fiable i sostenible, marcant una fita en la regulació global de la IA.

Aquest esdeveniment, organitzat conjuntament pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital d'España a través de la seva Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) i la Comissió Europea (DG Connect), ha servit com un fòrum fonamental per delinear el futur de la IA a Europa i la seva influència global.

La vice-presidenta primera en funcions i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i el comissari europeu del Mercat Interior, Thierry Breton, van inaugurar l'assemblea, destacant el compromís d'España i la UE a liderar l'adopció de tecnologies de IA fiables i ètiques. Breton, per la seva banda, va anunciar una important fita per a Europa en aquest àmbit: l'obertura a les startups europees d'Intel·ligència Artificial, les capacitats de supercomputación a Europa (Euro HPC).

La secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, amfitriona de l'esdeveniment, ha participat en un panell de discussió sobre el reglament de IA juntament amb Brando Benifei i Dragoș Tudorache, membres del Parlament Europeu. Al debat s'ha ressaltat la urgència i la rellevància de l'imminent reglament de IA, un pas significatiu cap a la creació d'un marc regulatori robust i harmonitzat per la IA a Europa que, a més, serà el primer reglament d'aquest tipus al món.

L'Assemblea també s'ha centrat en l'anàlisi de les diverses iniciatives polítiques i legislatives emergents en l'àmbit internacional, proporcionant una oportunitat única per discutir sobre la propera Convenció del Consell d'Europa sobre la IA i altres importants aliances bilaterals i multilaterals en les quals la UE i España estan activament involucrades. Aquestes discussions han emfatitzat la necessitat d'un enfocament coordinat i coherent cap a la regulació de la IA a nivell global.

A més, els participants han abordat el progrés general realitzat en l'Estratègia de IA de la UE, com a iniciatives específiques en curs relatives a les Instal·lacions de Proves i Experimentació (TEFs), els EDIHs de IA (Hubs d'Innovació Digital en IA) i les PPPs de IA (Associacions Públic-Privades en IA).

També s'ha debatut sobre últims desenvolupaments i perspectives entorn de/entorn de models generatius de IA, IA verd i IA per a la ciberseguretat.

L'Assemblea ha tingut lloc en un moment clau per al desenvolupament d'Intel·ligència Artificial a nivell global, en el qual coincideixen els anuncis de diferents iniciatives com la creació del Consell Consultiu per al Secretari General de Nacions Unides en Matèria d'Intel·ligència Artificial, que copresidirá la secretària d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial, Carme Artigas; el IA Safety Summit o l'adopció del Codi de Conducta del G7.

Declar​ación de la Quarta Assemblea de l'Aliança de IA (PDF)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Intel·ligència Artificial i Blockchain
  • Cooperació interadministrativa