La conferència s'ha centrat en el futur de la certificació i en com es desenvoluparan i implementaran els propers esquemes de certificació voluntària com a part de l'enfocament de certificació de la Unió Europea. Al llarg de la setmana, també han tingut lloc encontres plenaris híbrids del Grup de Treball Ad-Hoc (AHWG), celebrats al marge de la conferència.
Las amenazas a la ciberseguridad van en aumento. Estimulada por una presencia en línea cada vez mayor, la transición de infraestructuras a soluciones basadas en la nube, la interconectividad avanzada y la explotación de nuevas funciones de tecnologías emergentes han llevado al crecimiento del panorama de la ciberseguridad bajo la presión de ataques cada vez más sofisticados.
Per protegir les xarxes i els sistemes d'informació, les solucions de ciberseguretat han estat àmpliament disponibles al mercat, encara que amb diferents nivells de rendiment i confiança.
El marc de certificació de ciberseguretat de la UE té com a objectiu establir i mantenir la confiança i la seguretat en els productes, serveis i processos de TIC de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC). Per tant, els impulsors de la certificació de ciberseguretat en la UE van més enllà dels requisits de ciberseguretat. Aborden els desequilibris al mercat i toquen aspectes socioeconòmics com la confiança dels usuaris, el deure cuidat d'un fabricant o proveïdor i la prevenció de falles de seguretat cibernètica per protegir la reputació del mercat.
En aquest context, els dies 2 i 3 de juny, l'Agència de Ciberseguretat de la Unió Europea (ENISA) va celebrar la seva edició 2022 de la Conferència de Certificació de Ciberseguretat. La conferència va atreure al voltant de 1000 inscripcions i va portar a l'escenari a experts en ciberseguretat, proveïdors de serveis, avaluació de la conformitat, organismes de control i autoritats nacionals. Juntos, van analitzar el futur de la certificació amb possibles intercanvis sobre noves tecnologies i la capacitat d'integrar la certificació en el cicle de desenvolupament de solucions TIC. Això va conduir a fructíferes discussions, debats, panells i presentacions sobre una sèrie de temes d'actualitat entorn de/entorn de la certificació de ciberseguretat.
La jornada fue inaugurada por el Director Ejecutivo de ENISA, Juhan Lepassaar, quien destacó el papel de las administraciones públicas en la certificación de la ciberseguridad en la línea de la soberanía digital y la confianza. Los discursos principales estuvieron a cargo de representantes de las agencias cibernéticas ANSSI (Francia), NUKIB (República Checa), BSI (Alemania), la Comisión Europea y CEN-CENELEC.
El contingut de la conferència va ser lliurat per panells de discussió dedicats que es van centrar en la implementació d'estratègies nacionals en tota la UE, van proporcionar actualitzacions sobre el desenvolupament continu dels esquemes de certificació de ciberseguretat i sobre aspectes del mercat de ciberseguretat i sobre les metodologies aplicables per recolzar els esquemes de certificació. Finalment, es va abordar el futur de la certificació.