accesskey_mod_content

L'impacte de les dades obertes al llarg de la seva cadena de valor: Indicadors i adreces futures

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

26 juny 2024

A pesar que, actualment, el potencial transformador de les iniciatives de dades obertes és àmpliament reconegut, obtenir un mesurament fiable de el impacte real de les mateixes resulta complicat.

Des de fa temps, dades.gob ha plantejat més d'una ocasió la pregunta de quin seria la millor forma de  mesurar l'impacte de les dades obertes . S'han fet revisions dels diferents  mètodes  i  bones pràctiques  per intentar quantificar-ho i anàlisis a través de  casos d'ús  segons els sectors concrets (com la  empro , les  dades geogràfiques , el  transporti  o els  objectius de desenvolupament sostenible ). Ara, gràcies a l'informe " Indicadors per a una Avaluació de l'Impacte de les Dades Obertes " elaborat per l'equip de  data.europa.eu , comptem amb un nou recurs per no solament entendre sinó també ser capaç de amplificar el impacte de les iniciatives de dades obertes a través de el disseny dels indicadors adequats.

Gràcies a aquesta publicació és possible dur a terme una ràpida anàlisi sobre la importància d'aquests indicadors a més d'explicar com es poden utilitzar per aprofitar al màxim el potencial de les dades obertes.

Comprenent les dades obertes i la seva cadena de valor

L'obertura de dades es refereix a la pràctica de fer que les dades estiguin disponibles per al públic de manera que siguin lliurement accessibles i utilitzables. Més enllà de garantir la simple disponibilitat, el veritable valor de les dades obertes radica en la seva utilització en diversos dominis, fomentant el creixement econòmic, millorant la transparència del sector públic i impulsant la innovació social. No obstant això, quantificar l'impacte real de l'obertura de les dades planteja desafiaments significatius a causa de les múltiples formes en què s'utilitzen les dades i les àmplies implicacions que poden tenir per a la societat.

Per comprendre l'impacte de les dades obertes el primer que hem d'aconseguir és entendre també la seva  cadena de valor , la qual cosa ens proporcionarà un marc estructurat i adequat per aconseguir transformar les dades en brut en coneixements pràctics. Aquesta cadena inclou quatre etapes principals que formen un procés continu des de la producció inicial fins a l'ús final de les dades: 

  1. Recol·lecció: consisteix a identificar les dades existents i establir els procediments necessaris per a la seva catalogació.
  2. Publicació: fent que les dades estiguin disponibles de forma accessible i que siguin fàcils de localitzar.
  3. Adopció: arribarà abans quan les dades siguin fàcils d'usar i vengen acompanyats dels incentius adequats per al seu ús.
  4. Aplicació: ja sigui mitjançant el consum directe de les dades o a través d'alguna transformació que anyada nou valor a les dades inicials.

Cadascuna d'aquestes etapes tindrà una funció crítica a l'hora de contribuir a l'eficàcia general i al valor derivat de les dades obertes.Los indicadors desenvolupats per avaluar l'impacte de les dades obertes estaran també estretament lligats a cadascuna d'aquestes etapes, proporcionant una visió integral de com les dades es transformen de simple informació a una potent eina per al desenvolupament.

Indicadors per a l'avaluació de l'impacte

En l'informe s'introdueixen un conjunt d'indicadors robusts que estan específicament dissenyats per monitorar les iniciatives de dades obertes a través dels seus  productes, efectes i impacte  com a resultat de la seva cadena de valor. Aquests indicadors no han de ser considerats com a simple mesuraments, sinó com a eines que ens ajudaran a entendre l'efectivitat de les iniciatives de dades obertes i a dur a terme millores estratègiques Veamos doncs aquests indicadors una mica més detalladament:

  • Indicadors de producte: són els que se centren en el  mesurament dels resultats immediats que arriben en aconseguir que les dades obertes estiguin disponibles . Alguns exemples serien el nombre de conjunts de dades alliberades, la freqüència d'actualització dels conjunts de dades, el nombre de visitants del catàleg de dades,la accessibilitat de les dades a través de diverses plataformes o fins i tot els esforços duts a terme a l'hora de promocionar les dades i donar-los major visibilitat. Els indicadors de producció ens ajuden a avaluar l'eficiència dels processos de publicació i difusió de dades i són generalment fàcils de mesurar, encara que únicament ens donaran una mesura bastant superficial de l'impacte.
  • Indicadors d'efecte: Els indicadors de resultat mesuren les conseqüències a curt i mig termini de les dades obertes. Aquests indicadors són crucials per poder entendre com les dades obertes influeixen en els processos de presa de decisions, donen lloc a el desenvolupament de noves aplicacions o aconsegueixen millorar la transparència governamental. Així doncs, una millora a la planificació del transport públic basada en les dades d'ús, una major participació ciutadana en el desenvolupament de les polítiques públiques per atallar el canvi climàtic provocada per la major disponibilitat de dades i informació, o una millora de la productivitat dels serveis públics gràcies a l'ús de les dades poden considerar-se exemples significatius d'indicadors de resultat.
  • Indicadors d'impacte: Est és el nivell més profund de mesurament, ja que els indicadors d'impacte avaluen els efectes més amplis i a llarg termini de les dades obertes. Aquests indicadors poden incloure entre altres beneficis econòmics com la creació d'ocupació o el creixement del PIB,  impactes socials  com la millora de la confiança en les entitats públiques, o fins i tot impactes ambientals com la reducció efectiva de gasos d'efecte hivernacle. En aquest nivell els indicadors són molt més complexos i específics, per la qual cosa haurien de definir-se per a cada domini específic que es desitgi analitzar i d'acord també als objectius establerts dins d'aquest domini.

La implementación de estos indicadores en la práctica requerirá de la implantación de un marco metodológico robusto que pueda capturar y analizar datos procedentes de diversas fuentes. Se recomienda combinar métodos de recolección de datos automatizados con otros basados en encuestas para recopilar datos más completos. Este tipo de enfoque dual permite capturar datos cuantitativos a través de sistemas automatizados mientras también incorpora percepciones cualitativas a través del feedback de los usuarios y del análisis de casos de uso más en profundidad.

Mirant cap al futur

El futur de l'avaluació de l'impacte de les dades obertes mira cap al refinament dels indicadors utilitzats per al mesurament i la seva consolidació mitjançant l'ús de eines de monitoratge interactiu. Aquest tipus d'eines habilitaria la possibilitat d'una avaluació més contínua que proporcionaria informació en temps real sobre com s'estan utilitzant les dades obertes i els seus efectes en diferents sectors. A més, el desenvolupament d'un sistema de mètriques estandarditzat per a aquests indicadors facilitaria la anàlisi comparativa entre regions i al llarg del temps, millorant encara més la comprensió global de l'impacte de les dades obertes.

Un altre factor important a tenir en compte són les possibles consideracions de privadesa i ètica aplicables als indicadors seleccionats. Com en qualsevol altra iniciativa centrada en les dades, les consideracions relatives a la  privadesa  i la  protecció de dades  serán primordiales y de obligado cumplimiento para los indicadores desarrollados. Generalmente, esta cuestión no debería resultar especialmente problemática cuando hagamos un seguimiento de los datos. Sin embargo, una vez nos adentramos en su uso por parte de los usuarios podríamos dar lugar a situaciones más delicadas. Asegurar también el anonimato en los indicadores y las prácticas seguras en su gestión es crucial para mantener la confianza y la integridad en los procesos de datos abiertos.

En conclusión, el desarrollo e implementación de indicadores específicos detallados siguiendo las recomendaciones del informe " Indicadors per a una Avaluació d'Impacte de Dades Obertes " seria un avanç significatiu quant a com mesurem i comprenem l'impacte de les dades obertes. El refinament i l'adaptació contínua d'aquests indicadors seran també accions crucials a l'hora d'evolucionar en conjunt amb les estratègies de dades obertes a les quals acompanyen i el seu creixent àmbit d'influència. A mitjà termini, la Comissió Europea seguirà desenvolupant la seva anàlisi en aquesta àrea de treball a través del projecte data.europa.eu amb l'objectiu final de poder formular una metodologia comuna per a l'avaluació de l'impacte provinent de la reutilització de les dades públiques i desenvolupar una eina de monitoratge interactiu per a la seva implantació.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic