El BOE ha publicat la Resolució de 20 d'octubre de 2022 , de la Secretaria General d'Administració Digital, per la qual es modifica la de 14 de juliol de 2017, per la qual s'estableixen les condicions d'ús de signatura electrònica no criptogràfica, en les relacions dels interessats amb els òrgans administratius de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics.
La Resolució de 14 de juliol de 2017 , de la Secretaria General d'Administració Digital, va establir un marc de referència per als sistemes de signatura electrònica basats en l'article 10.2.c). La generalitat d'aquest article aconsellava establir les cauteles mínimes que permetessin normalitzar l'ús d'aquests sistemes evitant l'heterogeneïtat de la seva implementació tècnica entre les Administracions.
Des de la data de la publicació de la resolució s'han desenvolupat nombrosos sistemes de signatura electrònica no criptogràfica ajustats a les seves condicions per part d'òrgans i organismes de l'Administració General de l'Estat, així com d'altres Administracions Públiques.
El sistema es basa en la captura i emmagatzematge de les evidències relatives a la identificació (que ha de realitzar-se mitjançant la plataforma Cl@ve ) i a l'expressió de la voluntat de l'interessat.
La Resolució de 17 de juliol de 2017 establia com a requisit que per poder fer ús d'aquest sistema de signatura els usuaris haurien d'haver-se registrat en Cl@ve amb nivell substancial o alt, la qual cosa deixava fora al col·lectiu d'usuaris registrats en Cl@ve amb nivell bàsic, singularment tots aquells que es registren de forma no presencial (mitjançant carta d'invitació o videollamada). És important ressaltar, referent a això, que dels 16 milions d'usuaris registrats en cl@ve, aproximadament la meitat ho han fet de forma no presencial.
La modificació publicada d'aquesta Resolució permet ampliar genèricament l'ús d'aquest sistema de signatura no criptogràfica a tots els usuaris registrats en Cl@ve, sent l'òrgan gestor del procediment el que, en funció de la categorització de seguretat del sistema i en aplicació del principi de proporcionalitat previst en l'article 14.3 del Reial decret 311/2022, de 3 de maig, estableixi el nivell mínim de seguretat en la identificació necessari per admetre aquest sistema de signatura en cada procediment concret.