accesskey_mod_content

La Comissió marca el rumb cap a una Europa empoderada digitalment per 2030

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Notícia disponible únicament amb finalitats històriques i d'hemeroteca. La informació i enllaços mostrats es corresponen amb els quals estaven operatius a la data de la seva publicació. No es garanteix que continuïn actius actualment".

11 març 2021

L'ambició de la UE és ser sobirana digitalment en un món obert i interconnectat, i aplicar polítiques digitals que empoderen a les persones i les empreses per aprofitar un futur digital centrat en l'ésser humà, sostenible i més pròsper. 

La Comunicació de de la Comissió del passat 9 de març segueix la  cridada de la presidenta Von der Leyen(Obre en nova finestra)  de fer dels propers anys la Dècada Digital(Obre en nova finestra) " d'Europa. D'aquesta forma, es respon a la  crida del Consell Europeu(Obre en nova finestra)  d'una "brúixola digital" basada en la  estratègia digital  de la Comissió de febrer de 2020.

La Comunicación propone acordar un conjunto de principios digitales, lanzar rápidamente importantes proyectos multinacionales y preparar una propuesta legislativa que establezca un marco de gobernanza sólido, para supervisar el progreso: la Brúixola digital(Obre en nova finestra) .

Brúixola digital d'Europa

La Comissió proposa una Brúixola digital(Obre en nova finestra)  per traduir en termes concrets les ambicions digitals de la UE per 2030. Evolucionan al voltant de quatre punts cardinals:

  1. Ciudadanos digitalment capacitats i professionals digitals altament capacitats ; Per 2030, almenys el 80% de tots els adults haurien de tenir competències digitals bàsiques, i hauria d'haver-hi 20 milions d'especialistes en TIC emprats en la UE, mentre que més dones haurien d'ocupar aquests treballs;
  2. Infraestructuras digitales seguras, eficaces y sostenibles ; Para 2030, todos los hogares de la UE deberían tener conectividad gigabit y todas las áreas pobladas deberían estar cubiertas por 5G; la producción de semiconductores sostenibles y de vanguardia en Europa debería representar el 20% de la producción mundial; Deben instalarse en la UE 10.000 nodos de borde altamente seguros y neutros para el clima; y Europa debería tener su primera computadora cuántica;
  3. Transformació digital d'empreses ; Per 2030, tres de cada quatre empreses haurien d'utilitzar serveis de computació en el núvol, big data i intel·ligència artificial; més del 90% de les PIME haurien d'aconseguir almenys el nivell bàsic d'intensitat digital; i el nombre d'unicorns de la UE hauria de duplicar-se;
  4. Digitalització de serveis públics ; Per 2030, tots els serveis públics clau haurien d'estar disponibles en línia; tots els ciutadans tindran accés als seus registres mèdics electrònics; i el 80% dels ciutadans haurien d'utilitzar una solució d'identificació electrònica.

La Brúixola estableix una sòlida estructura de governança conjunta amb els Estats membres basada en un sistema de seguiment amb informes anuals en forma de semàfors. Los objectius es plasmaran en un programa polític que s'acordarà amb el Parlament Europeu i el Consell.

Projectes multinacionals

Per abordar millor les llacunes en les capacitats crítiques de la UE, la Comissió facilitarà el llançament ràpid de projectes multinacionals , combinant inversions del pressupost de la UE, els Estats membres i la indústria, basant-se en el Mecanisme de recuperació i resiliència i altres fons de la UE. En els seus plans de recuperació i resiliència, els Estats membres es comprometen a dedicar almenys un 20% a la prioritat digital. Els possibles projectes multinacionals inclouen una infraestructura de processament de dades interconnectada paneuropea; el disseny i implementació de la propera generació de processadors segurs/segurs de baix consum; o administracions públiques connectades.

Drets i principis digitals per als europeus

Els drets i valors de la UE estan en el cor de l'enfocament centrat en l'ésser humà de la UE en el digital. Deben reflectir-se plenament a l'espai en línia com al món real. Per aquest motiu, la Comissió proposa desenvolupar un marc de principis digitals , com l'accés a una connectivitat d'alta qualitat, a suficients habilitats/habilitats digitals, a serveis públics, a serveis en línia justs i no discriminatoris, i de manera més general, per garantir que els mateixos drets que s'apliquen fora de línia es poden exercir plenament en línia. Estos principis es debatrien en un ampli debat social i podrien consagrar-se en una declaració interinstitucional solemne entre el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió. Se basaria en el  pilar europeu de drets socials(Obre en nova finestra)  i ho complementaria.. Finalment, la Comissió proposa supervisar en un Eurobarómetro anual si els europeus senten que es respecten els seus drets digitals.

Una Europa digital al món

La transformació digital planteja desafiaments globals . La UE treballarà per promoure la seva agenda digital positiva i centrada en l'ésser humà dins de les organitzacions internacionals i mitjançant sòlides associacions digitals internacionals. La combinació de les inversions internes de la UE amb l'important finançament disponible en el marc dels nous instruments de cooperació exterior permetrà a la UE treballar amb socis de tot el món per aconseguir objectius globals comuns. La Comissió ja ha proposat la creació d'un nou  Consell de Tecnologia i Comercio UE-EE. UU(Obre en nova finestra)  . La Comunicació d'avui destaca la importància d'invertir en una millor connectivitat amb els socis externs de la UE, per exemple, mitjançant la creació d'un Fons de connectivitat digital.

Fons

Les tecnologies digitals han estat fonamentals per mantenir la vida econòmica i social durant la crisi del coronavirus. Seran el factor diferenciador clau en una transició reeixida cap a una economia i una societat sostenibles després d'una pandèmia. Les empreses i els ciutadans europeus poden beneficiar-se de majors oportunitats digitals, fomentant la resiliència i mitigant les dependències en tots els nivells, des dels sectors industrials fins a les tecnologies individuals. L'enfocament europeu de la transformació digital també és un factor clau que sustenta la influència global de la UE.

En el seu  discurs sobre l'estat de la Unió de(Obre en nova finestra)  2020, la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, va demanar que Europa demostri un major lideratge digital amb una visió comuna per 2030, basada en objectius i principis clars com la connectivitat universal i el respecte del dret a la privadesa i la llibertat. del parla. En les seves  conclusions(Obre en nova finestra)  d'octubre de 2020, el Consell Europeu va convidar a la Comissió a presentar una brúixola digital integral que estableixi les ambicions de la UE per 2030.

El nivel de financiación de la UE disponible en el marco del  Mecanisme de recuperació i resiliència(Obre en nova finestra)  permetrà l'escala i la intensitat sense precedents de cooperació entre els Estats membres que és necessària per aconseguir una transformació digital reeixida. S'ha fixat un objectiu de despesa digital del 20% per a cada pla nacional, que acompanya al component digital de el  pressupost europeu(Obre en nova finestra)  2021-2027.

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Cooperació interadministrativa
  • Infraestructures i serveis comuns