accesskey_mod_content

L'obertura i compartició de dades, entre les prioritats del Parlament Europeu

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

06 agost 2024

El passat mes de juliol va començar la desena legislatura del Parlament Europeu, un nou cicle institucional que abastarà el període 2024-2029.

La Presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va ser triada per a un segon mandat, després de presentar al Parlament Europeu les seves Orientacions Polítiques per a la propera Comissió Europea 2024-2029 .

Aquestes orientacions estableixen les prioritats que guiaran les polítiques europees en els propers anys. Entre els objectius generals, trobem que s'invertiran esforços en:

  1. Facilitar els negocis i enfortir el mercat únic.
  2. Descarbonizar i reduir els preus de l'energia.
  3. Fer que la recerca i la innovació siguin els motors de l'economia.
  4. Impulsar la productivitat mitjançant la difusió de la tecnologia digital.
  5. Invertir massivament en competitivitat sostenible.
  6. Esmenar la bretxa en matèria de capacitats i mà d'obra.

En aquest article, ens anem a centrar a desgranar el punt 4, centrat a combatre la insuficient difusió de les tecnologies digitals. El desconeixement de les possibilitats tecnològiques a l'abast de la ciutadania limita la capacitat de desenvolupar nous serveis i models de negoci competitius a nivell mundial.

Impulsar la productivitat amb la difusió de la tecnologia digital

El mandat anterior va estar marcat per l'aprovació de noves regulacions encaminades a impulsar una economia digital justa i competitiva a través d'un mercat únic digital , on la tecnologia se situés al servei de les persones. Ara, és el moment de posar el focus en l'aplicació i el compliment de les lleis digitals adoptades.

Una de les normatives de més recent aprovació ha estat el Reglament d'Intel·ligència Artificial (IA) , un marc de referència per al desenvolupament de qualsevol sistema IA. En aquesta norma, el focus estava posat a garantir la seguretat i fiabilitat de la intel·ligència artificial, evitant biaixos a través de diverses mesures entre les quals es trobava una governança sòlida de dades.

Una vegada que ja comptem amb aquest marc, ha arribat el moment d'impulsar l'ús d'aquesta tecnologia en pro de la innovació. Per a això, en aquest nou cicle, es fomentaran els següents aspectes:

  • Factories d'intel·ligència artificial. Es tracta d'ecosistemes oberts que ofereixen una infraestructura de serveis de supercomputación d'intel·ligència artificial. D'aquesta forma es posen grans capacitats tecnològiques a la disposició d'empreses emergents i comunitats de recerca.
  • Estratègia d'ús de la intel·ligència artificial. Se cerca impulsar usos industrials en diversos sectors, incloent la prestació de serveis públics en àrees com l'atenció sanitària. Per elaborar aquesta estratègia es comptarà amb la visió de la indústria i la societat civil.
  • Consell europeu de recerca sobre intel·ligència artificial. Aquest organisme ajudarà a posar en comú els recursos de la Unió Europea (UE), facilitant l'accés als mateixos.

Però perquè sigui possible desenvolupar aquestes mesures, primer és necessari garantir l'accés a dades de qualitat. Aquestes dades no solament afavoreixen l'entrenament dels sistemes IA i el desenvolupament de productes i serveis tecnològics d'avantguarda, sinó que també ajuden a la presa de decisions informada i a l'elaboració d'estratègies polítiques i econòmiques més precises. Com diu el propi document “l'accés a les dades no solament és un motor important de la competitivitat que representa gairebé el 4 % del PIB de la UE, sinó que també és essencial per a la productivitat i les innovacions socials, des de la medicina personalitzada fins a l'estalvi d'energia”.

Para mejorar el acceso a los datos de las empresas europeas y mejorar su capacidad competitiva con respecto a los grandes actores tecnológicos mundiales, la Unión Europea apuesta por la “millora de l'accés a les dades obertes”, garantint, al mateix temps, la més estricta protecció de dades.

La revolució de les dades europea

“Europa necessita una revolució de les dades”. Així de taxatiu es mostra la Presidenta davant la situació actual. Per això, una de les mesures en les quals es treballarà és en una nova Estratègia de dades de la Unió Europea. Aquesta estratègia es basarà en les normes existents actualment. És previsible que es prengui com a referència l'actual actual estratègia , entre cuyas líneas de acción se encuentra el fomento del intercambio de información a través de la creación de un mercat únic de dades on les dades puguin fluir entre països i sectors econòmics de la UE.

En aquest marc seguiran molt presents els avanços legislatius que vam veure en l'última legislatura:

Amb tot això, se cerca garantir un “marc simplificat, clar i coherent perquè les empreses i les administracions comparteixin dades sense fissures i a gran escala, respectant al mateix temps normes estrictes de privadesa i seguretat”.

A més d'intensificar la inversió en tecnologies capdavanteres, com la supercomputación, l'internet de les coses o la computació quàntica, la Unió Europea té entre els seus plans continuar impulsant l'accés a dades de qualitat que ajudin a generar un ecosistema tecnològic sostenible i solvent, capaç de competir amb les grans empreses mundials. En aquest espai anirem informant de les mesures preses a aquest efecte.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Interoperabilitat i Normalització
  • Informació i dades del sector públic