accesskey_mod_content

Publicat l'Informe Anual d'Hacktivismo i Ciberyihadismo 2021

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

27 maig 2022

L'Informe IA-03/22, disponible en la part pública del portal del CCN-CERT, recull el panorama de l'hacktivismo a Espanya, Iberoamèrica, Nord d'Àfrica i Oriente Próximo, altres àrees i el de falsa bandera proislamista o proyihadista.

El CCN-CERT ha publicat al seu portal el  Informe Anual sobre Hacktivismo i Ciberyihadismo(Obre en nova finestra)  de 2021, IA-03/22. En ell es fa balanç del succeït durant 2021 en el panorama de l'hacktivismo, tant a Espanya com en la resta del món. Un any en el qual s'ha consolidat la tendència d'una derivació de l'hacktivismo ideològic d'aspiracions col·lectives cap a un hacktivismo vandàlic individualista. La seva finalitat és desfigurar llocs web per tot el món fent una explotació oportunista de les vulnerabilitats. Així, durant el passat any i tal com es recull en l'informe, entre un 10% i un 30% de les desfiguraciones de llocs web per part d'atacants amb trets hacktivistas, ha correlacionat amb aquestes pràctiques d'intoxicació SEU o d'inserció de codi programari maliciós redireccionant tráfico de visites des de les webs compromeses cap a infraestructures de disseminació de codi informàtic no desitjat o nociu.

En totes les regions del món segueix existint una correlació bastant significativa entre els atacs per desfiguración de llocs web i la presència de programari desactualizado. El perfilat de les identitats atacants a Espanya segueix coincidint amb el de la resta del món: individualitats atacants (ocasionalment agrupades) que executen atacs procedimentados per a l'explotació de vulnerabilitats comunes de codi informàtic, sense motivació ideològica, però amb gran afany de notorietat.

Quant al perfil predominant de webs victimizadas, continuen destacant aquelles privades o de petits negocis amb programari desactualizado. 

Siguiendo en la misma línea que años anteriores, la inexistencia de una fenomenología netamente ciberyihadista es una realidad. 

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Seguretat i Protecció de Dades