Tant els ciutadans de la UE com els ciutadans de tercers països estan subjectes a controls sistemàtics en persona quan creuen les fronteres exteriors de la UE. Solament en 2023 es van registrar gairebé 600 milions de creus. Per accelerar els controls fronterers i garantir un viatge més fluït i segur, la Comissió ha proposat digitalitzar els passaports i documents d'identitat de qualsevol persona que entri o surti de l'espai Schengen.
En concret, la Comissió ha presentat:
- Un marc comú per a l'ús de credencials de viatge digitals
- una nova aplicació «EU Digital Travel», perquè els viatgers creuen i emmagatzemin les seves credencials de viatge digitals
Noves normes que introdueixen passaports i documents d'identitat digitals
Les credencials de viatge digitals són una versió digital de les dades emmagatzemades en passaports i documents d'identitat. Les dades inclouen informació continguda en el xip del passaport o document d'identitat, inclosa la imatge facial del titular, però no l'empremta dactilar. Un document de viatge digital es pot emmagatzemar en un telèfon mòbil. Serà totalment voluntari per als viatgers sol·licitar o utilitzar aquesta versió digital dels seus documents, de forma gratuïta.
Es tracta de:
- Permetre creus fronterers més fluïts i ràpids per als viatgers: Tant els ciutadans de la UE com els de fora de la UE podran presentar els seus passaports digitals o documents d'identitat abans del viatge, per a un control fronterer previ, quan viatgin cap a o des de la UE.
- Facilitar la llibertat de circulació i reduir les càrregues administratives per als ciutadans de la UE: Els Estats membres poden permetre als ciutadans de la UE utilitzar documents d'identitat digitals per al registre i la identificació. Per exemple, podrien utilitzar-se per al registre davant les autoritats nacionals en establir la seva residència en un altre Estat membre, o per facilitar l'accés als sistemes d'identificació electrònica.
- Millorar l'eficàcia dels controls fronterers: Les autoritats de gestió de fronteres podran dedicar el seu temps i els seus recursos a la detecció de delinqüents transfronterers i del tráfico il·lícit de migrants gràcies als controls previs que permeten les credencials de viatge digitals.
- Millorar la seguretat de l'espai Schengen: Les credencials de viatge digitals facilitaran a les autoritats la verificació de l'autenticitat i integritat dels documents de viatge, la qual cosa dificultarà que els estafadors utilitzin documents falsos o travessin les fronteres sense ser detectats.
L'aplicació EU Digital Travel
La Comissió, amb el suport d'eu-LISA, desenvoluparà l'aplicació EU Digital Travel i estarà disponible per a tots els ciutadans de la UE i de fora de la UE amb passaport biomètric o document d'identitat de la UE que viatgin cap a o des de l'Espai Schengen.
Gràcies a l'aplicació EU Digital Travel, els viatgers podran:
- Crear credencials de viatge digitals, utilitzant els seus passaports o, en el cas dels ciutadans de la UE, els seus documents d'identitat.
- Presentar els plans de viatge i els documents a les autoritats frontereres amb antelació, reduint els temps d'espera en els encreuaments fronterers, ja que la majoria dels controls es completaran amb antelació.
- Asseguri's que les seves dades estiguin protegides: L'aplicació requereix el consentiment de l'usuari abans de processar dades personals. A més, els Estats membres hauran de proporcionar a les autoritats frontereres una formació exhaustiva sobre les normes de seguretat i protecció de dades abans d'autoritzar-los a accedir a les dades.
L'aplicació EU Digital Travel de la UE estarà disponible a partir de 2030. Això brindarà la possibilitat d'emmagatzemar les credencials de viatge digitals en la cartera d'identitat digital europea.
Passos següents
Correspon ara al Consell i al Parlament Europeu posar-se d'acord sobre les propostes. Una vegada adoptada, de conformitat amb els procediments pertinents, s'elaborarà l'aplicació EU Digital Travel i les normes tècniques necessàries.
Antecedents
Les propostes compleixen l'Estratègia de Schengen adoptada en 2021, que es va comprometre a seguir digitalitzant els procediments a les fronteres exteriors. Les propostes també estan relacionades amb la creació de carteres europees d'identitat digital, en les quals els passaports digitals i les targetes d'identitat poden emmagatzemar-se juntament amb els permisos de conduir digitals, les receptes mèdiques i altres documents.
La iniciativa recolza l'estratègia de la Comissió «Europa Digital» i la «Brúixola Digital» en el marc dels objectius de la Dècada Digital d'Europa, amb l'objectiu de digitalitzar els serveis públics i proporcionar a tots els ciutadans de la Unió, una identificació digital d'aquí a 2030.
Més informació i font original de la notícia