accesskey_mod_content

Espais de dades mediambientals: claus per a l'èxit del Pacte Verd Europeu

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 febrer 2025

El Pacte Verd Europeu (Green Deal) és l'estratègia de creixement sostenible de la Unió Europea (UE), dissenyada per impulsar una transició ecològica que transformi a Europa en una societat justa i pròspera.

El Pacte Verd Europeu (Green Deal)(Obre en nova finestra) és l'estratègia de creixement sostenible de la Unió Europea (UE), dissenyada per impulsar una transició ecològica(Obre en nova finestra)  que transformi a Europa en una societat justa i pròspera, amb una economia moderna i competitiva. Dins d'aquesta estratègia, destaquen iniciatives com a Objectiu 55 (Fit for 55)(Obre en nova finestra) , que cerca reduir les emissions de la UE en almenys un 55% per 2030, i el Reglament sobre la Restauració de la Naturalesa (Nature Restoration Regulation)(Obre en nova finestra) , que estableix objectius vinculants per recuperar ecosistemes, hàbitats i espècies.

D'altra banda, l'Estratègia Estratègia Europea de Dades (European Data Strategy)(Obre en nova finestra) posiciona a la UE com a líder en economies basades en dades, promovent valors fonamentals com la privadesa i la sostenibilitat. Aquesta estratègia contempla la creació d'espais espais de dades(Obre en nova finestra)  sectorials per fomentar la disponibilitat i compartició de dades, promovent la seva reutilització en benefici de la societat i diversos sectors, entre els quals es troba el medi ambient.

En aquest article, s'analitza com els espais de dades mediambientals, impulsats per l'Estratègia Europea de Dades, exerceixen un paper fonamental en l'assoliment dels objectius del Pacte Verd Europeu, fomentant l'ús innovador i col·laboratiu de dades.

Espai de dades del Pacte Verd des de l'Estratègia Europea de Dades

En aquest context, la UE impulsa l'espai de dades del Pacte Verd (Green Deal Data Space), dissenyat amb la finalitat de recolzar els objectius del Pacte Verd mitjançant l'ús de dades. Aquest espai de dades permetràcompartir dades i utilitzar tot el seu potencial per afrontar desafiaments ambientals clau en diversos àmbits: la preservació de la biodiversitat, la gestió sostenible de l'aigua, la lluita contra el canvi climàtic i l'ús eficient dels recursos naturals, entre uns altres.

En aquest sentit, l'Estratègia Europea de Dades destaca dues iniciatives:

  • D'una banda, la iniciativa GreenData4all(Obre en nova finestra) que duu a terme una actualització de la directiva INSPIRI(Obre en nova finestra) per permetre un major intercanvi de dades geoespacials mediambientals entre els sectors públic i privat, i la seva reutilització efectiva, incloent l'accés obert a la ciutadania en general.
  • D'altra banda, el projecte Destination Earth(Obre en nova finestra) que proposa la creació d'un bessó digital de la Terra(Obre en nova finestra) , mitjançant l'ús, entre uns altres, de dades satelitales, la qual cosa permetrà simular escenaris relacionats amb el canvi climàtic, la gestió de recursos naturals i la prevenció de desastres naturals.

Accions preparatòries per al desenvolupament de l'espai de dades del Pacte Verd

Dins de la seva estratègia de finançament d'accions preparatòries per al desenvolupament d'espais de dades, la UE finança el proyecto GREAT (The Green Deal Data Space Foundation and its Community of Practice)(Obre en nova finestra) . Aquest projecte se centra a asseure les bases per al desenvolupament de l'espai de dades del Pacte Verd mitjançant tres casos d'ús estratègics: mitigació i adaptació al canvi climàtic, pol·lució zero i biodiversitat. Un aspecte clau de GREAT és la identificació i definició d'un conjunt prioritari de dades mediambientals d'alt valor (conjunt mínim però ampliable). Aquest enfocament connecta directament aquest projecte amb concepte de dades d'alt valor(Obre en nova finestra) definit en Directiva Europea sobre dades obertes(Obre en nova finestra) (és a dir, aquells la reutilització dels quals genera no solament un impacte econòmic positiu, sinó també beneficis socials i mediambientals). Dins de les dades d'alt valor definits en el Reglament d'Execució(Obre en nova finestra) destaquen les dades relacionades amb l'observació de la Terra i el medi ambient, que inclouen aquells obtinguts per satèl·lits, sensors terrestres i dades in situ. Aquests conjunts abasten temes com a qualitat de l'aire, clima, emissions, biodiversitat, soroll, residus i aigua, tots ells relacionats amb el Pacte Verd Europeu.

