L'informe recull dades de 2019 i 2020 relatius a indicadors destacats sobre confiança digital tant en empreses com entre la població, a l'anàlisi sobre confiança de la ciutadania i les empreses en l'entorn digital i l'índex global de ciberseguretat publicat per la Unió Internacional de Telecomunicacions (
Segons l'informe, que s'ha presentat en el marc de el Encontre internacional de Seguretat de la Informació (
El nivel de utilización de sistemas internos de seguridad TIC por las empresas españolas es muy alto, el 96,3% de las empresas declaró tener alguno en 2020. La medida de seguridad TIC más utilizada (97%) es disponer de software actualizado, además ante posibles incidencias de seguridad TIC el 18% de las empresas españolas dispone de un seguro para hacer frente a las mismas frente al 24% de las europeas. Para gestionar la seguridad TIC, las empresas españolas utilizan más recursos externos (67%) que internos (38%).
Mantenir a les persones treballadores conscienciades i formades sobre seguretat TIC és un dels aspectes clau per reduir incidents i afermar la confiança digital en les empreses. A Espanya el 21% de les empreses dona formació obligatòria de seguretat TIC i el 41% voluntària, valors per sota de la mitjana europea que se situen en el 24% i 44%, respectivament.
España es uno de los países que exhibe un mayor compromiso con la ciberseguridad
Así lo refleja la cuarta posición que ocupa España en 2020 en el índice global de ciberseguridad elaborado por la Unión Internacional de Telecomunicaciones (UIT) de las Naciones Unidas para medir el compromiso de los países con la ciberseguridad.
De tots els països analitzats, solament està per darrere d'EE. UU., Regne Unit, Aràbia Saudita i Estònia, i iguala la posició amb Corea del Sud i Singapur. En el context de la UE27, Espanya (amb una puntuació de 98,52 sobre 100) es troba en segona posició, solament per darrere d'Estònia (99,48 punts).
Sobre Ciberseguridad en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència
El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, España Puede, posa de forma clara el focus en l'impuls de l'ecosistema de ciberseguretat. Per a això, articula el component 15 sobre Connectivitat digital, impuls a la ciberseguretat i desplegament del 5G, en la seva inversió 7, sobre Ciberseguridad, que incorpora una partida de 524 milions d'euros a executar des d'INCIBE.
Asimismo, desarrolla el componente 19, denominado Plan Nacional de Competencias Digitales, en su inversión 4 sobre Profesionales Digitales, con el que se apuesta por la generación y el desarrollo de talento TIC especializado en ciberseguridad, con un presupuesto de 40 millones de euros.