accesskey_mod_content

El Congrés convalida la Llei de Ciberseguretat 5G

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

29 abril 2022

​La norma crea un marc segur/segur i segur per incentivar el desplegament i la inversió per part dels operadors de telecomunicacions i, al mateix temps, la demanda dels serveis per part dels usuaris.

 

El ple del Congrés dels Diputats ha convalidat la Llei de Ciberseguretat 5G que estableix els requisits de ciberseguretat específics per al desplegament i l'explotació de xarxes 5G.

La norma es troba en vigor des del 31 de març, quan el Govern va aprovar el Reial decret-llei de Ciberseguretat 5G, accelerant el projecte de llei en el qual estava treballant davant l'increment dels riscos de seguretat i ciberatacs que poden produir-se en el nou escenari geoestratégico que ha provocat l'agressió a Ucraïna. La norma, que havia de ser ratificada al Congrés, ha rebut el vistiplau de la Cambra baixa per àmplia majoria i permetrà establir un marc segur/segur i segur per incentivar el desplegament i la inversió per part dels operadors de telecomunicacions i, al mateix temps, la demanda dels serveis per part dels usuaris.

La Llei de Ciberseguretat 5G incorpora al marc legal espanyol les mesures estratègiques i tècniques de la caixa d'eines ( tool box ) consensuada entre els Estats Membres de la Unió Europea. La caixa d'eines identifica les principals amenaces i vulnerabilitats, els actius més sensibles i riscos estratègics en el desplegament de xarxes 5G.

Com a novetat, la norma estableix un Esquema de Seguretat de Xarxes i Serveis 5G que tindrà en compte les anàlisis realitzades pels operadors de xarxa sobre les vulnerabilitats i amenaces a la xarxa 5G. 

També estableix un procediment i uns criteris perquè es puguin classificar als subministradors de baix, mitjà i alt risc. Els operadors de xarxes públiques 5G no podran usar equips de subministradors d'alt risc en el nucli o core de la xarxa, en el seu sistema de gestió de xarxa i en determinades ubicacions de la xarxa d'accés. 

Això afecta tant a xarxes o elements de xarxa ja instal·lats, -si s'usen per a tecnologia 5G-, com a les noves xarxes 5G que s'instal·lin. Si els operadors es veiessin obligats a substituir els equips, productes o serveis proporcionats per dites subministradores, disposen d'un termini de cinc anys per dur a terme la substitució en els elements crítics de xarxa.

​Així mateix, els operadors han d'analitzar la seva dependència en la cadena de subministraments i estan obligats a incloure mesures per limitar la dependència d'un sol subministrador i restriccions per als subministradors que siguin qualificats d'alt risc.

El 5G és la cinquena generació de tecnologia mòbil que, per les seves característiques tècniques, permet connexions permanents, ubiqües, de gran capacitat i a gran velocitat entre persones i màquines. 

L'impuls al desplegament de la tecnologia 5G és una de les prioritats del Pla de Recuperació i la Llei de Ciberseguretat 5G és una de les reformes compromeses en el Pla.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades