accesskey_mod_content

El Departament de Seguretat Nacional va coordinar la participació espanyola en el CyberEurope 2024

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

25 juny 2024

Durant els dies 19 i 20 de juny, es va celebrar el CyberEurope 2024, el major ciberejercicio que es realitza a nivell europeu, organitzat cada dos anys per l'Agència de la Unió Europea per a la Ciberseguretat (ENISA).

Aquesta 7ª edició del CyberEurope(Obre en nova finestra) s'ha enfocat en el sector energètic. Aquest sector, component crític de l'economia europea, s'ha convertit en el principal objectiu de les ciberamenazas enmig de les actuals tensions geopolítiques. Davant les amenaces creixents, és crucial que els líders de la indústria energètica prenguin mesurades per protegir-se contra el canviant panorama dels atacs.

A Espanya, han participat set de les principals empreses operadores dels sistemes de transport i distribució d'electricitat i gas, així com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i organismes amb competències en matèria de ciberseguretat, com el Departament de Seguretat Nacional, encarregat de la coordinació de l'exercici a nivell nacional,  l'Oficina de Coordinació de Ciberseguretat (OCC) del Ministeri de l'Interior, l'Institut Nacional de Ciberseguretat  (INCIBE) del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, el Centre Criptològic Nacional (CCN) i el Comandament Conjunt del Ciberespai del Ministeri de Defensa.

L'exercici paneuropeu va reunir a 30 agències nacionals de ciberseguretat, diverses agències, organismes i xarxes de la UE, juntament amb més d'1.000 experts que s'ocupen de diversos àmbits, des de la resposta a incidents fins a la presa de decisions.

Els participants han posat a prova les seves capacitats en l'àmbit de la resolució d'incidents de ciberseguretat, fomentant la col·laboració públic-privada i l'intercanvi d'informació. Tot això en el marc dels procediments de gestió i coordinació d'incidents transfronterers recollits en la Directiva de seguretat de les xarxes i sistemes d'informació de la Unió (Directiva NIS).

L'exercici es va desenvolupar en un escenari amb tensions polítiques i atacs al sector energètic en tota la UE, i es va apuntar també a la infraestructura digital i l'administració pública com a objectius secundaris.

Una vegada conclòs l'exercici, ENISA i els Estats membres analitzaran els resultats de Cyber Europe 2024 per comprendre les lliçons identificades. Entre uns altres, es valorarà la millora dels processos d'intercanvi d'informació i el monitoratge d'una situació de ciber crisi, que es compartiran amb els participants en l'exercici. Posteriorment, es publicarà un informe a nivell europeu amb accions concretes, els resultats de les quals serviran com a base per a futures orientacions i millores addicionals per reforçar la resiliència del sector energètic enfront dels ciberatacs en la UE.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades