accesskey_mod_content

Instruments d'execució dels Planes d'Acció

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

Com a suport als Planes d'Acció, Parlament i Consell adopten decisions per al llançament de programes que faciliten recursos financers per a Comissió Europea i Estats membres. En el primer grup, figuren el programa ISA que permet a la Comissió desenvolupar serveis i eines que contribueixen a la interoperabilitat entre Administracions. En el segon, es troba el programa CIP (ICT-PSP), que mitjançant convocatòries anuals finança projectes transfronterers com a STORK o EPSOS.
 

El programa ISA

El  programa ISA(Obre en nova finestra)  té com a objectiu facilitar la interacció transfronterera i intersectorial entre les administracions públiques europees, per possibilitar la prestació de serveis públics electrònics transfronterers i garantir la disponibilitat de solucions comunes. Les seves prioritats es basarà en una estratègia d'interoperabilitat europea, recentment aprovada. Les accions que s'emprenguin caurà en quatre àrees d'activitat:

  • Creación de marcos comunes en apoyo de la interoperabilidad (políticas, estrategias, especificaciones, metodologías, directrices y otros enfoques similares)
  • Desenvolupament d'eines genèriques reutilitzables per les diferents Administracions i àrees sectorials
  • Implementació de serveis comuns (aplicacions operacionals i de les infraestructures de caràcter genèric per satisfer les necessitats de les diferents àrees de polítiques públiques)
  • Análisis de las repercusiones de las TIC en la aplicación de la legislación comunitaria.

El programa CIP (ICT-PSP)

El  programa CIP (ICT-PSP)(Obre en nova finestra)  tiene por objeto estimular una mayor penetración de servicios innovadores basados en las TIC y la explotación de contenidos digitales en toda Europa por los ciudadanos, los gobiernos y las empresas, en particular las PYME.La financiación se destina principalmente a acciones piloto, con la participación tanto de organizaciones públicas y privadas, para la validación en entornos reales, innovadores y servicios de interoperabilidad basadas en las TIC en áreas tales como:

  • TIC per a la salut, l'envelliment i la inclusió;
  • Biblioteques Digitals;
  • TIC per millorar els serveis públics;
  • TIC per a l'eficiència energètica i la mobilitat intel·ligent;
  • Web multilingüe i l'evolució d'Internet.

Les administracions públiques espanyoles participen activament en varis d'aquests projectes. Pot consultar més informació sobre este tema en: " Projectes CIP amb participació espanyola ".

Interoperabilitat entre Administracions Europees

Dentro del programa ISA se ha desarrollado como primera pieza una importante herramienta para la implementación de la Administración Electrónica en Europa: un acuerdo entre todas las partes sobre la Estrategia y Marco de Interoperabilidad para los servicios transfronterizos, con los que deberán alinearse los propios de los Estados miembros.

Ambdues peces estan incloses eb la Comunicació « Cap a la interoperabilitat dels serveis públics europeus(Obre en nova finestra) » contempla l'establiment d'un enfocament comú per a les administracions públiques dels Estats membres a fi d'ajudar a ciutadans i empreses a treure el màxim partit del mercat únic de la UE. A fi de superar les limitacions que se'ls presenta per a això (les denominades barreres electròniques), és necessari que les administracions públiques puguin intercanviar la informació necessària i cooperin en la prestació de serveis públics a través de les fronteres. Això exigeix garantir la interoperabilitat entre les administracions públiques, per a això la comunicació inclou com a annexos una estratègia d'interoperabilitat(Obre en nova finestra) i un marc d'interoperabilitat(Obre en nova finestra) d'àmbit europeu acordats entre la Comissió Europea i els Estats membres.