accesskey_mod_content

La UE convoca ajudes per impulsar les dades d'alt valor

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

06 abril 2022

L'objectiu d'aquestes ajudes és impulsar la disponibilitat, qualitat i facilitat d'ús de dades d'alt valor del sector públic, en compliment amb els requisits indicats en la Directiva de Dades Obertes i la reutilització d'informació del sector públic. 

La Unió Europea vol apropar la tecnologia digital a les empreses, els ciutadans i les administracions públiques. Amb aquest objectiu, va llançar el  Programa Europa Digital(Obre en nova finestra)  que cerca tancar la bretxa entre la recerca en tecnologia digital i la seva implantació en tots els sectors de l'economia i la societat. Amb una extensió de 6 anys (2021-2027), el programa cobreix àrees com la supercomputación, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat i les competències digitals avançades.

Atès que les dades obertes tenen un potencial clau en el desenvolupament de moltes d'aquestes tecnologies disruptives, no és d'estranyar que dins del programa també trobem ajudes específiques dirigides al seu desenvolupament. És el cas de les ajudes “ Public Sector Open Data for AI and Open Data Platform(Obre en nova finestra) ”, incloses en la convocatòria  Cloud Data and TEF (DIGITAL-2022-CLOUD-AI-02)(Obre en nova finestra)  del programa.

L'objectiu d'aquestes ajudes és impulsar la disponibilitat, qualitat i facilitat d'ús de dades d'alt valor del sector públic, en compliment amb els requisits indicats en la  Directiva de Dades Obertes i la reutilització d'informació del sector públic(Obre en nova finestra) . Amb això es pretén impulsar, al seu torn, la reutilització i combinació de dades públiques obertes en tota la UE per al desenvolupament de productes i serveis d'informació, amb un especial focus en la Intel·ligència Artificial.

Ajuda europea: dades obertes del sector públic per IA i plataformes Open Data. Tipus: Ajuda simple (taxa de co-finançament del 50%); Pressupost indicatiu: 20 milions d'euros; Durada: 24-36 mesos; Pressupost indicatiu per ajuda: 5-6 milions d'euros; Termini límit per presentar la sol·licitud: 17 de maig de 2022.  Font: Comissió europea

La importància de les dades d'alt valor

D'acord amb la Directiva (UE) 2019/1024, les dades d'alt valor són una sèrie de conjunts de dades amb un gran potencial per generar “beneficis per a la societat, el medi ambient i l'economia, en particular a causa de la seva idoneïtat per a la creació de serveis de valor afegit, aplicacions i llocs de treball nous, dignes i de qualitat”.

De manera inicial, la Directiva recollia 6 categories de dades a considerar d'alt valor: dades geoespacials, d'observació de la Terra i medi ambient, meteorològics, estadístics, de companyies i de mobilitat. No obstant això, aquestes categories s'aniran modificant en el futur per donar resposta als canvis tecnològics i del mercat. A Espanya, el rol d'afegir noves categories de dades d'alt valor recau en la  Oficina de la Dada(Obre en nova finestra)  amb la col·laboració dels actors interessats, tant públics com a privats, segons l'especificat en el   Reial decret-llei 24/2021, de 2 de novembre, de transposició de diverses directives de la Unió Europea(Obre en nova finestra) , entre elles la Directiva 2019/1024.

Conjunts de dades considerades inicialment d'alt valor. 1.	Geoespacial: codis postals, mapes nacionals i locals. 2.	Observació de la Terra i el Medi ambient: Monitoreo del clima i de la qualitat de la terra i l'aigua, sismicitat, consum d'energia, etc. 3.	Meteorològic: Pronòstics del temps, pluja, vent i pressió atmosfèrica. 4.	Estadístic: Indicadors demogràfics i econòmics (PIB, edat, educació) 5.	Societats i companyies: registres d'empreses i negocis. 6.	Transport: Horaris de transport públic, informació sobre obres públiques, i l'estat de la xarxa de transport.  Proposta inicial inclosa en la Directiva (UE) 2019/1024 i desenvolupats per l'Open Knowledge Foundation

Què s'està cercant?

Les ajudes cerquen recolzar a les administracions públiques a nivell local, regional i nacionals per augmentar la interoperabilitat semàntica, tècnica i jurídica, així com la portabilitat de dades d'alt valor.

Els datasets que es generin fruit dels treballs han de complir les següents condicions:

  • Han d'estar disponibles de manera gratuïta a través d'un o diversos portals de dades obertes dels Estats membres.
  • Han de pertànyer a alguna de les 6 categories temàtiques indicades en la Directiva (UE) 2019/1024.
  • Són vàlids tant els datasets nous com aquells resultants de la fusió de conjunts de dades ja existents, harmonitzats, millorats en qualitat, etc.
  • Han d'estar disponibles a través de les interfícies de programació d'aplicacions (API), en un format llegible per màquines.
  • Les seves condicions de publicació i reutilització han de ser compatibles amb una llicència estàndard oberta.
  • Han de comptar amb unes normes de qualitat (llistes d'atributs, formats, estructures, semàntica, documentació, condicions d'ús i atributs) que garanteixin la interoperabilitat transfronterera.

En la proposta s'han de proposar indicadors clau de rendiment (KPI) concrets per avaluar els beneficis de les solucions implementades per als ciutadans i/o empreses.

Les ajudes

  • Què cobreix l'ajuda?

L'ajuda cobreix el 50% dels costos reals en una sèrie de categories “subvencionables”, entre les quals s'inclouen els costos de personal, comunicació o compres, entre uns altres.

  • A qui va dirigida la proposta?

Les ajudes estan dirigides a les Administracions Públiques a les quals apliquen les obligacions de la Directiva 2019/1024. Els reutilitzadors de dades públiques i privats podran implicar-se en l'elecció dels conjunts de dades als quals es donarà prioritat.

Solament poden participar entitats jurídiques, no persones naturals, procedents dels països membre de la UE, associats a el  Espacio Económico Europeo(Obre en nova finestra)  o a el  Programa Europa Digital(Obre en nova finestra) .

  • Com es pot participar?

Les propostes han de presentar-se electrònicament a través de el  Portal de Finançament i Licitacions de la Comissió Europea(Obre en nova finestra) , utilitzant una sèrie de formularis previstos en el sistema:

  1. Formulari de sol·licitud Parteix A. Contiene informació administrativa i el pressupost resumit per al projecte

  2. Formulari de sol·licitud Parteix B. Contiene la descripció tècnica del projecte (Màx. 70 pàgines).

  3. Annexos obligatoris i documents de suport

La data limiti per presentar les sol·licituds finalitza el 17 de maig de 2022.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Informació i dades del sector públic
  • Cooperació interadministrativa