accesskey_mod_content

La Comissió Europea posa el programari a la disposició de tots en benefici d'empreses, innovadors i àrees d'interès públic

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

13 desembre 2021

La Comissió ha adoptat noves normes sobre programari de codi obert que permetran solucions de programari d'accés públic amb beneficis potencials per a ciutadans, empreses o serveis públics.

La Comissió Europea ha adoptat noves normes sobre programari de codi obert que permetran que les seves solucions de programari siguin d'accés públic sempre que existeixin beneficis potencials per als ciutadans, les empreses o altres serveis públics. El recent estudi de la Comissió(Obre en nova finestra) sobre l'impacte del programari i maquinari de codi obert en la independència tecnològica, la competitivitat i la innovació en l'economia de la UE va mostrar que la inversió en codi obert genera, de mitjana, una rendibilitat quatre vegades superior. Els serveis de la Comissió podran publicar el codi font del programari que posseeixen en un temps molt més curt i amb menys paperassa.

Un exemple dels beneficis del codi obert és la signatura electrònica, un conjunt de normes, eines i serveis gratuïts que ajuden a les administracions públiques i a les empreses a accelerar la creació i verificació de signatures electròniques legalment vàlides en tots els Estats membres de la UE.

Un segon exemple és LEOS ( Legislation Editing Open Software ), el programari utilitzat en tota la Comissió per redactar textos legals. Originalment escrit per a la Comissió, LEOS s'està desenvolupant ara en estreta col·laboració amb Alemanya, Espanya i Grècia.

Tot el programari de codi obert de la Comissió disponible en un sol lloc

La Comissió Europea farà que el seu programari estigui disponible com a codi obert en un únic repositori per facilitar l'accés i la reutilització. Abans de la seva publicació, es comprovarà cada programa informàtic per evitar riscos relacionats amb la seguretat o la confidencialitat, problemes de protecció de dades o infracció dels drets de propietat intel·lectual de tercers.

Amb aquesta decisió es facilitaran i milloraran moltes accions:

  • La difusió de programari sota una llicència de font oberta ja no requerirà una decisió de la Comissió.
  • Sempre que sigui possible, els serveis de la Comissió revisaran progressivament tot el programari desenvolupat abans de l'adopció d'aquestes noves regles i identificaran els que tenen el potencial d'aportar valor fora de la Comissió.
  • La Comissió ara permet als seus desenvolupadors de programari contribuir a projectes de codi obert amb millores que van desenvolupar com a part del seu treball.
  • La Comissió ja comparteix centenars de projectes de programari com a font oberta, inclòs el programari desenvolupat per al Mecanisme Connectar Europa(Obre en nova finestra) , Eurostat(Obre en nova finestra) , el Programa Europa Interoperable (Obre en nova finestra) (Programa de solucions d'interoperabilitat per a administracions públiques, empreses i ciutadans, l'antic programa ISA²(Obre en nova finestra) ) i per al Centre Comú de Recerca(Obre en nova finestra) .

Antecedents

La estratègia digital de la UE(Obre en nova finestra) té com a objectiu fer que la transformació digital funcioni per a les persones i les empreses, al mateix temps que ajuda a aconseguir el seu objectiu d'una Europa climàticament neutra per 2050

Aquestes regles segueixen l'Estratègia Estratègia de programari de codi obert(Obre en nova finestra) 2020-2023 de la Comissió, que sota el tema 'Think Open', ha establert una visió per encoratjar i aprofitar el poder transformador, innovador i col·laboratiu del codi obert, els seus principis i pràctiques de desenvolupament. L'estratègia contribueix als objectius de l'estratègia estratègia digital global de la Comissió(Obre en nova finestra) i el programa Europa Digital(Obre en nova finestra) .

Font original de la notícia(Obre en nova finestra) .

  • Programari Lliure
  • Ciutadà