Aspectos diferenciadors de l'espai de dades del Pacte Verd

Arribats a aquest punt, es poden destacar tres aspectes diferenciadors de l'espai de dades del Pacte Verd.

  • En primer lloc, la seva naturalesa clarament multisectorial exigeix la consideració de dades procedents d'una àmplia varietat d'àmbits, cadascun amb els seus propis marcs normatius i models específics.
  • En segon lloc, el seu desenvolupament està profundament vinculat al territori, la qual cosa implica la necessitat d'adoptar un enfocament ascendent (bottom-up) que parteixi d'escenaris concrets i locals.
  • Finalment, inclou dades d'alt valor, la qual cosa ressalta la importància d'una implicació activa per part de les administracions públiques, a més de la col·laboració del sector privat i el tercer sector per garantir el seu èxit i sostenibilitat.

Per això, el potencial de les dades mediambientals augmentarà significativament a través de espais de dades europees multisectoriales, territorialitzats i amb una gran implicació del sector públic.

Desenvolupament d'espais de dades mediambientals al programa HORIZON

Amb la finalitat de desenvolupar espais de dades mediambientals tenint en compte les consideracions anteriors, tant de l'Estratègia Europea de la Dada com de les accions preparatòries dins del programa Horizonte Europa (HORIZON), la UE finança quatre projectes:

  • Urban Data Spaces for Green dEal (USAGE)(Obre en nova finestra) . Aquest projecte desenvolupa solucions per garantir que les dades ambientals a nivell local siguin útils per mitigar els efectes del canvi climàtic. Això inclou el desenvolupament de mecanismes per fer que les ciutats generin dades que compleixin els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) permetent el seu ús per prendre decisions informades en l'àmbit mediambiental.
  • All Data for Green Deal (AD4GD)(Obre en nova finestra) . Aquest projecte té com a objectiu proposar un conjunt de mecanismes per assegurar que les dades de biodiversitat, qualitat de l'aigua i qualitat de l'aire compleixin els principis FAIR. Consideren dades de diverses fonts (teledetecció per satèl·lit, xarxes d'observació in situ, sensors connectats a través de IoT, ciència ciutadana o dades socioeconòmiques).
  • F.A.I.R. information cube (FAIRiCUBE)(Obre en nova finestra) . El propòsit d'aquest projecte és crear una plataforma que permeti la reutilització de dades de biodiversitat i climàtics a través de l'ús de tècniques d'aprenentatge automàtic. L'objectiu és permetre a institucions públiques que actualment no tenen fàcil accés a aquests recursos que puguin millorar les seves polítiques mediambientals i una presa de decisions basades en l'evidència (per exemple, per a l'adaptació de ciutats al canvi climàtic).
  • Biodiversity Building Blocks for Policy (B-Cubed)(Obre en nova finestra) . Aquest projecte pretén transformar el monitoratge de la biodiversitat en un procés àgil i que generi dades més interoperables. Es consideren dades sobre biodiversitat procedents de diferents fonts, com a ciència ciutadana, museus, herbaris o recerques; així com el seu consum a través de models d'intel·ligència de negoci, com a  galledes OLAP(Obre en nova finestra) , per a una presa de decisions informada en la generació de polítiques públiques adequades per contrarestar la crisi mundial de la biodiversitat.

Espais de dades mediambientals i dades de recerca

Finalment, una font de dades que pot exercir un paper crucial en l'assoliment dels objectius del Pacte Verd Europeu són les dades científiques que emanen de resultats de recerca. En aquest context, la iniciativa European Open Science Cloud (EOSC)(Obre en nova finestra) de la Unió Europea es presenta com una eina essencial. EOSC és una infraestructura digital oberta i federada dissenyada per proporcionar a la comunitat científica europea accés a dades i serveis científics d'alta qualitat, és a dir, un veritable espai de dades de recerca. Aquesta iniciativa cerca facilitar la interoperabilitat i l'intercanvi de dades en tots els camps de la recerca promovent l'adopció de principis FAIR, per la qual cosa la seva federació amb l'espai de dades del Pacte Verd resulta fonamental.

Conclusions

Les dades mediambientals són clau per complir els objectius del Pacte Verd Europeu. Per fomentar la disponibilitat i compartició d'aquestes dades, promovent la seva reutilització, la UE està desenvolupant una sèrie de projectes d'espais de dades mediambientals. Una vegada engegats, aquests espais de dades facilitaran una gestió més eficient i sostenible dels recursos naturals, mitjançant una col·laboració activa entre tots els actors involucrats (tant públics com a privats), que impulsi la transició ecològica a Europa.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic