accesskey_mod_content

Novetats de l'ecosistema de dades obertes (estiu 2021)

  • Opinar
  • Escoltar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

16 setembre 2021

La plataforma Datos.gob.es hece repàs de les novetats que s'han produït en l'ecosistema de dades obertes durant els últims mesos.

Des de la plataforma Datos.gob.es(Obre en nova finestra) s'ha recopilat una sèrie dels assoliments i projectes més significatius amb la finalitat de plasmar els avanços que s'estan donant en el camp de l'open data.

Els exemples més destacats que s'han donat fins al període estival al nostre país són:

El desenvolupament de l'Agenda Digital

Al juliol  es va anunciar la incorporació d'Alberto Colom Lozano, nou Chief Data Officer (CDO) d'Espanya(Obre en nova finestra) . Estarà al capdavant de l'Oficina de la Dada, dependent de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. El seu objectiu és definir una estratègia nacional que doni resposta als principals reptes de l'economia de la dada.

A més, es van presentar projectes estatals lligats amb l'Agenda Digital del nostre país i les dades:

  • El hub nacional de GAIA-X, impulsat per la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial per desplegar l'economia de la dada i apostar pel lideratge d'espais de dades en sectors estratègics, com a turisme i salut. El  acte de presentació(Obre en nova finestra)  es va celebrar de manera paral·lela a l'obertura d'una  manifestació d'interès(Obre en nova finestra)  perquè indústries sectorials tinguessin l'oportunitat d'ajudar a definir i adherir-se a aquest ecosistema de compartició de dades.
  • La  Carta de Drets Digitals(Obre en nova finestra) , un conjunt de principis i drets per guiar futurs projectes normatius i el desenvolupament de polítiques públiques, garantint els drets de la ciutadania en l'àmbit digital. El document estableix algunes previsions on  el protagonisme de les dades resulta inqüestionable(Obre en nova finestra) .

Impuls del govern obert i les col·laboracions públic-privades

En aquests mesos el Govern de Navarra ha aprovat el seu  I Pla de Govern Obert 2021-2023(Obre en nova finestra) . Entre els seus compromisos destaca una estratègia de potenciació, interoperabilitat i federació entre plataformes de dades obertes.

També creixen les col·laboracions públic-privades per a l'impuls de les dades obertes. Vegem diversos exemples:

  • El Ajuntament d'Alcobendas ha creat un  Consell Assessor de Dades Obertes(Obre en nova finestra)  que conjumina responsables i tècnics de l'administració, així com representants de la societat civil. Es tracta d'un òrgan consultiu que fomentarà la publicació de noves dades i el seu ús.
  • La Generalitat valenciana  ha renovat la col·laboració amb la Universitat de València(Obre en nova finestra)  per contribuir al desenvolupament i funcionament de la Càtedra PAGODA de Govern Obert, Participació i Open Data.
  • Assetgi i la Generalitat de Catalunya han signat un  Protocol General d'Actuació en matèria de dades obertes(Obre en nova finestra)  per avançar en l'obertura de bases de dades i impulsar la seva reutilització.
  • La Universitat d'Huelva es converteix a la sisena universitat espanyola a incorporar-se a la iniciativa  UniversiData(Obre en nova finestra) , un projecte on col·laboren universitats espanyoles amb l'empresa  Dimetrical(Obre en nova finestra) . Aquest projecte ofereix dades obertes lligades a l'ensenyament superior a Espanya de manera homogenizada, facilitant el seu ús i posada en valor.

Solucions basades en noves tecnologies i dades

Diversos organismes i empreses han anunciat en aquests mesos projectes innovadors, molts d'ells lligats amb la implementació de tecnologies d'Intel·ligència artificial o anàlisi avançada de dades:

  • La Iniciativa Open Data Barcelona va presentar l'eina digital  Dades x Comerç(Obre en nova finestra) , pensada per enfortir el comerç de barri mitjançant l'ús de dades obertes.
  • Els autobusos de Saragossa  incorporaran Navilens(Obre en nova finestra) , un sistema digital accessible que utilitza les dades obertes del portal de la ciutat. Ajudarà a persones invidents a localitzar parades i rebre informació en format àudio sobre els temps i incidències del servei.
  • En el marc del projecte OpenKnowledge, s'han dissenyat  nous algorismes de computació(Obre en nova finestra)  per identificar, capturar i extreure informació de valor dels catàlegs de dades obertes de la Comunitat Valenciana, Espanya i la Unió Europea.

Impuls de la reutilització a través de competicions i concursos

Una forma d'impulsar la reutilització, és a través de competicions dirigides a emprenedors i empreses:

  • Comencem l'estiu amb la final de el  III Desafiament Aporta(Obre en nova finestra) , dirigit a fomentar l'ús de dades obertes com a base de solucions que generessin millores en el sector educatiu. El 8 de juliol vam conèixer als guanyadors:   UniversiData-Lab, Projecte MIP i EducaWood(Obre en nova finestra)  van guanyar el primer, segon i tercer premi respectivament. 
  • Al final de la primavera també es van conèixer  els guanyadors del Datathon2021(Obre en nova finestra)  de la Universitat Politècnica de València (UPV). ‘Predictor de Taxa Turística’, 'Gestió de llits d'hospital per a pacients covid-19' i ‘Producció ecològica’ són els noms dels projectes vencedors en les 3 categories de salut, agricultura i turisme.
  • EduCaixaChallenge 2021  va premiar als estudiants d'un centre públic de Pozuelo(Obre en nova finestra) , que van constatar la relació entre la incidència de la pandèmia i la renda per càpita.

Novetats en plataformes de dades obertes

Les plataformes de dades obertes tampoc han parat a l'estiu, incorporant novetats. Vegem alguns exemples, que abasten des del llançament de nous portals o la incorporació de noves funcionalitats o conjunts de dades:

  • El  ajuntament de Terrasa(Obre en nova finestra)  i el  Consell d'Eivissa(Obre en nova finestra)  han llançat nous portals de dades obertes. A més, l'ajuntament de Burgos va anunciar que renovarà el disseny i estructura del seu web municipal, comptant amb una  nova plataforma open data(Obre en nova finestra) .
  •  El portal de transparència GVA Oberta  va presentar algunes novetats(Obre en nova finestra)  relacionades amb dades obertes, entre les quals s'inclou un apartat de visualitzacions de dades i nous datasets sobre educació.
  • A la fi de juny va finalitzar el projecte  CrossForest(Obre en nova finestra) , dirigit a publicar i combinar conjunts de dades obertes i enllaçats d'inventaris i mapes forestals, amb la finalitat d'impulsar models que facilitin la gestió i la protecció dels boscos.
  • El ISTAC  incorpora la secció 'Col·leccionis'(Obre en nova finestra)  al seu portal. En ella agrupa conjunts de dades i serveis relacionats per temàtiques.
  • La Junta de Castella i Lleó ha posat a la disposició dels ciutadans  ofertes d'ocupació de forma geolocalizada(Obre en nova finestra)  sobre el mapa de la Comunitat Autònoma. L'objectiu és  millorar l'accessibilitat dels ciutadans(Obre en nova finestra)  a aquest contingut de forma fàcil i ràpida. També han  renovat el visor de mapes del seu portal cartogràfic(Obre en nova finestra)  afegint noves funcionalitats com la cerca de capes en dades obertes o el mesurament d'àrees o distàncies. cal destacar que la Junta també ha engegat un butlletí de notícies relacionades amb les dades obertes al que pots subscriure't  aquí(Obre en nova finestra) .

A més, el Institut Càntabre d'Estadística (ICANE) s'ha incorporat al Catàleg Nacional de Dades Obertes. A partir d'ara pots accedir a la informació estadística de la Comunitat Autònoma en formats reutilitzables des del nostre portal.

cal destacar que no solament els organismes públics obren cada vegada més dades, si no que també les empreses privades s'estan pujant al carro de l'open data. És el cas de Sanitas amb l'espai  FutureHealth(Obre en nova finestra) , destinat  a compartir coneixement, dades i avanços en salut(Obre en nova finestra)  a través de les noves tecnologies.

Iniciatives per impulsar el coneixement relacionat amb les dades

iversos organismes també estan impulsant les capacitats relacionades amb les dades a través de diverses guies i cursos, dirigides tant a publicadors com a reutilitzadors:

  • La Generalitat de Catalunya ha publicat la “ Guia d'implementació per a l'homogeneïtzació de les metadades del catàleg de dades obert(Obre en nova finestra) ”, amb criteris i estàndards per unificar la publicació de dades obertes a la regió. Dirigida als responsables de dades obertes dels diferents departaments , també està disponible en  anglès(Obre en nova finestra) .
  • El Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció de la Universitat de Girona va llançar la web EduSat sota el lema 'Convertiu-vos en exploradors i observeu la Terra des de l'espai!'. Aquest recurs didàctic pretén apropar la teledetecció al públic no especialitzat a més d'oferir material de suport a docents, estudiants i investigadors de tots els nivells educatius.
  • S'ha publicat la 7ª edició del Diccionari de conceptes i termes de l'Administració Electrònica(Obre en nova finestra) ".Entre unes altres, inclou definicions relacionades amb les dades obertes que poden ser del teu interès.
  • Dos professors de la Universitat d'Oviedo han publicat un  estudi(Obre en nova finestra)  on recullen algunes eines de visualització gràfica online per a dades obertes pressupostàries d'administracions públiques.

Altres notícies d'interès a Europa

  • A nivell europeu, el  EU Datathon 2021(Obre en nova finestra) , organitzat per l'Oficina de Publicacions i la Presidència del Consell de la Unió Europea, va fer públics els seus finalistes. Entre ells es troba  un equip espanyol, CleanSpot(Obre en nova finestra) , amb una solució per impulsar la conscienciació i incentivament del reciclatge a través de la gamificación. Els guanyadors es coneixeran el 25 de novembre de 2021, en el marc dels  EU Open Data Days(Obre en nova finestra) , les primeres Jornades de Dades Obertes de la Unió Europea, que es podran seguir de manera online.

Tots aquests exemples -que són solament una mostra- proven que ens trobem davant un ecosistema sòlid de dades obertes que no descansa ni a l'estiu. Veurem què ens ofereix la tardor, una estació que vindrà carregada de nous esdeveniments, com la  conferència EsRi Espanya(Obre en nova finestra)  , el  Congrés Internacional sobre dades obertes i reutilització de la informació del sector públic(Obre en nova finestra) , el  VI Congrés Internacional de Transparència(Obre en nova finestra) , o els ja esmentats  EU Open Data Days(Obre en nova finestra) , entre uns altres.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Serveis electrònics