accesskey_mod_content

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme invertirà 153 milions d'euros per impulsar el Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

27 març 2015

El pla està orientat al creixement de la indústria que les ciutats intel·ligents necessiten per millorar els serveis públics que presten a la ciutadania, empreses i turistes. Amb aquesta iniciativa es dona compliment a l'Agenda per a l'Enfortiment del Sector Industrial a Espanya, els mandats del qual són necessaris perquè la indústria representi el 20% del PIB en 2020.

El ministerio de Industria, Energía y Turismo pone en marcha el nuevo Plan Nacional de Ciudades Inteligentes, que está dotado inicialmente de un presupuesto de 153 millones de euros, inversión que se cofinanciará a través del Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) y a la que se sumarán las aportaciones de otras administraciones y del sector privado.

El pla es coordinarà a través de la Secretària d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació mitjançant la creació del Consell Assessor de Ciutats Intel·ligents. Estarà conformat per la pròpia Secretaria d'Estat, red.es, SEGITTUR, IDAE, EOI, les entitats locals i els representants de la Indústria.

El seu objectiu és millorar l'eficàcia i eficiència de les entitats locals en la prestació dels serveis públics a través de l'ús de les TIC i avançar en la governança del sistema de Ciutat i Destino Turístico Inteligente. Tot això redundarà en una millor qualitat de vida per a la ciutadania i crearà entorns atractius d'inversió que generaran creixement econòmic i ocupació.

El ministeri destaca la labor de les entitats locals com a garants de la prestació de serveis públics i la diversitat de serveis que ofereixen amb instruments TIC. Aquestes hauran d'identificar compromisos d'estalvi quantificables i periodificados, i establir mecanismes de cooperació amb altres ajuntaments i la indústria per fomentar la interoperabilitat, replicabilidad, sostenibilitat i reutilització de les solucions i models de negoci adequats al nou tipus de serveis que ciutadania, empreses i turistes demanden.

El Pla Nacional es recolza en les institucions i associacions que estan implicades en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents, com a gran actiu en aquest procés d'innovació. En aquest sentit, destaca el paper que exerceix la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), que ja compta amb més de 60 municipis i està considerada una experiència de referència; així com el paper de les dues patronals del sector, AMETIC i CONETIC, i diferents iniciatives del sector privat.

Cinc eixos d'actuació per desenvolupar les Smarcities

El Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents s'estructura en cinc eixos d'actuació.

  • El primer té com a objectiu facilitar als municipis el seu procés de transformació en ciutats intel·ligents, mitjançant la dotació de recursos.
  • El segon executarà projectes que acreditin l'eficiència de les TIC en la reducció de costos, les millores en la satisfacció ciutadana i la creació de nous models de negoci.
  • La tercera línia d'actuació s'orienta al desenvolupament i creixement de la indústria TIC, amb actuacions que impulsin noves solucions tecnològiques que contribueixin a l'avanç de les ciutats intel·ligents.
  • El cuarto eje se centra en la comunicación y difusión del plan, para asegurar su comprensión mediante procesos participativos, y la difusión de estándares, normas y soluciones abiertas, interoperables y reutilizables.
  • I finalment, un cinquè eix dedicat a realitzar un seguiment de tot el pla.

Primera convocatòria de Ciutats Intel·ligents

La primera actuació del Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents és la convocatòria de Ciutats Intel·ligents, que ha impulsat el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, a través de l'entitat pública empresarial Red.es. D'ella es beneficien 13 projectes que es van a desenvolupar en més de vint municipis i que representen una inversió de 13,1 milions d'euros. Red.es aporta fins al 80% a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que contribueix a reduir les diferències entre els nivells de desenvolupament de les regions europees. La resta és a càrrec dels municipis.

Accedeix a la pàgina web del Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents (Obre en nova finestra)

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics