accesskey_mod_content

Ciberseguridad i interferència estrangera en l'ecosistema d'informació de la UE

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

09 desembre 2022

El Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) i l'Agència de la UE per la Ciberseguridad (ENISA) uneixen forces per analitzar la interacció entre la ciberseguretat i la manipulació i interferència d'informació estrangera.

Amb amenaces híbrides més àmplies que travessen diferents dominis, el  Servei Europeu d'Acció Exterior(Obre en nova finestra)  (SEAE) i l'Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA) publiquen avui un  informe conjunt(Obre en nova finestra)  sobre la relació entre la ciberseguretat i FIMI per comprendre millor i adaptar-se a l'evolució del panorama d'amenaces. L'informe presenta i prova un enfocament analític per descriure els comportaments de creació i difusió de la manipulació i interferència d'informació estrangera (FIMI) i la desinformació com una forma de cridar l'atenció sobre les activitats que la UE pretén prevenir, dissuadir i respondre. L'ambició és proporcionar una entrada a la discussió en curs i sempre urgent sobre la naturalesa i la dinàmica de la manipulació i interferència de la informació, inclosa la desinformació, i sobre com respondre col·lectivament a aquest fenomen.

Els intents intencionals de manipular l'entorn de la informació i el discurs públic per part d'actors estrangers no són de cap manera un fenomen nou. Descrites en el passat com a "propaganda" o més recentment com a "desinformació", les activitats etiquetades com a tals han rebut un nou impuls considerable pels avanços tecnològics i la propagació d'Internet, en particular les xarxes socials i els serveis privats de missatgeria. Aquests desenvolupaments també han brindat possibilitats significatives per augmentar l'abast d'aquesta activitat, així com la combinació de tàctiques, tècniques i procediments nous i diversos que s'utilitzen en tots els dominis.

Episodios de "piratejar i filtrar", establir la legitimitat de contingut específic comprometent comptes autoritzats o compartint material suposadament autèntic són solament alguns dels exemples que il·lustren la relació de dependència entre la ciberseguretat i la manipulació de l'entorn d'informació.

Tenint en compte com s'estan expandint les amenaces híbrides que travessen diferents dominis, l'enfocament analític proposat per l'informe descriu FIMI, així com els elements subjacents de ciberseguretat, combinant les pràctiques de tots dos.

Provat en un conjunt limitat d'esdeveniments, l'informe extreu algunes conclusions preliminars sobre la relació entre ciberseguretat i FIMI / desinformació, tals com:

  • el paper de la ciberseguretat en l'establiment de l'atribució d'operacions FIMI/desinformació;
  • la importància d'un procés de notificació d'incidents estructurat, interoperable i sense fissures entre les comunitats de ciberseguretat i FIMI/desinformació;
  • la importància de l'intercanvi d'informació i l'intercanvi de millors pràctiques entre les comunitats de ciberseguretat i lluita contra la FIMI/desinformació;
  • millorar i facilitar la cooperació entre les institucions i òrgans de la UE a nivell polític;
  • sensibilitzar i recolzar el desenvolupament de capacitats dels Estats membres i dels socis internacionals.

L'informe s'ha beneficiat del suport del Grup de treball ad hoc d'ENISA sobre el panorama de les amenaces a la ciberseguretat.

L'informe es va publicar coincidint amb la quarta edició de l'esdeveniment CTI-EU que reuneix a les parts interessades per promoure el diàleg i visualitzar el futur de la intel·ligència d'amenaces cibernètiques per a Europa.

Sobre ENISA i del SEAE

L'Agència de Ciberseguretat de la Unió Europea, ENISA, és l'agència de la Unió dedicada a aconseguir un alt nivell comú de ciberseguretat en tota Europa. Establerta en 2004 i reforçada per la  Llei de Ciberseguretat(Obre en nova finestra)  de la UE, ENISA contribueix a la política cibernètica de la UE, millora la confiabilitat dels productes, serveis i processos de TIC amb esquemes de certificació de ciberseguretat, coopera amb els Estats membres i els organismes de la UE, i ajuda a Europa a preparar-se per als desafiaments cibernètics del matí. A través de l'intercanvi de coneixements, el desenvolupament de capacitats i la sensibilització, l'Agència treballa juntament amb les seves principals parts interessades per reforçar la confiança en l'economia connectada, impulsar la resiliència de la infraestructura de la Unió i, en última instància, mantenir la seguretat digital de la societat i els ciutadans europeus.

El Servei Europeu d'Acció Exterior (SEAE) és el servei diplomàtic de la Unió Europea. El SEAE duu a terme la política exterior i de seguretat comuna de la Unió des de 2011. El seu objectiu és promoure la pau, la prosperitat, la seguretat i protegir els interessos dels ciutadans europeus de tot el món.

La Divisió de Comunicació Estratègica del SEAE i els seus Grupos Operativos (STRAT.2) formen part de l'Adreça de Comunicació Estratègica i Prospectiva del SEAE. La Divisió dirigeix la labor relativa a la desinformació, la manipulació i la ingerència estrangeres i té el mandat d'analitzar l'entorn de la informació a fi de permetre l'aplicació de la política exterior de la UE i protegir els seus valors i interessos. En abordar la desinformació, la manipulació de la informació i la ingerència estrangeres, la Divisió està desenvolupant i aplicant enfocaments específics per comunicar-se i interactuar amb el públic a les regions geogràfiques prioritàries, principalment en el veïnatge de la UE.

El concepte de manipulació i interferència d'informació estrangera (FIMI) ha estat proposat per el  SEAE,(Obre en nova finestra)  com a resposta a la petició del Pla d'Acció Europeu per a la  Democràcia(Obre en nova finestra)  d'un major perfeccionament de les definicions entorn de/entorn de la desinformació.

Més informació

Si es vol indagar més sobre les polítiques de ciberseguretat europees, es pot consultar aquesta selecció de documents:

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades