accesskey_mod_content

Presentada l'Agenda España Digital 2025

  • Escoltar
  • Copiar
  • Imprimir PDF
  • Compartir

"Noticia disponible únicamente con fines históricos y de hemeroteca. La información y enlaces mostrados se corresponden con los que estaban operativos a la fecha de su publicación. No se garantiza que continúen activos actualmente".

23 juliol 2020

Aquesta agenda impulsarà la transformació digital del país mitjançant la garantia de connectivitat digital, el desplegament del 5G, el reforç de capacitat en ciberseguretat, la digitalització de les Administracions Públiques i de les empreses, en particular les pimes, l'impuls d'España com “hub” de producció audiovisual, el desenvolupament de l'economia de la dada i la Intel·ligència Artificial i la garantia dels drets digitals de la ciutadania. També es preveu el desenvolupament de projectes tractors per a la digitalització del model productiu en sectors estratègics.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dijous la nova Agenda Digital que portarà el nom d'España Digital 2025. Inclou prop de 50 mesures agrupades en deu eixos estratègics amb els quals, durant els propers cinc anys, es pretén impulsar el procés de transformació digital del país, de forma alineada amb l'estratègia digital de la Unió Europea, mitjançant la col·laboració públic-privada i amb la participació de tots els agents econòmics i socials del país. En l'elaboració d'aquesta agenda digital han participat més de 15 ministeris i organismes públics i més de 25 agents econòmics, empresarials i socials.

España Digital 2025 contempla l'engegada durant 2020-2022 d'un conjunt de reformes estructurals que mobilitzarien un important volum d'inversió pública i privada, a l'entorn dels 70.000 milions d'euros.

La inversión pública en el periodo 2020-2022 se situaría en torno a los 20.000 millones de euros, de los cuales 15.000 millones de euros, aproximadamente, corresponderían a los diferentes programas y nuevos instrumentos comunitarios de financiación del Plan de Recuperación Next Generation EU, que establece que la digitalización tiene que ser uno de los ejes principales para movilizar estos recursos.

A això se sumaria la inversió prevista pel sector privat, d'uns 50.000 milions d'euros, en un escenari moderat de desplegament de les mesures.

España Digital 2025 centrarà els seus objectius en l'impuls a la transformació digital del país com una de les palanques fonamentals per rellançar el creixement econòmic, la reducció de la desigualtat, l'augment de la productivitat i l'aprofitament de totes les oportunitats que brinden les noves tecnologies, amb respecte als valors constitucionals i europeus, i la protecció dels drets individuals i col·lectius.

En paraules del president Sánchez, “aquest pla no és un pla més, és un dels pilars estratègics en els quals ha d'assentar-se la recuperació econòmica d'Espanya: la creació d'ocupació, l'augment de la productivitat i la conquesta de mercats exteriors.”

Per la seva banda, el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, que ha intervingut per videoconferència, ha qualificat l'agenda de “ambiciosa i innovadora” i ha destacat que “anticipa les reformes estructurals necessàries i les inversions amb vista al futur, i assegura la continuïtat de les polítiques tradicionals per desplegar infraestructura, augmentar la connectivitat i fer que les nostres empreses, especialment les pimes, siguin més digitals.”

A l'acte de presentació en el Palau de la Moncloa han assistit Pedro Sánchez, president del Govern; Nadia Calviño, vice-presidenta tercera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformación Digital; Isabel Celaá, ministra d'Educació i Formació Professional; Reyes Maroto, ministra d'Indústria, Comerç i Turisme; Pedro Duque, ministre de Ciència i Innovació; Thierry Breton, comissari europeu de Mercat Interior; Doña Pilar López, directora general de Microsoft Espanya; Don José Luis Bonet, president de la Cambra de comerç d'Espanya; Doña María Ferreras, vice-presidenta per a Europa, Orient Mitjà i Àfrica de Netflix; i Don José María Álvarez-Pallete, president de Telefónica, entre altres personalitats destacades del sector, així com de l'àmbit empresarial i sindical.

EIXOS ESTRATÈGICS

Aquesta agenda consta de prop de 50 mesures que s'articulen entorn de/entorn de deu eixos estratègics:

  1. Connectivitat digital. Garantir una connectivitat digital adequada per a tota la població, promovent la desaparició de la bretxa digital entre zones rurals i urbanes, amb l'objectiu que el 100% de la població tingui cobertura de 100 Mbps en 2025.
  2. Seguir liderant el desplegament de la tecnologia 5G a Europa i incentivar la seva contribució a l'augment de la productivitat econòmica, al progrés social i a la vertebració territorial. Es fixa com a objectiu que en 2025 el 100% de l'espectre radioelèctric estigui preparat per al 5G.
  3. Reforzar las competencias digitales de los trabajadores y del conjunto de la ciudadanía. Se pondrá especial énfasis en las necesidades del mercado laboral y en cerrar la brecha digital en la educación. El objetivo es que en 2025 el 80% de las personas tengan competencias digitales básicas y que la mitad de ellas sean mujeres.
  4. Reforçar la capacitat espanyola en ciberseguretat. Se cerca disposar de 20.000 especialistes en ciberseguretat, Intel·ligència Artificial i dades en 2025 gràcies, entre altres aspectes, al pol d'activitat empresarial que suposa l'entorn de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE).
  5. Impulsar la digitalització de les Administracions Públiques, particularment en àmbits clau com l'Ocupació, la Justícia, o les Polítiques Socials mitjançant l'actualització de les infraestructures tecnològiques. En 2025, el 50% dels serveis públics estaran disponibles a través d'app mòbil i se simplificarà i personalitzarà la relació de la ciutadania i les empreses amb les Administracions
  6. Acelerar la digitalización de las empresas, con especial atención a las micropymes y a las start-ups. Se fija como meta que al menos el 25% del volumen de negocio de las pymes provenga en 2025 del comercio electrónico.
  7. Accelerar la digitalització del model productiu mitjançant projectes tractors de transformació digital en sectors econòmics estratègics com l'Agroalimentari, Mobilitat, Salut, Turisme, Comerç o Energia, entre uns altres. Aquests projectes tenen com a meta una reducció del 10% de les emissions de CO2 per efecte de la digitalització de l'economia en 2025
  8. Millorar l'atractiu d'Espanya com a plataforma audiovisual europea per generar negoci i llocs de treball, amb una meta d'increment del 30% de la producció audiovisual al nostre país per a l'any 2025
  9. Transitar cap a una economia de la dada, garantint la seguretat i privadesa i aprofitant les oportunitats que ofereix la Intel·ligència Artificial amb l'objectiu que, almenys, el 25% d'empreses usin Intel·ligència Artificial i Big Data dins de cinc anys.
  10. Garantir els drets en el nou entorn digital, i en particular, els drets laborals, dels consumidors, dels ciutadans i de les empreses. En aquest àmbit es fixa com a objectiu l'elaboració d'una carta de drets digitals.

A més, España Digital 2025 vol contribuir a tancar les diferents bretxes digitals que s'han eixamplat en els últims anys, ja sigui per motius socioeconòmics, de gènere, generacionals, territorials, o mediambientals, i que s'han posat de manifest durant la pandèmia. Una missió que es troba alineada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l'Agenda 2030 de Nacions Unides.

CONSELL CONSULTIU I SEGUIMENT

El Govern crearà el Consell Consultiu per a la Transformació Digital, que tindrà caràcter públic-privat i facilitarà el diàleg i participació dels diferents agents econòmics i socials per a la transformació digital del país.

El Observatorio Nacional de Telecomunicaciones y Sociedad de la Información (ONTSI) contribuirá proporcionando información pública en materia de transformación digital y apoyando la elaboración de informes para la evaluación y actualización de las actuaciones desarrolladas en el marco de esta agenda.

Addicionalment, es crearà un lloc web dedicat a España Digital 2025, amb informació actualitzada sobre mesures i indicadors, i s'elaborarà un Informe Anual de seguiment, que serà presentat al Consell Consultiu per a la Transformació Digital.

Descàrrega de l'agenda digital

Font original de la notícia(Obre en nova finestra)

  • Infraestructures i serveis comuns