accesskey_mod_content

Les agències de ciberseguretat europea i nord-americana signen un acord de cooperació històric

  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

07 desembre 2023

Les agències europea (ENISA) i nord-americana (CISA) de ciberseguretat han signat un acord de treball que abasten els àmbits de la creació de capacitats, l'intercanvi de millors pràctiques i l'impuls de la consciència situacional.

La geopolítica ha donat forma al panorama de les amenaces cibernètiques, apropant a socis d'idees afins arran dels desafiaments cibernètics comuns i els avanços a les tecnologies digitals. En el marc del Diàleg Cibernètic UE-EE.UU., ENISA(Obre en nova finestra)  i CISA(Obre en nova finestra) han anunciat avui la signatura del seu Acord de Treball com una fita important en la cooperació global entre els Estats Units i la Unió Europea en l'àmbit de la ciberseguretat, també després de la Declaració Conjunta del Comissari Europeu Thierry Breton i del Secretari de Seguretat Nacional dels EUA, Alejandro Mayorkas, de gener de 2023.

L'estratègia internacional d'ENISA encomana a l'Agència que sigui selectiva a l'hora de col·laborar amb els socis internacionals i que limiti el seu enfocament general de la cooperació internacional a aquells àmbits i activitats que tinguin un valor afegit elevat i mesurable per a la consecució dels objectius estratègics de l'Agència. CISA és un soci clau d'ENISA en la consecució d'aquests objectius i, per extensió, de la UE en la consecució d'un major nivell comú de ciberseguretat. L'acord de treball és tant una consolidació de les àrees actuals de cooperació, com l'obertura de la porta a altres noves. Exemples actuals són l'organització i promoció de l'International Cybersecurity Challenge (ICC), l'intercanvi de bones pràctiques en l'àmbit de la notificació d'incidents o l'intercanvi d'informació ad hoc sobre ciberamenazas bàsiques.

L'acord signat

Aquest acord és de caràcter ampli i abasta tant les accions de cooperació estructurada a curt termini com aplanar el camí per a la cooperació a llarg termini en matèria de polítiques de ciberseguretat i enfocaments d'aplicació. Se cercarà la cooperació en les següents esferes:

  • Sensibilització i desenvolupament de capacitats cibernètiques per millorar la ciberresiliencia: inclosa la facilitació de la participació com a representants de tercers països en exercicis o formacions específics sobre ciberseguretat a escala de la UE i l'intercanvi i la promoció d'eines i programes de cibersensibilización.

  • Intercanvi de millors pràctiques en l'aplicació de la legislació cibernètica; en particular sobre l'aplicació de la legislació clau en matèria de ciberseguretat, com la Directiva SRI, la notificació d'incidents, la gestió de vulnerabilitats i l'enfocament de sectors com les telecomunicacions i l'energia.

  • Intercanvi de coneixements i informació per augmentar el coneixement comú de la situació: inclòs un intercanvi més sistemàtic de coneixements i informació en relació amb el panorama d'amenaces de ciberseguretat per augmentar el coneixement comú de la situació per part de les parts interessades i les comunitats i respectant plenament els requisits de protecció de dades.

Un pla de treball posarà en pràctica l'acord de treball i es preveu la presentació periòdica d'informes en els ciberdiálogos UE-EE.UU.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades